Recenzia – Robert Jordan: Drak Znovuzrozený (audiokniha)

Drak znovuzrozený - audiokniha

Valérsky roh sa síce našiel a pomohol v boji, no putovanie hrdinov sa tým ani zďaleka nekončí. Koleso času sa točí a odhaľuje moc, s akou sa ešte nik nestretol.


Vydavateľstvo OneHotBook audiomoľom prinieslo aj tretiu časť fantasy klasiky Kolo času. Robert Jordan rád drží našich hrdinov od seba. Opäť sa však vráti Moirain Sedai a jej strážca Lan, ktorí spolu s Perrinom hľadajú Randa. Ten je síce Drakom Znovuzrodeným, no v tejto časti ho uvidíme len veľmi málo. Jeho činy sú skôr zachytené z pohľadu priateľov, ktorí po ňom pátrajú. Perrin sa v tejto knihe snaží stotožniť so svojim osudom a spriaznenosťou s vlkmi. Do cesty mu však vojde osudová Faile Bashere, ktorá patrí k ľuďom púšte.

Matt v predošlom diele zadul na Valérsky roh, čo mu pomohlo v boji, no zároveň si tak na čelo nakreslil terč pre ostatných hľadačov. Najhoršie je však to, že roh prechádza k novému majiteľovi až po smrti toho predošlého. V tejto knihe však nastáva zvrat v jeho vzťahu k dýke zo Šadar Logotu. Ak mal doteraz nevysvetliteľné šťastie, odteraz sa stane jeho každodennou súčasťou.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Drak Znovuzrozený

Ženské hrdinky naproti tomu držia svoj osud pevne v rukách. Egwain z Dvouříčí, vedme Nyneiva a aj dedičke andorského trónu Elain sa podarilo dostať do Bielej veže v Tar Valone a stať sa členkami Aes Sedai. Rád však čelí hrozbe v podobe čiernych adžah, ktoré sú na strane temného.

Interpretom audioknihy ostáva aj naďalej Pavel Soukup a táto časť opäť patrí k tým dlhším nahrávkam. V bežnej rýchlosti vám bude jeho počúvanie trvať takmer tridsať tri hodín. Nahrávka si stále udržiava epickú atmosféru. Hudobné predely ako vždy perfektne dotvárajú fantasy námet. Postavy sú ako živé, kašlú, smejú sa, boja sa. Pre fanúšikov audiokníh máme dobrú správu. Vydavateľstvo OneHotBook totiž pokračuje v nahrávaní série a na svojej stránke uvádza, že vydanie štvrtej časti Stín se šíří pripadá na jar 2024.

Drak Znovuzrozený je veľmi kvalitným pokračovaním série Kolo času. Hoci Robert Jordan v predošlom diele svoj svet rozšíril o nové krajiny, v knihe Drak Znovuzrozený sa s nimi nestretneme až v takej miere, ako keď sme dostali celý nový Seančan. Ba práve naopak, skôr sa vrátime do Tar Valonu. Exotiku nám však pripomenú bojovníčky na púšti.

Ak ste sa namotali aj na seriál Koleso času od Amazonu, treba povedať, že sa v ňom oproti knihe udiali nejaké zmeny, ktoré vás môžu neskôr zmiasť, ak si budete chcieť spomenúť na dej kníh. Nasleduje spoiler pre seriál Kolo času aj Zaklínač. Dá sa pochopiť všeličo, no prečo museli scenáristi umelo odobrať Moraine moc, tak isto, ako to spravili s Yennefer v Zaklínačovi?

Hodnotenie: 80 %

Audiokniha Drak Znovuzrozený je okamžite dostupná na Audiolibrix

Audioknihu Drak Znovuzrozený si môžete okamžite stiahnuť napríklad aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Drak Znovuzrozený
Originál: The Dragon Reborn
Séria: Kolo času 3
Žáner: epická fantasy
Autor: Robert Jordan
Preklad: Dana Krejčová
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2023
Jazyk: český
Interpret: Pavel Soukup
Formát: MP3 na stiahnutie (1801 MB)
Dĺžka: 32 hodín a 43 minút


Súvisiace linky

Recenzia – Robert Jordan: Velké hledání (audiokniha)

Recenzia – Robert Jordan: Oko světa (audiokniha)

Ukážka z knihy Oko světa

Recenzia: Koleso času, 2. séria (seriál)


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


23. januára
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií