Recenzia – Rebecca Roanhorse: Stopa blesku

Stopa blesku

História sa delí na tú pred Veľkou vodou a tú po nej. Väčšina USA je zatopená, no kmene Navaho stihli postaviť okolo svojho územia Dinétah vysoký múr. Oddelili sa od zvyšku planéty, jej problémov a vojen, no zároveň zostali osamotení na území, ktoré sužujú suchá a netvory. Akoby ožili staré indiánske legendy a vypľuli na svetlo sveta armádu démonov, duchov a monštier. Našťastie v niektorých Indiánoch – Diné – ožila moc, vďaka ktorej sa dokážu brániť.


Kto cestuje na blesku?

Magdaléna čiže Maggie Hoskie prišla tragicky o celú rodinu a zatiaľ sa z toho úplne nespamätala. Ujal sa jej Neizghání, božský lovec démonov. Vycítil, že v Maggie prúdia klanové sily a vycvičil ju v ich používaní. Klanové sily dávajú nositeľom rôznorodé dary. Z Maggie spravili nebezpečného zabijaka. Už rok je však Neizghání preč a Maggie sa cíti stratená. Spoločnosť ľudí nevyhľadáva, jej priateľmi sú tri psy a starý medicinman Tah.

Jedného dňa Maggie najmú na lov démona, ktorý uniesol mladé dievča. Jej úlohou je vystopovať ho a zabiť. No príšery prichádzajú zas a znova, a to Maggie komplikuje život. Starosti pre ňu znamenajú aj ďalšie božské bytosti, ktoré sa od Veľkej vody pravidelne objavujú v Dinétah. Preto sa vydá hľadať stvoriteľa démonov. Pomáhať jej má Tahov vnuk, liečiteľ Kai. Hoci je Maggie zvyknutá loviť monštrá sama, mať pri sebe niekoho s liečivou silou môže znamenať taktickú výhodu.

Spoločne s Kaiom prejdú kus cesty. Nielen skutočnej, no aj pomyselnej púte k sebe navzájom. Utŕžia množstvo rán a nie všetky sa zhoja bez následkov či jaziev. Božská bytosť Kojot ich navedie do nočného podniku plného obchodu, hazardu a súbojov. Tam na Maggie čaká prekvapenie. Dvojica je ale stále ďaleko od zistenia, kto stvoril armádu monštier. Za lovcami zostávajú nielen bezhlavé torzá príšer, ale aj zranení a mŕtvi priatelia. Posledné dejstvo sa odohrá na Čiernej stolovej hore. Prídu všetci. Božské bytosti, priatelia aj tiene Maggieinej minulosti. Budú sa tak dlho hľadané odpovede lovkyni páčiť?


Ľudia a legendy

Rebecce Roanhorse sa podarilo napísať jednoduchý a v celku pútavý príbeh. Je plný indiánskych legiend, povier, zvykov, postáv bohov a navažských slovíčok. Autorka týmto jazykom prepletá text, ktorý vďaka tomu pôsobí autenticky. Rozprávanie je písané v prvej osobe, takže postavy aj svet príbehu spoznávame prostredníctvom hlavnej hrdinky. Ako jedna z Diné (Navahovia tak označujú sami seba) sa snaží prežiť na jednom z mála suchých miest na svete. Vzťah Maggie a Kaia sa vyvíja postupne. Hoci to medzi nimi iskrí, Rebecca Roanhorse dokázala ich vzájomné sympatie udržať na uzde a neskĺznuť do červenej knižnice. Maggie verí v Kaiovu čistotu a silu medicinmana. Zároveň je jasné, že mladík skrýva niečo, čo zamieša kartami presne vtedy, keď to bude autorke vyhovovať.

Postavy sú jasne zadefinované. Čitateľ vie, kto je zloduch, kto hrdina, od koho môžeme očakávať podraz. Keďže je Maggie lovkyňa príšer, množstvo zbraní, súbojov, krvi a mŕtvol vyvažuje niektoré tradičné klišé a pošmyknutia smerom k patetickosti. Veľký dôraz hrdinovia kladú na prírodu, spiritualitu a moc vysloveného slova či myšlienky. Ctia božstvá a veria v silu živlov. Sú hlboko zrastení s územím Dinétah. Po Veľkej vode sa v krajine kmeňov Navaho objavili božské bytosti, démoni a mocní čarodejníci, ktorých úmysly nie sú vždy dobré. Život akoby sa vrátil o stáročia späť, no s využitím pozostatkov výdobytkov modernej vedy a techniky. Pre čitateľa bude práve toto spojenie postapokalyptického sveta, kde prežívajú zvyšky civilizácie a duchovný svet indiánskych legiend jednou z najpríťažli­vejších stránok knihy. Akési spojenie starého, súčasného a budúceho s nadprirodzenom.

To, čo čitateľa zrejme sklame, je koniec. V knihe síce nájdete viacero momentov, keď si poviete, že si spisovateľka ohýba príbeh podľa toho, čo sa jej práve do deja hodí, no mávnete nad tým rukou. Záver ale zaskočí. Možno autorka nevedela situáciu vyriešiť, možno chcela román čím skôr ukončiť, no spôsob vyrovnania sa s hlavnou zápornou postavou vyznieva smiešne. Už predtým sa Maggie na ňu pokúšala zaútočiť, no bolo to nemožné. V závere knihy tento zloduch pokojne čaká, čo sa s ním stane. Nebráni sa, neprotestuje, nezmizne, ako to robil dovtedy. Takéto riešenie vyznieva amatérsky a pritiahnuté za vlasy.

V každom prípade vydavateľstvo Gnóm! prinieslo postapo, v ktorom strieka krv, odrezávajú sa démonské hlavy, hľadá sa zmysel života a láska, bez ktorej sa nezaobídeme. Osamelosť, tiene minulosti, žiarivé farby aj krásy krajiny robia z románu šťavnaté sústo najmä pre young adult čitateľov. Tí starší, sčítanejší si budú vytrvalo klásť otázku, prečo vlastne tento román získal toľko ocenení…

P.S.: Viete, že jazyk kmeňov Navaho poslúžil počas II. svetovej vojny ako základ pre šifrovanie správ Americkej námornej pechoty a nebol nikdy nikým rozlúštený?

Hodnotenie: 70 %

Knihu Stopa blesku si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Stopa blesku
Séria Šestý svět, 1. časť
Žáner: postapo, urban fantasy
Autorka: Rebecca Roanhorse
Vydavateľstvo: Gnóm!
Jazyk: český
Preklad: Jakub Němeček
Počet strán: 303
Väzba: brožovaná s prebalom
ISBN: 978–80–88299–17–2


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


14. januára 2022
Ena
Zdroj informácií