Recenzia – Robert Jackson Bennett: Čaropisci

Čaropisci - obálka

Postapokalyptické svety majú toho veľa spoločného. Napríklad aj to, že nie sú extrémne priateľské k ľuďom, ktorí žijú na okraji spoločnosti. Takouto osobou je aj zlodejka Sancia. Je tou najlepšou vo svojou odbore, no napriek tomu spraví doslova školácku chybu – rozhodne sa otvoriť skrinku, ktorú ukradla. Tým prispeje k udalostiam, ktoré nezvratne zmenia nielen ju, ale aj svet okolo nej.


„Myslím, že je rozbitej, zrovna jako ty a já. Snaží se spasit svět, protože nezná jinej způsob, jak spravit sám sebe.“ (str. 253)

Piliere dobrej fantastiky sú mnohé, ale za tie základné môžeme považovať svet, postavy a dej, namiešané v kombinácii vhodnej pre tú-ktorú knihu či sériu. V prípade Bennettovej novej série Záhutí ide predovšetkým o svet a postavy, ktoré vytvoril detailne a postupne. Čitateľa pritom hodí doprostred diania, keď Sancia práve pácha lúpež, ktorá má všetko zmeniť.

Autor postupne s udalosťami odkrýva aj svet okolo postáv a objasňuje jeho fungovanie. Rámec je takmer až futuristický. Mestský štát Tevanne postavil svoje základy na troskách predchádzajúceho sveta a čerpá z vedomostí tých, ktorí už zomreli. V tomto prípade ide o „rasu“ nazývanú hierofanti, ktorí vďaka symbom, unikátnemu jazyku, dokázali meniť realitu okolo seba a vytvorili tak Okcidentálnu ríšu.

Tá však padla. Ostali po nej len ruiny, niekoľko artefaktov a útržkovitý jazyk, niekoľko symbov. Terajší ľudia skribujú predmety, volajú ich aj augy, ktoré na základe reťazca symbov plnia isté funkcie. Niekomu to môže pripomínať opis programovania, na ktoré je potrebná znalosť istého jazyka, a potom vzniknú zariadenia presne plniace dané naprogramovanie.

No miesto toho, aby táto technológia bola limitovaná technickou sférou, je vytvorená ako mágia podobná tej kaligrafickej. V nej sa každé chybné nakreslenie daného symbu v reťazci môže rovnať napríklad krutej a bolestivej smrti. Bennett tieto pravidlá a obmedzenia vysvetľuje postupne, aby doprial čitateľovi čas, priestor a aj potrebné príklady na to, aby všetko pochopil.

Onedlho je však jasné, že celý autorov svet funguje na princípe protikladov. Napríklad vedľa ohromného technického pokroku existuje upadnutá spoločnosť žijúca v chátrajúcich getách (čo je princíp kyberpunku) alebo existencia výdobytkov techniky je tu podmienená fungovaním mágie a naopak (čo je zase princíp science fantasy). Podobným kontrastným spôsobom sú vytvorené aj postavy.

Zo začiatku to vyzerá, že tou najhlavnejšou bude práve Sancia, nadaná zlodejka, ktorá si vďaka spoločnosti prežila to najhoršie, a preto sa zatvrdila. Ak by svet horel, s radosťou by sa prizerala. Jej protikladom v dvojici (nie partnerskej, táto kniha nemá romantickú líniu) je Gregor, vojnový veterán, ktorý videl to najhoršie a nechce, aby to musel vidieť ešte niekto iný. Je to idealista a všetci vieme, ako idealisti v podobných svetoch zvyknú dopadnúť.

Podobne sú vytvorené aj ďalšie dvojice, ktoré sa objavujú v deji neskôr. Napríklad trochu cholerický Orso a o niečo flegmatickejšia Berenika či popletený Gio a neotrasiteľná Klaudia. Príkladov by sa našlo viac, niektoré sú očividnejšie, iné je potrebné hľadať, najmä v radoch hlavných aktérov na druhej strane barikády – teda tých, proti ktorým podivne poskladaná skupinka bojuje. Spoločné majú len to, že autor venoval veľkú pozornosť vystavaniu ich charakterov, vďaka čomu je dokonale jednoduché porozumieť ich motivácii.

„Vše má svou cenu. Někdy ji splácíme penězi, jindy potem a časem. Anebo krví.
Zdá se, že lidstvo nejochotněji sahá po poslední zmíněné měně. A nikdy nebereme na vědomí, kolik ji utrácíme, není-li naše vlastní.“ (str. 9)

Vytvoreniu sveta a postáv Bennett venoval naozaj veľa pozornosti, ale nezabúdal ani na správnu realistickú atmosféru, ktorá je takpovediac poznávacím znamením jeho fantasy tvorby. Napriek tomu, že jeho postavy žijú vo fascinujúcich magických svetoch, správajú sa realisticky a riešia reálne problémy. Bennett totiž často a rád reflektuje problémy súčasnej spoločnosti, akými sú napríklad nenávisť, predsudky, otroctvo, rodová nerovnosť a ľahostajnosť, a veľmi umne ich integruje do svojich textov.

Keďže veľa priestoru v knihe zabral práve opis sveta, vytvorenie postáv a navodenie správnej atmosféry, Bennett zvolil o niečo jednoduchšiu dejovú linku. To by nebol až taký problém, no táto línia je v niektorých momentoch taká podobná klasickým béčkovým akčným filmom, že je občas až príliš jednoduché predvídať smer udalostí.

V týchto prípadoch je potom Bennettov sklon k detailnosti, s ktorou opisuje aj akčné scény, dosť otravný a miestami až rušivý, dalo by sa to prirovnať až k predlžovanej agónii. Našťastie to však nie je prípad celej dejovej línie, keďže si pre čitateľov predsa len pripravil niekoľko šokujúcich prekvapení a odhalení. Tie sa však ukážu až v poslednej tretine knihy, čím sa asi autor rozhodol odmeniť vytrvalosť čitateľa.

Napriek istej predvídateľnosti je však čítanie tejto knihy stále dobrým zážitkom. Nielen vďaka vytvorenej atmosfére, ale aj pre gradované napätie, tajomnosť a aj to, ako Bennett často a rád triafa niektorými úvahami a scénami rovno do živého. Neštíti sa krvi a iných nechutností, ktoré sa do podobne vytvoreného sveta dobre hodia.

Kniha Čaropisci navzdory všetkému predstavuje len úvod. Bennett sa veľmi snaží, aby čitateľ mal dosť priestoru pochopiť nielen fungovanie vytvoreného sveta, ale aj postavy a ich konanie. Zrejme preto sa rozhodol sa pre jednoduchšiu dejovú líniu. Podľa posledných strán je však jasné, že celá táto kniha je len otvorením pomyselnej brány k väčším udalostiam. Takže ostáva len dúfať, že pokračovanie vyjde čoskoro.

Hodnotenie: 85 %

Knihu Čaropisci si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Čaropisci si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Čaropisci (orig. Foundryside)
Séria: Záhutí 1
Žáner: kyberpunk, science fantasy
Autor: Robert Jackson Bennett
Vydavateľstvo: Host
Rok vydania: 2020
Jazyk: český
Prekladateľ: Milan Pohl
Počet strán: 567
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–275–0214–1


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.


1. júna 2021
Martina Urbanová
Zdroj informácií