Recenzia - Robert Holdstock: Les mytág

Keď predstavy ožívajú

Les mytag, Argo - obalka

Existuje realita. V nej pracujete, stretávate sa s priateľmi, máte rodinu. Existuje však aj svet fantázie, v ktorom snívate, predstavujete si fiktívne situácie, či dokonca tvoríte postavy. Ste presvedčení o tom, že k prieniku týchto dvoch svetov nikdy nemôže dôjsť. Ste však na omyle.

Les mytág, najlepší román roku 1985 (World Fantasy Award), je reprezentatívnym dielom tvorby britského spisovateľa Roberta Holdstocka. Holdstock priniesol do sveta fantasy motív Ryhopského lesa – miesta, v ktorom sa zhmotňujú ľudské predstay o legendách. Do autorovho magického hvozdu mohol česko-slovenský čitateľ vstúpiť už v roku 2005 a to vďaka vydavateľstvu Polaris. O desať rokov neskôr, na radosť mnohých, vstupuje do hry Argo s novým a graficky mimoriadne pôsobivým vydaním. Milovníci Holdstockovej tvorby sa môžu s rovnakým námetom stretnúť aj v knižných cykloch Lavondyss, Merlinov les či Avilion.

Anglicko po druhej svetovej vojne. Mnohí bývalí vojaci sa po ťažkých fyzických či psychických útrapách vracajú domov. Jedným z nich je aj Steven Huxley, rozprávač, prostredníctvom ktorého spoznávame mágiu Ryhopského lesa. Steven sa vracia do Dubového zrubu, domčeka blízko hustého lesa, v ktorom prežil detstvo. Po smrti otca stretáva už len svojho brata Christiana. Komplikovaný vzťah medzi synmi a otcom sa po dlhom čase odlúčenia pretavil do rovnako komplikovaného vzťahu medzi bratmi. Christian totiž podniká časté a nepredvídateľne dlhé cesty do susedného lesa. Po návrate býva vyčerpaný, trpí paranojou a je v značne zanedbanom stave. Magickému „zvádzaniu“ Ryhopského lesa však postupne podľahne aj sám Steven.

Les mytág je ukážkou efektívnej kombinácie reality a mytológie. Hranica medzi oboma svetmi je však krehká a nie je jednoduché ju stanoviť. Práve cez Stevena – rozprávača, autor poukazuje na proces, ako človek, ktorý je pevne ukotvený v realite, postupne podlieha pravidlám iného sveta a stáva sa jeho súčasťou. Tento proces je pomalý a prebieha v podvedomí. V prvej fáze sa objavujú tzv. mytága, teda mýtické imága, ktoré symbolizujú ľudské predstavy o mýtoch či legendárnych postavách. Pozostatky týchto predstáv v sebe uchováva každý človek v tzv. kolektívnej pamäti. Pod vplyvom lesa dokáže človek niektoré historické mytága vyvolať, čo je však dôležitejšie, dokáže stvoriť nové.

Holdstockov román je hodnotným dielom hneď z niekoľkých aspektov. Po obsahovej stránke je Les mytág poctou ľudskej schopnosti vytvárať legendy. Holdstock „povýšil“ človeka na tvorcu, ktorý môže so svojimi „výtvormi“ interagovať. Román je rovnako aj bohatou prehliadkou doteraz existujúcich legiend (napr. Robin Hood, kráľ Artuš, keltská princezná Guiweneth). Za zmienku určite stojí aj archaický jazyk, ktorým mytága medzi sebou komunikujú, či presné historické reálie obdobia, keď legendy vznikli. Jednou z najsilnejších stránok románu je však hra so symbolikou. Ryhopský les nie je len priestorom, v ktorom sa odohráva určitý dej, ale aj samostatnou postavou. Les mytág komunikuje, dýcha, žije. Deformuje priestor, pretože vo vnútri je oveľa väčší než navonok. Neplatia v ňom bežné pravidlá času. Pár dní strávených v Ryhopskom lese pripadá ako mesiace. Pásma borovíc, jelší či jaseňov sú jeho telom, tajomné mýtické imága sú jeho dušou. Les mytág vás vábi. Podľahnete mu?

Ak vás recenzia zaujala, Les mytág si môžete kúpiť so zľavou 5 % na Martinuse kliknutím na tento link


Les mytág (orig. Mythago Wood)
Autor: Robert Holdstock
Žáner: fantasy
Vydavateľstvo: Argo
Rok vydania: 2015
Počet strán: 256
Väzba: tvrdá
Preklad: Petr Kotrle
Jazyk: český
ISBN: 978–80–257–1474–4


11. decembra 2015
Katarína Kamhalová