Recenzia: Rezistencia

Rezistencia - Cool mama
Rezistencia - Co znamena 'fatal error'
Rezistencia - A takto sa usmievame
Rezistencia - To som nedomyslel...
Rezistencia - Vravela som jej, ze len konceky...

Ďalší kúsok z knižnej série Divergencia prekvitajúceho žánru young adult je v kinách, aby sme sa nenudili, kým na čiernych krídlach opäť priletí JLaw. Priaznivci žánru, ktorí konečne prestali vzdychať nad diskoguľami a inými ligotavými somarinami, sa po druhýkrát stretnú s divergentnou­ Tris.

Revolúcia je v móde. Nechceme hladovať, preč s Kapitolom! Systém nefunguje, dajme Kate Winsletovej cez držku! Školstvo je neefektívne, podpáľme Rokfort! Šírte anarchiu! A nehovorte mi, čo mám robiť! Keď je usporiadanie spoločnosti naprd, prežiť sa to ešte dá, o tom vieme svoje. Ale keď je strach na dennom poriadku a totalita na spadnutie, niečo zhnité v štáte dánskom potrebuje riadny preplesk. A kto iný sa na to hodí viac ako vyvolená protagonistka s psími očkami, ktorej by neuškodila účasť na kurze sebaovládania.

Beatrice Priorová to v pokračovaní nemá ľahké. Popri všetkom, čo sa deje naokolo, sa musí vysporiadať ešte aj so stratou rodičov a s vlastnými démonmi. A tiež s rozštiepenými končekmi. Čo sa v skutočnosti väčšinou končí katastrofou a následnou náhlou záľubou v čiapkach a klobúkoch, prinesie vďaka filmovej mágii žiadaný efekt a štýl už dobre známy z plagátov a upútaviek. Nový imidž, nové odhodlanie. Tris sa v spoločnosti frajera, brata a kreténa pokúša nájsť zvyšok neohrozených a popritom sa nenechať odkrágľovať.

Našej hrdinke však ide po krku Rose z Titaniku, pretože naša Výnimočná je ešte výnimočnejšia, než sme sa nazdali. Ako v prvom dieli, aj tu hrajú významnú úlohu sny a sekvencie odohrávajúce v Trisinej mysli. Pripravte sa na kopu rozpadávajúcich sa objektov a ešte viac vecí, čo sa drobia na bezlepkový chlieb. Imaginárny svet však nie je jediný. Povoľujú totiž aj nervy nielen nepríčetnej protivníčke ale aj samotnej Tris, ktorá na uštipačné podpásovky neváha odpovedať hulkovským spôsobom. A to aj keď je obklopená usmievajúcimi sa hipíkmi.

Shialená Woodleyová hrá a piští, čo jej laryngitída dovolí, no scenár premôcť nedokáže. V mnohých scénach vyznieva príliš preafektovane a celkovo nesympaticky, až si niekedy prajete, aby stúpila na lego. Bonusové body ale dostáva za realistické vlasy po zobudení. Či už v porovnaní s Tris alebo samostatne, dopyt po charizmatickej postave zapĺňa Štyri. Väčšinu situácií zvláda s nadhľadom, v niektorých dokonca prekvapí duchaprítomnosťou a prešibanosťou. Sebavedomý výkon podáva aj trio ostrieľaných herečiek, ktoré stvárňujú pestré charaktery. Kate Winsletová sa ako chladná a cieľavedomá hlavná mrcha nebojí ísť cez mŕtvoly, oskarová Octavia Spencerová hrá mierumilovnú hlavu Harmónie a do tretice nebojácna revolucionárska matka v podaní Naomi Wattsovej, ktorá stojí na čele odboja proti systému.

Napriek tomu, že zápletke alebo charakterom postáv sa dá pár vecí vytknúť (niektorým napríklad členky…), film má potenciál zabaviť akčnými scénami či niektorými dialógmi a interakciami. Silnou stránkou snímky je jej vizuál. Prostredie, scény a hlavne postavy majú atraktívny výzor (najmä ten impozantný ranný účes). Umelci sa určite mohli vyšantiť vďaka spomínaným snovým sekvenciám, ktoré poskytli väčšiu slobodu. Škoda, že viac času zrejme strávili dizajnovaním zaujímavých vedľajších postáv, než rozvíjaním ich charakterov.

Rezistencia je koniec-koncov akčná oddychovka, ktorú netreba brať príliš vážne. Nepríliš sympatickú protagonistku zastupujú vedľajšie postavy s väčším šarmom. Nájde sa aj pár scén, ktoré prekvapivo – podľa slov môjho kamaráta -, „mali gule“. Tým, ktorým sa páčila Divergencia, jej pokračovanie uchváti viac. Čo sa týka priaznivcov knižnej predlohy, tí asi budú musieť niektoré aspekty a štýl spracovania pretrpieť. Ako nenáročná oddychovka celkom postačujúce. A ak náhodou, pamätajte: Nie je to skutočné…


Rezistencia
Žáner: akčný, romantický, sci-fi
Réžia: Robert Schwentke
Výroba: USA, 2015, 119 min.
Hrajú: Shailene Woodley, Theo James, Ansel Elgort, Jai Courtney, Miles Teller, Kate Winslet, Zoë Kravitz, Naomi Watts, Maggie Q, Ray Stevenson, Mekhi Phifer, Octavia Spencer, Daniel Dae Kim,
Hodnotenie: 55 %


9. apríla 2015
Mária Antoničová