Recenzia - Rogue One: A Star Wars Story

Sedem preďaleko galaktických

misia_rogue_one
Baze_Malbus_v_podani_Wen_Jiang
Ben_Mendelsohn_ako_riaditel_krennic
jyn_felicity_jones
donnie_yen_ako_chirrut
hviezda_smrdi

Keď sme stáli v rade pred kinom, stretli sme známeho, ktorý na film plánoval ísť aj s dcérkou. Osemročnou. Našťastie nie v ten istý čas ako my, chystali sa až na druhý deň. Kamarát ani veľmi netušil, o aký film ide – proste mu vraveli, že je to dobré, že na to treba ísť.

Videli sme Rogue One skôr ako on a mohli sme ho varovať. Toto rozhodne nie sú Hviezdne vojny pre malého diváka a nech nikomu ani nenapadne, aby na to ťahal známeho ako na Prvý kontakt s praďalekou galaxiou. Príbeh o získaní plánov Hviezdy smrti je film pre nás, čo spávame so svetelnými mečmi pod vankúšom – prípadne aj pre bežných milovníkov vesmírnych dobrodružstiev a vojnových filmov. S Hviezdnymi vojnami možno začať pôvodnou trilógiou (Nová nádej), dá sa aj novou predtrilógiou (Skrytá hrozba) a prinajhoršom aj minuloročným precitnutím Sily, ale Rogue One by nefungoval. Prípadne „fungoval“ by ako starwarsácky antabus.

Ak si odmyslíme úvod filmu, Rogue One pokrýva pár dní pred prvým SW filmom. A Nová nádej nadväzuje na Tuláka úplne bezprostredne, s trochou nadsadenia by sa to dalo natočiť aj na jeden záber.

Intro sa ale odohráva niekoľko rokov predtým a už z úvodných scén pochopíte, že toto nebude „rúž van“ (ako som to už párkrát počul vysloviť). Mads Mikkelsen ako Galen Erso je imperiálny vedec, ktorý sa už nechce podieľať na hrozných plánoch sithského Cisára a skrýva sa na pustej planéte. Vie, že sa nedokáže ukrývať večne, a tak v momente, keď sa na planétu znáša imperiálna stíhačka, spustí krízový plán. Niekto sa musí obetovať, aby jeho dcérka nemusela žiť v strachu zo všadeprítomných stormtrooperov.

Plán však nevyjde dokonale a keď ste tvrdohlavý a priečny vy, ani vaše deti nebudú anjelici. Po prestrihu nás čaká Jyn Erso, ockova Hviezdička (Stardust) v imperiálnom väzení. Ostrieľaná životom, ale skôr oportunistka ako mačka, než rebelský pes Aliancie oddaná nádeji ako svorka okolo nej. Priateľ jej otca a vodca teroristickej vetvy vzbúrencov (Saw Gerrera v podaní Foresta Whitakera) ju opustil, a tak sa prebíja na vlastnú špinavú päsť.

Okolnosti sa však zmenia príchodom imperiálneho prebehlíka s odkazom od Jyninho ocka, teraz vedúceho vývoja supertajnej zbrane Impéria. Niečo, čo volajú Hviezdou smrti, má byť posledným klincom do rakvy galaktickej republiky. Imperátor rozdrví Povstalcov aj so svetmi, na ktorých sa ukrývajú, a galaxiu povedie už iba vôľa sithského Lorda.

Prebehlík tvrdí, že Galen Erso do Hviezdy smrti zabudoval slabé miesto, ale bez plánov tejto supertajnej zbrane ho nikto nedokáže nájsť. A tak je Jyn proti svojej vôli vtiahnutá do misie, ktorá rozhodne o tom, či sa budú galaktické deti hrať s červenými alebo zelenými mečmi.

Príbehu Rogue One nie je príliš čo vytknúť. Je priamočiary, ako je vo vesmíre Star Wars zvykom, a dejotvorným prvkom je aj samotná galaxia, pestrá paleta rôznorodých planét a pračudesných postavičiek.

Prekvapením by mohla byť temná atmosféra, ktorá sa skutočne vymyká lucasovskej rozjuchanej naivite. Ale vzhľadom na dej vám príde drsné zaobchádzanie s kulisami aj postavami prirodzené. Hneď, ako sa na scéne prvýkrát objaví Donnie Yen ako tajomný a trošku srandovný Chirrut Îmwe, bude vám jasné, koľká bije. Doslova, majster wu-šu Donnie Yen využíva Silu skutočne svojským spôsobom – aj jeho Ip Man sa môže schovať.

Postavy sú ale trochu problematické. Zahrané sú dobre, Rogue One na kastingu nešetril, ale scenár škrípal. Veľmi pripomína aktuálnych Siedmich statočných. Tí sú tiež fajn, ale na rozdiel od pôvodnej sedmičky vám noví pištoľníci až tak k srdcu neprirastú. Postava, ktorej nedržíte palce, môže byť v prekérnej situácii, ako len chce, a s vami to v kine ani nepohne. Rebelský Cassian skrátka nebol Han Solo a jeho roboparťák K-2SO (s hlasom Alana Tudyka) zostal v tieni R2D2 aj BB8. Aj keď bol ďaleko vyšší, ako títo robotkovia a mal blaster, je trochu trpké poznanie, že vám viac záleží na vedľajších komických postavičkách ako na ústredných hrdinoch. Situácia sa výrazne zlepší v druhej polovici filmu, ale ani grandiózne finále neprebije pachuť, čo ostala po úvodných pokusoch o emócie.

Ako na fanúšika Star Wars však na mňa rozhodne zaberali narážky a spojovníky s ostatnými filmami. Vulkanická planéta (aj keď nie Mustafar) ako sídlo istej veľmi čiernej postavy, imperiálni aj alianční dôstojníci, všetečný diplomatický robot, aristokratka s osími hniezdami na hlave či velitelia povstaleckých letiek, to všetko fungovalo.

Rogue One je dobrý film a výborná časť Star Wars ságy. Len v divákovi stále rezonuje fakt, že to mohlo byť ešte lepšie – keby si zúfalá misia bandy rebelov zobrala viac z tímového ducha Strážcov galaxie než zo spomínanej pištoľníckej sedmičky.

P.S.: A súboj Star Lord vs Lord Sith by mohol byť zaujímavý.


Rogue One: A Star Wars Story
Žáner: akčný, dobrodružný, fantasy, sci-fi
Výroba: USA, 2016, 133 min.
Réžia: Gareth Edwards (Godzilla 2014)
Scenár: Tony Gilroy (Diablov advokát, bournovky), Chris Weitz (American Pie, Zlatý kompas)
Kamera: Greig Fraser
Hudba: Michael Giacchino (Abramsov dvorný skladateľ)
Hrajú: Felicity Jones, Mads Mikkelsen, Alan Tudyk, Ben Mendelsohn, Diego Luna, Forest Whitaker a ďalší


Photo © Walt Disney Pictures


18. decembra 2016
Rastislav Weber