Recenzia – Robert Jordan: Oko světa (audiokniha)

Audiokniha Oko sveta Robert Jordan

Traja neskúsení dedinskí chalani proti pánovi zla? Svetlo nás ochraňuj! Koleso času stkáva životy dokopy podľa svojej vôle.


Milovníkom fantasy netreba sériu Koleso času nijako špeciálne predstavovať. Jej prvý diel Oko sveta vyšiel v angličtine po prvýkrát už v roku 1990 a českého prekladu sa dočkal v roku 2012. Odvtedy sa séria rozšírila na štrnásť kníh a prequel. Nie všetky knihy však napísal sám Robert Jordan (vlastným menom James Oliver Rigney, Jr). Keďže však zomrel skôr, ako sa mu podarilo sériu ukončiť, štafetu za neho prebral známy autor Brandon Sanderson.

Napriek tomu, aká je séria, ktorá v češtine vyšla ako Kolo času, populárna, jej prvý diel nie je ničím výnimočný. Ide o staré známe putovanie fantasy krajinou. Sledujeme osudy mladých ľudí, okolo ktorých Koleso času tká osud sveta. Milovníkom Tolkiena sa navyše pre prílišnú podobnosť s Pánom prsteňov môže stať, že knihu zatvoria už po prvých kapitolách. Dedinská oslava pripomína Bilbove narodeniny, trolloci a temné postavy na koňoch sa nápadne ponášajú na ohyzdov a Nazgûlov. Namiesto Gandalfa však na pomoc prichádza tajomná Aes Sedai Moirain so strážcom Lanom.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Oko světa


Tu sa však zatiaľ podoba končí. Mat, Rand a Perrin nenesú prsteň, ale kvôli veštbe o Znovuzrodenom Drakovi musia opustiť Dvouříčí, aby ho trolloci popri hľadaní Draka nezničili. Pridá sa k nim aj ich rovesníčka a adeptka na vedmu Egwain. Všetci spolu putujú svetom, do ktorého by sa obvykle nevydali. Ich cesty sa schádzajú a rozchádzajú, pričom mládež v sebe nachádza nové schopnosti. Hoci sa v knihe stále čosi deje, nedá sa povedať, že by bola nabitá akciou. Nečakajte boje na každom kroku. Skôr je to o úteku pred nepriateľmi a spoznávaní pomerov vo svete. Netreba zabúdať, že Oko světa je len začiatkom série a postavy sa budú vyvíjať ešte dlho. Mladí z dedinky tak môžu čitateľa potrápiť prílišnou dôverčivosťou a naivitou. Autor navyše celkom často používa deus ex machina. Vo vhodnom čase sa postavy stretnú s niekým, koho potrebujú alebo kto ich zachráni. Jordan nebol inšpirovaný iba Tolkienom, ale aj náboženstvom. Hlavný nepriateľ je Temný Šej’tan (satan), zvaný aj Ba’alzamon (falošný boh Ba’al).

Napriek nedostatkom je Oko světa knihou s obrovským a zaujímavým svetom. Ten trápia nepokoje, navyše sa jar omeškala, čo malo za následok biednu úrodu. Dvouříčí je kraj na konci sveta, kam aj furmani a zabávači zablúdia iba zriedkakedy, a tak sa novinky k tamojším obyvateľom všetky dostávajú neskoro. Mat, Rand, Perrin a Egwain sa tak pre útok trollokov zo dňa na deň vyberú do sveta, ktorý vôbec nepoznajú. Ten je plný dediniek s krčmami, potulných cigánov, vlkov a prívržencov Temného. Jordanov svet je živý a pestrý nielen vďaka rôznorodému osadenstvu, ale aj piesňam, poverám a zvykom. Navyše pracuje s netradičným typom mágie, ktorá sa delí na ženskú a mužskú. Tá mužská je však od istého času poškvrnená a pre všetkých chlapov nebezpečná.

V roku 2021 sa Kolesa času chytil Amazon a vytvoril z neho priemerný fantasy seriál, v ktorom, ako je v poslednom čase zvykom, tvorcovia zmenili fungovanie sveta a mágie. Ak sa chcete do série pustiť, no máte obavu, že vás adaptácia sklame, stále môžete skúsiť knihu. Vraj na ňu nemáte čas? Máme pre vás dobrú správu! Vydavateľstvo OneHotBook sa rozhodlo sériu Kolo času vydať vo forme audiokníh. Prvý diel načítal Pavel Soukup a pokiaľ si nezrýchlite prehrávanie, strávite s Okom světa poriadnych štyridsaťjeden hodín. Niekedy je otravné počúvať, keď sa interpret snaží napodobniť hlas opačného pohlavia, no pri Soukupovi je to v poriadku. Keďže je však väčšina postáv v puberte, možno by sa ku knihe skôr hodil mladšie znejúci hlas. Ako však už bolo spomenuté, napriek výhradám sa interpret Pavel Soukup počúva veľmi dobre. Hudobné vsuvky boli takisto príjemné a dotvárali atmosféru.

Celkovo je Oko světa slušným štartom série Kolo času a bude zaujímavé sledovať, ako sa autor Robert Jordan postupne vypracoval. Snáď sa vydavateľstvu OneHotBook podarí nahrať aj ostatné diely, vrátane tých Sandersonových. Držíme palce!

Hodnotenie: 70 %

Audiokniha Oko světa je okamžite dostupná na Audiolibrix

Audioknihu Oko světa si môžete okamžite stiahnuť napríklad aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Oko světa (Orig.: The Eye of the World)
Séria: Kolo času 1
Žáner: epická fantasy
Autor: Robert Jordan
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2022
Jazyk: český
Preklad: Dana Krejčová
Interpret: Pavel Soukup
Formát: CD mp3, MP3 na stiahnutie (2 259 MB)
Dĺžka: 41 hodín a 4 minúty


Súvisiaci link

Ukážka z knihy Oko světa


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


27. júla 2022
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií