Recenzia - Richard Brenkuš: Sabotáž na okraji vesmíru

Sabotaz obalka

Milovníci postapo a cyberpunku, pozor!

Som rozhodnutý infikovať vaše podvedomie budúcnosťou, o akej sa vám nezdalo ani v tých najstrašidelnejších snoch. Budúcnosťou, kde ľudskosť vymiera a drží pokope len tých najodvážnejších, najsilnejších a najskazenejších jedincov. Kto chce totiž prežiť v podzemnom komplexe zvanom Hlboko, mal by si začať zvykať na úseky, kubikle, bartitre a prasopotkany.

A POZOR!

Voda či iné životodarné suroviny sa k vám dostane iba v obmedzenom množstve. Pokiaľ však budete mať šťastie a dostanete sa do o niečo luxusnejšieho Stredu, bohužiaľ aj tak hrozí, že to nedotiahnete ďalej ako hrdina z príbehu Sabotáž na okraji vesmíru. Verte či nie, atmosféra knihy, ktorá vyšla koncom minulého roka vo vydavateľstve Artis Omnis, vám bude dýchať na krk sťa obrovská tlama ľudožravej beštie.

Za zrodením tohto nadmieru klaustrofobického a komorného sci-fi stojí slovenský autor (žijúci v Čechách) Richard Brenkuš. Vo svojej prvotine rozpráva o viere a nádeji v lepší svet a sú dôvody veriť, tento inteligentný text osloví širokú škálu čitateľov. Do svojej utópie totiž autor prepašoval prvky postapo, cyberpunku i hororu. Kniha okrem iného prináša aj posolstvo s hlbokou myšlienkou, ktorá v konečnom dôsledku nemusí byť zas až také sci-fi.

Sabotáž na okraji vesmíru na seba upozorňuje už na pohľad, a to na zákazku vytvorenou obálkou Pära Olofsona, zachytávajúcou netvora Gaminiho. Jeho špicaté žraločie zubiská, štvoro očí a pokrútené obrie telo sú žiaľ dôsledkom mutácií, ktorými prešiel počas života tam hore, na radiáciou zamorenom území. Keďže výzor často klame, ani Gamini nebude výnimkou. Autor ho obdaril vysokou inteligenciou a navyše mu do rúk zveril transfigurátor, ktorý mu umožňuje manipulovať s ľudskou mysľou. Mutantovým príchodom do Hlboka sa tak spúšťa lavína udalostí, počnúc imagináciou a snahou zmeniť krutú realitu navonok absurdným spôsobom – prepísaním binárneho kódu ľudskej existencie. Už na začiatku Gamini vďaka svojmu kúzelníckemu predstaveniu získa hŕstku spojencov, medzi ktorými sa pohybuje aj samotný hrdina. Práve on, ako rozprávač, udržuje čitateľov v neistote a zároveň im predstavuje množstvo zapamätateľných postáv, a práve spomínané monštrum s božským komplexom vďaka nemu obzvlášť vyniká. Niet najmenších pochýb, že práve Gaminiho potmehúdsky úsmev a monštruózny vzhľad sa dostal na obálku právom. Gamini je navyše taká silná postava, že aj tá hlavná popri nej pôsobí ako vedľajšia.

Ako bolo povedané, príbeh sa odohráva v podzemí. Ale vďaka Gaminiho slzám a transfigurátoru dostane skupina tzv. „zapojených“ šancu navštíviť nielen povrch, ale rovno hviezdy, galaxie a prekročiť i spomínaný okraj vesmíru. Vesmírne telesá a scenérie sú vykreslené tak, že sa pri nich budete sami cítiť ako zapojení. V podobnom štýle sa nesie aj zvyšok textu. Stačí pár strán a váš mozog sa stane súčasťou budúcnosti, z ktorej niet úniku. Kniha vás dokáže navyše udržať v strehu a na pochybnostiach od začiatku až do poslednej strany. Postavy sa postupne vyvíjajú, minulosť odkrýva, priestor odhaľuje a autor dokazuje, že okrem zaručených postupov vie excelentne narábať s atmosférou, ktorá z času na čas na nás pôsobí ako z hororu.

Čo sa týka preklepov a štylizácie, ktorá býva kameňom úrazu nielen pri prvotinách, nedá mi nepodotknúť, že taký úhľadný a kvalitný text sa objavuje v našich končinách len zriedka. Ako každá kniha, tak aj Sabotáž sa však nezaobíde bez chýb. V tomto prípade však možno hovoriť len o kozmetických úpravách. Niektoré vety pôsobia, akoby boli navyše, a ešte k tomu sa nachádzajú na konci kapitol iba preto, aby úplne zbytočne prezradili, čo čakať v tej nasledujúcej, takže potenciál prekvapenia sa tu vytráca. Podobne je na tom aj záver, ktorý vnímavejší čitatelia ľahko odhalia. Indície vedúce k veľkému finále sú našťastie načrtnuté až pri posledných kapitolách. Škoda hlavne tých pochovaných alternatív, ktoré mohol autor použiť…

Sabotáž na okraji vesmíru sa stáva mojím prvým tohtoročným prekvapením a to nielen kvôli svojej hĺbke, psychológii či pochmúrnemu deju, ale predovšetkým vďaka Richardovi Brenkušovi, ktorý kvalitou svojho textu a originalitou hravo zatienil mnohých autorov svojej generácie. Už teraz sa neviem dočkať, čím prekvapí nabudúce.

Knihu Sabotáž na okraji vesmíru si môžete kúpiť napríklad v Martinuse so zľavou ISIC, pre podrobnosti kliknite na tento link


Sabotáž na okraji vesmíru
Žáner: sci-fi triler
Autor: Richard Brenkuš
Vydavateľstvo: Artis Omnis, ed. Margo
Rok vydania: 2016
Počet strán: 336
Väzba: mäkká
ISBN 978–80–89718–81–8


Súvisiaci link

Odhaľte Sabotáž na okraji vesmíru Richarda Brenkuša


26. januára 2017
William Nay