Recenzia - Rick Yancey: Nekonečné more

Nekonecne more

Svet po apokalypse ponúka rozsiahle možnosti spracovania, zvlášť ak koniec sveta spôsobila cudzia civilizácia s nejasným pôvodom a zámermi. V románe Piata vlna (Tatran 2014) rovnaký scenár zničenia ľudstva predstavil americký spisovateľ Rick Yancey. Piata vlna sa vo svete stala rýchlo bestsellerom, ktorý príde do kín aj ako filmové spracovanie. Príbeh dievčaťa Cassie a jej putovanie po svete bez väčšiny ľudí, snaha zachrániť brata a kontakt s mimozemskou bytosťou infiltrovanou do ľudského tela s menom Evan Walker ponúka mladším čitateľom pochmúrnu ale napínavú fantastiku. Nedávno preložené pokračovanie s názvom Nekonečné more reprezentuje inteligentnú, zručne napísanú knihu žánru young adults s príklonom k humanizmu. Yancey plánuje v roku 2016 ešte publikovať poslednú časť trilógie s názvom The Last Star.

Piata vlna sa zameriavala skôr na akciu, stratégie prežitia v postapokalyp­tickom svete, zatiaľ čo Nekonečné more sa sústreďuje na medziľudské vzťahy a kladie otázky o povahe invázie mimozemskej civilizácie. Naliehavosť nájdenia odpovedí je zrejmá: sedem miliárd ľudí bolo v niekoľkých vlnách postupne zmietnutých zo zemského povrchu a osud komunít prežívajúcich v strachu sa zdá byť spečatený. Cieľom sa stalo obyčajné prežitie, pričom špekulácie, čo je v skutočnosti zámerom invázie, sa točia v kruhu. Jednou z významných tém knihy je aj komunikácia medzi ľuďmi a strata dôvery v extrémnych situáciách. Yancey privádza svoje postavy do zlomových situácií a skúma, čo následne urobia. Psychológia postáv sa v Nekonečnom mori dostala výrazne do popredia, preto môže v cieľovej skupine mladých čitateľov vyvolávať rozporuplné reakcie, o čom svedčia aj diskusie na internete.

Autor sám priznáva najväčšiu slabosť knihy, keď v Doslove konštatuje, že si neudržal odstup od vnútorného sveta postáv. V postapokalyp­tickej spoločnosti, respektíve v tom, čo z nej ostane, sa budú neustále ohrozovaní ľudia asi snažiť venovať predovšetkým bezpečiu a prežitiu. Yancey sa venuje oproti tomu hlavne citovému prežívaniu, komplikácii vzťahov, pričom postavy sa občas správajú nerozumne. V každom prípade je to oprávnený prístup spisovateľa, otvára priestor pre čitateľov, ich identifikáciu s postavami.

Čo je ale pomerne zaujímavý aspekt knihy, ktorý by si zaslúžil širšie rozvinutie, sú úvahy postáv o zmysle invázie. Mimozemšťania zvolili na konci ľudstva taktiku infiltrácie medzi posledné zbytky roztrúsených ľudí. Príčiny ostávajú nejasné, jedna z postáv však predpokladá, že môže ísť o istú formu hry. Nadradená inteligencia sa takto azda zabáva alebo zbavuje nudy. Nudiť sa ale rozhodne nebudú čitatelia – kniha je rozprávaná z pohľadu niekoľkých postáv a po hlbšom ponore do ich psychiky nasleduje akcia, snaha preniknúť medzi nepriateľské rady a stretneme tiež ďalšieho mimozemšťana s nadľudskými schopnosťami.

Priaznivci Piatej vlny budú s Nekonečným morom pravdepodobne spokojní. Rick Yancey rozšíril román o ďalšie postavy, hlbšie vysvetľuje motiváciu ich správania a pripravuje podklad pre vyvrcholenie trilógie. Ostáva len dúfať, že v nej venuje viac priestoru vysvetleniu povahy invázie na Zem, pretože v Nekonečnom mori načrtol naozaj zaujímavé alternatívy, prečo k nej došlo.

Knihu Nekonečné more si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 11 %, ak kliknete na tento link


Nekonečné more
Žáner: young adults, sci-fi
Autor: Rick Yancey
Vydavateľstvo: Tatran
Rok vydania: 2015
Počet strán: 245
Väzba: pevná s prebalom
Preklad: Mária Kočanová
Jazyk: slovenský
ISBN: 9788022207553


Viac autorových recenzií nájdete Medzi knihami.


19. januára 2016
Ján Blažovský