Recenzia – Robert Jordan: Velké hledání (audiokniha)

Velké hledání

Rand a jeho priatelia pokračujú v hľadaní bájneho Valérskeho rohu. Napínavý príbeh o zmierovaní sa so svojím osudom a prijímaní ťažkých neodvratných úloh.


Vydavateľstvo OneHotBook nám neostalo nič dlžné a dočkali sme sa aj druhej časti audioverzie tejto fantasy klasiky. Oproti prvému dielu sa pokračovanie posunulo od čistého kopírovania Tolkienovho Pána prsteňov k vlastnému plnohodnotnému sve­tu.

Ak ste sa po napínavom závere prvej knihy tešili, že sa naši hrdinovia konečne stretli, tak sa budete musieť zmieriť s tým, že sa ich cesty hneď na začiatku Velkého hledání rozídu. Rand, Mat a Perrin sa totižto vydávajú na ďalšiu púť. Osudu však tentokrát musia čeliť sami bez magickej pomoci Moirain Sedai a jej strážcu Lana. Namiesto nich sa mladíci z Dvouříčí a ich ogiersky priateľ Loial ocitnú v spoločnosti šajnarských vojakov, s ktorými sa vydajú pátrať po legendárnom Valérskom rohu. Tento mocný predmet vraj dokáže vyvolať mŕtvych hrdinov a presvedčiť ich, aby sa pripojili k boju s Tieňom. Mladí muži si však musia dávať pozor, keďže po ňom horlivo pátrajú aj sluhovia Temného.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Velké hledání

Prvý diel nebol oproti iným fantasy príbehom ničím výnimočný. Pokračovanie však naberá svoju vlastnú atmosféru a konflikty. Robert Jordan už na začiatku načrtol, že v jeho knihách môžeme rátať so silnými ženskými hrdinkami, no v druhom diele sa do toho pustil naplno. Egwain z Dvouříčí, vedma Nyneiva a aj dedička andorského trónu Elain sa snažia dostať do Bielej veže v Tar Valone, aby sa stali členkami Aes Sedai. Výcvik a výber nových adeptiek je však drsný a temný. Musia sa zmieriť s pravidlami, ktoré sú im proti srsti. Mnohé príslušníčky tohto ženského rádu navyše prenasledujú mužov schopných usmerňovať mágiu. Ženské hrdinky majú v druhej časti skutočne dostatok priestoru, pričom Robert Jordan efektne rozvíja ich charaktery.

Popri putovaní riešia postavy aj svojich osobných démonov. Rand alʼThor je síce príťažlivý mladý muž, o ktorého majú okrem Egwein záujem aj iné ženy, no romantika má v tejto sérii tragickú príchuť. Randov osud je totižto spätý so šialenstvom, ktoré sprevádza používanie poškvrneného mužského zdroja mágie. Každá postava navyše v priebehu deja naberá nové povinnosti voči svetu a osudu, z ktorých mnohé nedávajú nádej na naplnenie citov. Temnota neovplyvňuje len Randa a Egwein, ale aj Nyneivu a Lana, medzi ktorými sa postupne kryštalizujú putá. Mat sa zase musí vysporiadať s dýkou z Šadar Logotu, ktorá na každého, kto sa jej dotkne, prenesie temnotu. Útrapám sa nevyhne ani Perrin. Ten sa za každú cenu snaží pred každým utajiť svoje spojenie s vlkmi.

Ak ste sa tešili na Moiraine, tak v tomto diele možno budete rozčarovaní. Síce sa objaví, no prím hrajú skôr Rand a jeho priatelia. Navyše stretneme aj nové postavy, medzi inými aj ďalšie Aes Sedai. Dynamika šarvátok a bojov sa takisto oproti prvej časti posunula k lepšiemu a autor si už nepomáha ani toľkými deus ex machina momentmi. Tie tam ale samozrejme museli do istej miery ostať, keďže Rand, Mat a Perrin patria k ta'veren. Znamená to, že sú úzko spätí s Kolesom času. To okolo nich pletie vzor, čím mení osudy ľudí v ich okolí. Koleso času sa tak snaží opraviť samo seba, pričom sa môžu zmeniť pravdepodobnosti odohrania sa mnohých udalostí.

Robert Jordan navyše svoj svet rozširuje aj o nové krajiny a politiky. Na západnom pobreží necháva vylodiť armádu zo Seančanu, krajiny bojovníkov a predsudkov voči hocikomu, kto ovláda jedinú silu. Autorovi sa veľmi živo podarilo opísať väznenie a otrocké podmienky žien ovládajúcich jedinú silu, ktoré sa Seančania naučili skrotiť.

Ak ste dali šancu audioknihám, dobrou správou je, že vydavateľstvo OneHotBook pokračuje v nahrávaní série a vonku je už okrem druhej časti Velké hledání aj tretia časť s názvom Drak Znovuzrozený. Druhý diel načítal rovnako ako ten prvý Pavel Soukup a opäť patrí k dlhším nahrávkam. V bežnej rýchlosti vám bude jeho počúvanie trvať takmer tridsať šesť hodín. Interpretácia je opäť veľmi príjemná a epická, pričom hudobné vsuvky vkusne dotvárajú atmosféru putovania.

Velké hledání je veľmi kvalitným pokračovaním série Kolo času a aj keď je dej mierne rozťahaný, pri počúvaní audioknihy vám to vďaka príjemnému interpretovi ujde ako nič. Istá rozpísanosť sa navyše v epických ságach dá očakávať. Charaktery postáv sa formujú a Koleso času pracuje naplno. Ak ste sa namotali aj na seriál Koleso času od Amazonu, môžete sa tešiť na jeho druhú sériu, ktorá vyjde už začiatkom septembra 2023. Uvidíme, či sa bude aj jeho kvalita, tak ako u kníh, postupne zlepšovať.

Hodnotenie: 80 %

Audiokniha Velké hledání je okamžite dostupná na Audiolibrix

Audioknihu Velké hledání si môžete okamžite stiahnuť napríklad aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Velké hledání (originál: The Great Hunt)
Séria: Kolo času 2
Žáner: epická fantasy
Autor: Robert Jordan
Preklad: Dana Krejčová
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2022
Jazyk: český
Interpret: Pavel Soukup
Formát: MP3 na stiahnutie (1980 MB)
Dĺžka: 35 hodín a 57 minút


Súvisiaci link

Recenzia – Robert Jordan: Oko světa (audiokniha)

Ukážka z knihy Oko světa


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


30. augusta 2023
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií