Recenzia – Roman Bureš: Vítejte v Pekle

Vítejte v Pekle

Všetci zažívame krivdy a ak sa nás priamo týkajú, vnímame ich veľmi citlivo. Správy o vojnách, únosoch, vraždách či „nevinných“ vykrádačkách v nás prebúdzajú zmysel pre spravodlivosť. Tej ale v reálnom živote nachádzame málo. Väčšinou sa bezmocne zmierujeme s tým, že zlým sa darí, sú úspešní a ďalej ubližujú, ohovárajú, kradnú a bohatnú na úkor ostatných. Možnože z tohto dôvodu si ľudia kedysi dávno vymysleli Peklo. Miesto, kde sú zlí a hriešni trestaní po celú večnosť. Nuž a Roman Bureš túto predstavu doviedol k svojskej dokonalosti.


Večné muky a oheň

Takmer všetky poviedky z tejto zbierky sú fanúšikom Romana Bureša známe. Vyšli už v antológiách, niektoré sa stali základom pre román, prípadne z autorových románov vychádzajú. Svedčí to o tom, že niekedy si téma žiada viac priestoru, prípadne autor dokáže zo svojho univerza vydolovať ešte mnoho zaujímavých a samostatných príbehov.

Poviedka O lidském dobytku je tiež jednou z nich. Rónan sa stal hlavnou postavou v dvoch románoch s názvom Inferium. V tejto poviedke všetko odštartovalo – a Peklo bolo na svete. S Peklom prišli ďalšie knihy a poviedky. V príbehu O lidském dobytku sa Roman Bureš pohráva s myšlienkou, čo by sa stalo, keby sa diabol dostal na svet. Nie ale hocijako, vyšiel by z podsvetia priamo v koncentračnom tábore, v plynovej komore.

Aj ďalší príbeh je o osudoch Rónana. Za Sofii je síce drsné rozprávanie, no zároveň plné nehy a lásky. Dozvedáme sa o Rónanovej stáročia trvajúcej existencii medzi nami. Akým spôsobom vníma svoj život takmer nesmrteľná bytosť? Hoci Rónan nie je čistokrvný človek, autor ho dokázal urobiť natoľko ľudským, že sa s ním ľahko stotožníme.

Vítejte v pekle a cíťte sa ako doma. Veď už tu zostanete naveky. Dobre sa rozhliadnite a uvidíte všetky druhy utrpení, ktoré na vás čakajú. Tešíte sa? My áno. Urobíme všetko, aby sme vám pobyt čo najviac znepríjemnili. Vaše muky – naša radosť. Asi tak by sa dal charakterizovať príbeh o mužovi, ktorý sa ocitol na dlhej ceste pred pekelný súd.


Koniec raz príde

Roman Bureš sa v zbierke zaoberá aj témou apokalypsy. Veď práve postapo a príchod kataklyzmy v jej rôznych podobách je pre fantastiku nevyčerpateľnou studnicou námetov. Poskytujú mnoho možnosti manévrovania, uhlov pohľadu aj reakcií aktérov príbehu na koniec sveta či spoločnosti.

Jsem v hajzlu? je istým spôsobom humorne ladené rozprávanie. Téma, ktorú autor spracoval, sa ho osobne dotýkala, ako sám hovorí v predhovore k poviedke. Niekedy sa veci dejú akoby mimo nás a hoci sa snažíme svoju biednu existenciu riadiť, nedostaneme šancu. Ak do toho zasiahne aj obrovská katastrofa, je možno zbytočné chcieť niečo ovplyvniť. Treba si zachovať ľudskosť a postaviť sa problémom čelom ako chlap. Alebo žena.

Pěkná kérka je poviedka o mužovi, ktorému sa zrazu zjavilo na tele čudesné tetovanie. To sa navyše postupne zväčšuje. Pri pátraní po jeho význame a dôvode, prečo sa objavilo, sa muž ocitne až v Thajsku. Táto cesta však bude znamenať aj ukončenie jeho nudného zabehnutého života. Lebo to, čo sa dozvie, sa netýka iba zmyslu tetovania…

Serena je jednou z hlavných predstaviteliek Burešovej trilógie Propast času. Žije v spoločenstve zotavujúcom sa z celosvetovej apokalypsy. Samostatná poviedka s týmto názvom vysvetľuje, kto Serena je, a čo z nej spravilo osobu, ktorú čitatelia trilógie dôverne poznajú.

Ďalšou postavou z románov Propast času je Neffi. Jemu sa venuje poviedka s rovnomenným názvom. Práve jeho civilizácia stojí za udalosťami, ktoré v trilógii spustili celý sled udalostí. Žije vo vysoko vyspelej spoločnosti, obklopený luxusom a pohodlím, no je nešťastný. Osud Neffiho v jeho súčasnosti je prepojený s minulosťou, do ktorej sa nešťastnou náhodou dostal.

Do tretice sa s postapo trilógiou Propast času stretávame aj v rozprávaní s názvom Spasitel. Tu sa autor pohral s myšlienkou, čo by sa stalo, keby Spasiteľ skutočne prežil časovú apokalypsu a bol vychovávaný ako Riman. Keďže táto myšlienka je na skutočne dlhú debatu, do ktorej by sa s chuťou zapojili teológovia, historici a zrejme aj fantasti, Roman Bureš ju načrtáva len okrajovo. Pretože koľko svetonázorov, toľko názorov, čo by bolo keby a aké by to malo na ľudstvo dopady.

Ďalší z príbehov z postapo sveta je Tiskovka. Roman Bureš sa v tomto prípade pridal k autorom, ktorí sa pohrali s podobným nápadom. Ľudská rasa vyhynula, Zem je zaplavená morom. Zostali len objavy zvyškov architektúry, umenia a pozostatky konzumnej spoločnosti a nášho arogantného života na tejto nádhernej planéte. Hlavnej postave sa podaril objav, ktorý môže zmeniť históriu. No budú jeho závery prijateľné?


Aj život je občas peklo

Peklo nás nemusí čakať až po smrti. Mnohí aktéri poviedok ho zažívajú už za života a smrť je pre nich možnosť oslobodiť sa. Odolávajú nepriaznivým okolnostiam, bijú sa s osudom, ľuďmi či prírodou. Avšak veľmi často bojujú sami so sebou a svojimi vlastnosťami, zlozvykmi a sklonmi.

Ako Roman Bureš prezradil v jednom z rozhovorov, rodina je pre neho na prvom mieste. Možno aj preto si skúsil napísať rozprávku. Obrovo přání je milé rozprávanie o starostiach jedného obra, ktorý túžil po zmene. Aj o tom, že báť sa toho, čo nepoznáme, pripisovať niekomu už vopred zlé úmysly či pohnútky, nemusí byť správne.

Panenka milujúcu bytosť nenahradí, no dakedy je praktickejšia a približuje sa predstavám a snom svojho majiteľa. Lenže každý má svoje slabé miesto a zrazu je z bábiky riadne nepríjemná pasca.

Autorovým koníčkom je história. Tá sa stala žriedlom námetov jeho prvých kníh. V príbehu Třetí den sa vraciame do čias, keď rímski legionári dobývali Germániu. Hustý Teutoburský les, nemilosrdné útoky germánskych kmeňov a jeden Riman snažiaci sa prežiť toto krvavé peklo.

V ďalšej poviedke sa presunieme do Ríma, kde bývalý rímsky legionár Titus spolu s priateľmi zosnoval sprisahanie proti cisárovi. Botička je Imperátorova prezývka. Po útrapách, ktorými si Titus prešiel, túži už iba po jednom – po smrti.

I keď je Nemesis o blížiacej sa apokalypse, hlavná postava prežíva peklo už zaživa. Zem čoskoro prestane existovať a ľudstvo čaká riadne nepríjemná smrť. Už samotné čakanie na bolesť a utrpenie, čo bude umieranie sprevádzať, je peklom. Dá sa v takejto situácii ospravedlniť vražda, ak má zabrániť trápeniu?


Čo zasejete, to budete žať…

…je síce biblické príslovie, no je viac, než výstižné. Či už vďaka karme, Božím mlynom alebo Peklu (nech si každý dosadí to, čo považuje za správne), zlo a nespravodlivosť raz za čas bývajú potrestané. To nič nemení na fakte, že predstava Pekla Romana Bureša je fascinujúca natoľko, že má človek chuť uveriť, že naozaj existuje.

Všetky poviedky sú navyše skvele napísané, nápadité a čitateľsky atraktívne. Dostanete z každého rožku trošku, ani sa nestihnete nudiť. Vynikajúce dialógy, drsné reálie či osudy hrdinov, aj dostatočné množstvo krvi, špiny a smradu. Mix hodný čitateľského záujmu.

Preto neváhajte a ponorte sa do svetov budúcnosti, minulosti, stíhaných apokalypsami, osídlených ľuďmi s rovnako pestrými osudmi. Príjemne sa pritom vyhrejete pri pekelnom ohníku.

Hodnotenie: 85 %

Knihu Vítejte v Pekle si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 2 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Vítejte v Pekle
Autor: Roman Bureš
Žáner: fantasy, horor, scifi
Vydal: Nakladatelství Epocha
Edícia: Fantastická Epocha
Rok vydania: 2022
Jazyk: český
Počet strán: 405
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–278–0095–7


Súvisiaci link

Články o diele Romana Bureša na Fandom.sk


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


30. mája 2023
Ena
Zdroj informácií