Recenzia: Rat Queens

Fantasy na drogách

rat queens 2
rat queens 3
rat queens 4
rat queens 1

Náhoda je blbec a niekedy to platí na sto percent. Mojím obľúbeným kresličom je Stjepan Šejić, ktorý je zodpovedný za jednu z najlepších tohtoročných sérií – Death Vigil a nedávno som sa dopočul, že dostane na starosť kreslenie série Rat Queens. O ktorej som nikdy nepočul. Logickým krokom bolo zistiť, o čo v danej komiksovej sérii ide. Tak sa pozrime na zúbky tým takzvaným Potkaním kráľovnám.


Mesto Palisády bolo kedysi známe tým, že bolo tiché, mierumilovné a výhodné pre obchodníkov. Teraz sú ulice Palisád nebezpečné, obchody sú vykrádané a po tichu nezostala ani stopa. Miestna komunita vie, kto za to môže. Hrdinovia. Či skôr ľudia, elfi a trpaslíci, ktorí sa nevedia zmestiť do kože, keď splnia quest a majú zlato navyše. Vtedy sú obyvatelia Palisád svedkami bitiek a výtržností.

Vedenie mesta sa rozhodne zakročiť. Päť tímov hrdinov dostane poslednú šancu polepšiť sa. Buď splnia starostom daný quest, alebo budú z mesta naveky vykopnutí. Jedným z tímov sú Potkanie kráľovné. Tie dostali za úlohu pozabíjať goblinov v jaskyni za mestom. Čo by nemal byť problém, vzhľadom na to, že všetci hrdinovia sú viac než skúsení. Ale nie všetko je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Ako inak.

Na tomto komikse vidno, že bol písaný s láskou k fantasy a stolovej hre Dračí doupě. Stačí sa pozrieť na zloženie tímu Kráľovien. Betty je klasická ukážka toho, že malého veľa nebýva, a čo je malé a roztomilé, to vám veľmi rýchlo môže vypichnúť oči a vykradnúť trezor. Navyše má problém s drogami (konkrétne hríby) a nadmernou konzumáciou sladkého. Dee je reformovaná prívrženkyňa krvilačnej, chobotnicu uctievajúcej sekty N´Rygotha. Slúži ako liečiteľka tímu.

Hannah je elfka ovládajúca mágiu. Okrem toho má problémy s rodičmi, ktorých cez svoju mobilnú skalu neustále ubezpečuje, že má frajera a nezostane na ocot. Violet je bojaschopná trpaslíčka bez brady, ktorá má rada vegetariánske jedlo, víno a sex. Chémia medzi hlavnými postavami funguje absolútne dokonale a je krásne sledovať ich interakciu. Či už medzi sebou, alebo s prostredím.

Žiadna z hlavných ani vedľajších postáv si neberie servítku pred ústa a keď dôjde na boj, tak sa nezaobíde bez rozsekaných tiel a hektolitrov krvi. Okrem hlavnej ženskej štvorice sa v Palisádach nachádzajú ďalšie tímy nájomných hrdinov. Broskyne (konkurencia Potkaních kráľovien), Štyria Daveovia (štyria chlapi menom Dave, jeden z nich má bradu à la Rumcajs, komplet s vtákmi), Bratia copíci (majú copíky a sú cool) a Obsidiánová temnota (nepýtajte sa).

Pokiaľ ide o znázornenie hlavných hrdiniek, zabudnite na sexsymboly. Žiadnej Red Sonji odetej v kovových bikinách sa nedočkáte. Ženské postavy vyzerajú ako reálne ženy, ktoré by vám v reáli dokázali nakopať zadok alebo iné partie vášho tela. Tieto ženy majú proporcie reálne rozmiestnené a sú uplácané úplne primerane. Majú boky, majú zadky, majú svaly a prsia, ktoré neodporujú gravitácii a neprekážajú v boji.

Za tento komiks môžeme vďačiť scenáristovi Kurtisovi J. Wiebemu a kresličovi Rocovi Upchurchovi. Tým sa dostávame k tomu, prečo Roca na poste kresliča nahradí Stjepan. Roc Upchurch bol v novembri zatknutý za domáce násilie, čo nie je práve dobrá reklama pre úspešnú komiksovú sériu. Tak dostal padáka. No nech už sú Rocove sklony k násiliu akékoľvek, musím povedať, že jeho kresličský štýl absolútne perfektne sadol k tejto drogami, sexom, násilím a alkoholom poháňanej fantasy.

Séria Rat Queens je vtipná, krvavá, šialená a výborne čitateľná. Od čias Skullkickers som sa takto nebavil na komikse, ktorý sa neberie vážne a ťaží z fantasy klasickej aj modernej. Bez zaváhania maximálne odporúčam a vôbec sa nečudujem, že táto séria bola v roku 2013 nominovaná na najlepšiu novú komiksovú sériu. Uvidíme ako dopadne animovaná adaptácia.


Rat Queens
Píše: Kurtis J. Wiebe
Kreslí: Roc Upchurch
Vydáva: Image Comics
Rok vydania: 2013


30. decembra 2014
Marek „Keram“ Barányi