Recenzia: Ransom Riggs a domov plný neobyčajných detí

Sirotcinec 1 obalka
Sirotcinec 2 obalka
Sirotcinec 3 obalka

Vydavateľstvo Jota sa v roku 2012 pustilo do knižného dobrodružstva spolu s mladým americkým spisovateľom, cestovateľom a filmárom Ransomom Riggsom. Riggsova trilógia nesúca v českom preklade súhrnný názov podľa jej prvého dielu: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti (2012), zaznamenala celosvetový úspech. Za všetko hovorí fakt, že filmové práva na príbeh boli predané skôr než oficiálne vydanie knihy a réžie sa nechopil nik iný ako svojský Tim Burton. Na filmové spracovanie dobrodružstiev neobyčajných detí si však musíme počkať do novembra tohto roku. Dovtedy – siahnite po pokračovaní v podobe Podivného města (2014) alebo po ešte čerstvom finále Knihovna duší (2016).

Snáď každý z nás si spomína na prázdniny u starých rodičov, ktorí nám radi rozprávali príbehy o dobre a zle, o strašidlách a duchoch, skrátka, o nejakých tých čudných veciach. Rozprávky, pomyslíme si. Rovnako to vníma aj Jacob Portman, hlavný hrdina príbehu, obyčajný teenager vyrastajúci v obyčajnom americkom meste. Jacob pozná naspamäť všetky príbehy svojho deda o príšerách, proti ktorým bojoval počas 2. svetovej vojny. Zvyšok rodiny zastáva názor, že starý Abraham Portman je už tak trocha senilný. Každopádne, Jacob radikálne zmení názor na tieto príbehy v momente dedovej smrti, ktorej sa sám stane svedkom. Po tejto tragédii je Jacob nútený trochu „vypnúť“ a na odporúčanie psychológa spolu s otcom odcestuje na ostrov neďaleko Walesu.

Jacob na osamelých prechádzkach mestom stretáva dievča, s ktorým sa spriatelí. Emma Bloomová je však zvláštna. Vie rukami zapáliť oheň. A to nie je všetko! Má kamarátov. Jeden z nich je neviditeľný, druhý chŕli z úst včely. Aby toho nebolo málo, iné dievča, Olivia, neustále levituje. Jacob vstupuje do sveta detí s neobyčajnými schopnosťami. Tento svet je pre bežných ľudí neviditeľný, pretože sa nachádza v časovej slučke. Každú časovú slučku riadi tzv. ymbryna. Jednou z ymbrýn je aj slečna Peregrinová spravujúca časovú slučku v roku 1942, ktorú obýva práve Emma s priateľmi. Tento skrytý svet oddelený od problémov každodenného života je pre Jacoba ideálny. Ostať v ňom však nie je jednoduché. Rovnako ako existuje zlo v realite, tak existuje aj v časových slučkách. Ymbryny spolu s neobyčajnými deťmi bojujú proti tzv. stvůram a netvorom (v slovenskom preklade – Bezduchí a Nemŕtvi), ktorých cieľom je obrať deti o nadprirodzené schopnosti a vládnuť svetu. Situácia sa ešte zhorší vtedy, keď slečna Peregrinová zmizne. Jacob a Emma spolu s priateľmi sa vydávajú na najnebezpečnejšiu cestu svojho života.

Zatiaľ čo zo Sirotčinca slečny Peregrinové pro podivné děti priam preteká mysteriózna atmosféra, v Podivnom měste a Knihovni duší z nej Riggs čiastočne ubral. Vzhľadom na vizuálnu stránku knihy, ktorá pôsobí naozaj strašidelným dojmom, sa toto môže javiť ako výrazné mínus. Absencia zimomriavok však nijako neznižuje samotnú kvalitu druhého a tretieho dielu. To čo sa mení, je charakter príbehu: v momente, keď Jacob prijíma nadprirodzený svet, samotný prvok neznáma a mystiky stráca dominantné postavenie. Riggs sa s touto situáciou vysporiadal po svojom. Strach a hororové prvky nahradil dobrodružstvom a akciou, trilógia si tak až do konca zachovala svižné tempo. Ľahký a dynamický dej výborne dopĺňajú postavy, ktoré nie sú statické a prechádzajú určitým vývojom. Za negatívum sa dá považovať romantická zápletka, ktorá v takto mysteriózne ladenom príbehu môže pôsobiť rušivo. V neposlednom rade stojí za zmienku originálne grafické spracovanie knihy. Stretávame sa s akousi vizuálnou mystikou: Riggs doplnil príbeh o množstvo fotografií zobrazujúcich zvláštne osoby a situácie, ktoré majú v kontexte príbehu priam hororový nádych. K znepokojivému dojmu prispievajú aj samotné obálky kníh – zobrazenie levitujúceho dievčaťa, dievčaťa s dierou uprostred hrude či chlapca s krídlami, to všetko doplnené o rôzne čierno-biele efekty spôsobuje, že Riggsovu trilógiu by sme hľadali skôr v oddelení klasického hororu. Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti teda láka čitateľov hlavne kvôli svojej vizuálnej stránke, ktorá je jeho ťažiskom. Už samostatné prelistovanie fotografií bez čítania vzbudzuje veľmi nepríjemné pocity. Využívaním mysterióznych fotografií v románoch sa inšpirovali aj iní autori a zdá sa, že takýto typ príbehov je pre mladých čitateľov veľmi atraktívny. Azda najzjavnešiu podobnosť môžeme vidieť v románe Madeleine Rouxovej Asylum s podtitulom Dlouhé prsty má temná minulost (Jota, 2014) a jeho pokračovaní Sanctum (Jota, 2015).

Knihu Sirotčinec slečny Peregrinové pre podivné děti si môžete kúpiť v Martinuse so zľavou 5 %

Knihu Podivné město si môžete kúpiť v Martinuse so zľavou 5 %

Knihu Knihovna duší si môžete kúpiť v Martinuse so zľavou 5 %


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Žáner: fantasy
Autor: Ransom Riggs
Vydavateľstvo: Jota
Rok vydania: 2012
Jazyk: český
Preklad: Bronislava Grygová
Počet strán: 360
Väzba: pevná
ISBN: 9788074620195

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti 2: Podivné město
Žáner: fantasy
Autor: Ransom Riggs
Vydavateľstvo: Jota
Rok vydania: 2014
Preklad: Bronislava Grygová
Počet strán: 424
Väzba: pevná
ISBN: 9788074625657

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti 3: Knihovna duší
Žáner: fantasy
Autor: Ransom Riggs
Vydavateľstvo: Jota
Rok vydania: 2016
Preklad: Bronislava Grygová
Počet strán: 496
Väzba: pevná
ISBN: 9788074629334


12. mája 2016
Katarína Kamhalová