Recenzia – Roland Oravský: V tieni Zeme

V tieni Zeme - obálka

V tieni sa môže stať všeličo. Veci tajné, úžasné aj zlé. Do tieňa sa ukrývame, pozorujeme odtiaľ, snažíme sa byť nenápadní. V tieni Zeme leží Mesiac a na ňom sa odohráva príbeh románu s rovnakým názvom.

Strohý televízny vstup z miesta automobilovej nehody vystrieda mrazivý obraz kozmickej lode, na ktorej sa odohrávajú udalosti, aké by žiaden človek nechcel zažiť na vlastnej koži. Vo vesmírnej prázdnote totiž niet kam ujsť. Teda… ujsť je kam, no nech by sme sa pohli na ktorúkoľvek stranu, vždy by to pre nás znamenalo jediné: smrť. Zdanlivo nesúvisiace udalosti. A predsa sa ukáže, že jedno na druhé je tesne naviazané.

Leif Spitzer, rozvedený otec dvoch malých dievčat, to nemá ľahké. Svoju ex stále miluje a za deti by dal vlastný život. No má aj prácu, a tá žiaľ od neho vyžaduje maximálne nasadenie a minimálne toľko času, koľko potrebujú jeho deti. Keď ho (už zase ) nečakane odvolajú z dovolenky, musí dcérky vrátiť exmanželke, čo si od nej poriadne vyžerie. No teraz nastala výnimočná situácia, ktorá si žiada iba najlepších. Spitzer bez debaty najlepší je.

V raketopláne, počas cesty k Hypnosu, na ktorom sa nachádzajú výskumné laboratóriá, došlo k sérii podivných udalostí. Posádka nedodržuje bežný letový protokol, čo je dôvod na spustenie programu automatického navádzania raketoplánu späť, na mesačnú základňu Orbita. Nik netuší, čo sa mohlo prihodiť. Posádka neodpovedá na výzvy z letového centra, takže je potrebné vykonať najvyššie bezpečnostné opatrenia. Existuje mnoho teórií, špekulácie sa množia, na celý prípad je uvalené embargo. Že sa niečo deje, vie pár starostlivo vybraných osôb. Ani rodinní príslušníci posádky netušia, že s ich blízkymi sa niečo stalo. Ktorá z domnienok a pracovných teórií zodpovedá realite, sa bude môcť tím odborníkov presvedčiť až nejaký čas.

Každý z tímu je kapacita vo svojom odbore. Pragmatickí, zanietení vedci, lekári, no aj vojenský vyšetrovateľ, pretože posádku tvoria vojaci. No je to skutočne len posádka, čo spadá pod všemocnú armádu? Na Hypnose prebiehajú nie práve humánne výskumy a armáda zvykne strkať nos do všetkého.

Márnu snahu vedcov a vyšetrovateľov nájsť odpovede využije vo svoj prospech guvernér Orbity Lucard. Základňa je totiž akýmsi rajom pre veriacich z celej Zeme a sám Lucard sa tvári sťa horlivý zástanca viery. Možno ním aj je. No je to hlavne politik a zaujímajú ho výlučne blížiace sa voľby. No Leif Spitzer sa vzdať nemieni. Popri tom sa musí vysporiadať so stratami a traumami, ktoré neničia len jeho…

Príbeh je niečím zvláštny, znepokojivý a zároveň pútavý. V každom prípade autor vie vtiahnuť do deja, zmraziť čitateľovu pohodu tajomnými a nevysvetliteľnými udalosťami. Dokáže pracovať so strohými faktami a diagnózami rovnako dobre, ako vytvoriť u čitateľa atmosféru strachu a paranoje. Od začiatku až do konca sa striedajú pasáže plné napätia s úsekmi, kde ani čitateľ nevie, či náhodou on sám netrpí halucináciami. Kniha sa napriek tomu, či práve preto, dá čítať jedným dychom. Rozuzlenie príde až na konci, hoci… Mnohým príčina problémov určite napadne oveľa skôr, je to totiž jediné logické vysvetlenie. Záhady, okamihy drobného šťastia či vnútorný boj, ktorý musia so sebou a okolnosťami zvádzať, robí postavy realistické a blízke každému z nás. Hoci v knihe je tým najhlavnejším Leif Spitzer, ostatní sú takisto ľudsky vykreslené osobnosti a či už svojimi dobrými, či zlými vlastnosťami dokážu byť rovnako zaujímavými spoločníkmi. Lákajú mnohými nedokonalosťami a dobre skrývanými tajomstvami. Ale tie má aj Leif.

Čo sa týka technickej a vedeckej stránky, nie všetko je úplne O.K. Prekvapiť vás môže napríklad to, že aj v takej vzdialenej budúcnosti, keď ľudstvo stavia základne na ktorejkoľvek planéte či väčšom kuse kameňa s príťažlivosťou, sa do vesmíru lieta tak isto, ako dnes. V skafandroch, s utesnenými helmami, zaborení hlboko do kresla, pripútaní bezpečnostnými pásmi, bez možnosti pohybu. Ďalšie veci, ktoré mi udreli do očí, bola napríklad vojenská prilba rozbitá pri obyčajnom náraze, neupevnené kusy nábytku na palube vesmírnej lode, prípadne to, že Oravský nijako nepracuje s rozdielnou gravitáciou Zem – Mesiac. Veď nemusíte mať literatúru sci-fi a fyziku v malíčku, aby ste vedeli, že nízka gravitácia ovplyvňuje pohyb po mesačnom povrchu. Tento rok napríklad vyšiel vynikajúci román Artemis od Andyho Weira, kde je hlavná hrdinka neustále konfrontovaná práve s nižšou gravitáciou na Mesiaci, vďaka ktorej sa príbeh zaujímavo zamotá a ona prežije veľa super prúserov. Preto je škoda, že tento fakt sa vo V tieni Zeme prejavil iba pri jednej scéne na povrchu Mesiaca. Autor je lekár, takže sa sústreďuje hlavne na psychológiu postáv a medicínske hľadanie odpovedí na problémy posádky raketoplánu. Tam mu nikto nemôže nič vytknúť. Pátranie je živé, napínavé, čitateľ sa postupne do príbehu zahĺbi, premýšľa nad odpoveďami a nechá sa strhnúť. Nuž, po dočítaní autorovi zrejme radi odpustíte tých pár nepresností či nedokonalostí.

Knihu V tieni Zeme si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou až 15 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


V tieni Zeme
Žáner: scifi, krimi, triler
Autor: Roland Oravský
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2018
Počet strán: 176
Väzba: pevná väzba s prebalom
ISBN 978–80–8201–020–9


Súvisiace linky

Čitateľský zápisník: R. Oravský a P. Ness

Domáci scifi triler V tieni Zeme Rolanda Oravského pokrstil Juraj Červenák


29. novembra 2018
Ena