Recenzia - R. J. Pineiro: Pád

Pineiro - Pad obalka

„Orbitálne skoky? Koho to zaujíma?“ zaúpela ženská polovica môjho ja po prečítaní prvých troch stránok knihy Pád.

„Super! To sme tu ešte nemali! Daj tomu šancu!“ našepkávala mi zase mužská časť.

Tak som knihe dala šancu. A s každou stránkou, s každým ďalším G, ktorému musel hlavný hrdina pri svojom zoskoku odolávať, sa zvyšovalo nie len preťaženie, ale aj moja neochota pustiť túto knihu z rúk.

„Jediné, čeho sa musíme bát, je strach samotný.“
„Franklin D. Roosevelt“

Jack Taylor je bývalý príslušník SEALs. Už dlhší čas sa venuje testovaniu nových zbraní a vojenských technológií. Jeho žena Angela je tak ako on pekne dobrodružná motorkárska povaha. No navyše je vedkyňa s priam geniálnym mozgom. Jack s manželkou a najlepším priateľom Peteom pracujú na projekte, ktorého základ spočíva v orbitálnych skokoch na Zem. Kto vie, ako by dopadol test skafandra, na ktorý sa práve Jack chystal, keby velenie nad projektom na poslednú chvíľu neprevzal generál Hastings.

Ten má svoj vlastný tajný projekt. Projekt skokov, no do inej dimenzie. A výsledky bádaní má na sebe overiť práve nič netušiaci Jack Taylor. Pre neho sa tento overovací test zmení na niečo, čo sa podobá zlému snu. A žiaľ, nie len pre neho. Jake, Angela, Pete a všetci okolo nich prežijú nejednu skúšku odvahy, síl a priateľstva. Obstoja v súboji s nemilosrdným generálom a jeho armádou žoldnierov? Dokáže Jack s Angelou nájsť cestu späť, do správnej dimenzie a k sebe? Zvíťazia nad touto nočnou morou?

Pád je bohatý na dejové zvraty. Pineiro je človek, ktorý vie, o čom píše. A práve autenticita je na knihe jednou z tých najúžasnejších vecí. Ak ste technický typ, prídete si na svoje. Množstvo detailov a technických termínov, vynálezov či nových technológií, vás privedie k blaženosti. Ak len potajomky pozorujte svet vedy, NASA, hackerov, výcvik SEALs a ich bojovú zdatnosť, máte teraz jedinečnú možnosť zoznámiť sa s nimi trošku „intímnejšie“. Väčšina technických vychytávok je pre bežných ľudí veľkou neznámou. Preto je potrebné čestne priznať, že práve z tohto dôvodu sa môže obyčajný človek v množstve odborných výrazov, názvoch prístrojov a fyzikálnych poučiek občas stratiť. Niekedy je menej naozaj viac.

Dôležité je zamyslieť sa aj nad tým, čo všetko môže dokázať človek, ktorý túži po moci a nadvláde. V príbehu je jeho zosobnením generál Hasting, on si pomocou vydierania celé roky buduje štát v štáte. Bezohľadne rozhoduje a bez mihnutia oka odsudzuje na smrť pre (vlastné) vyššie dobro každého, kto nezdieľa jeho názory. Alebo prinajmenšom nie je ochotný mu vyjsť v ústrety. Dejiny sú plné takýchto diktátorov. Otázkou však zostáva, čo by takýto vodca dokázal v dnešných časoch, keby mal neobmedzený prístup k najmodernejším technológiám a zbraniam.

„Lidé jako Hastings však pozvedli šikanu na úroveň umění. Generál patřil do třídy grázlů nedbajících na nic, jen na osobní dobro…“

Svet tajných vojenských projektov je obostretý mlčanlivosťou. Práve preto je úrodnou pôdou pre množstvo dohadov a špekulácií. Pre každého autora je preto vynikajúcim zdrojom námetov a je len na ňom, ako s nimi dokáže pracovať. Kniha Pád je písaná s rozvahou a drží sa vedeckých faktov. Vďaka tomu, že dej sa odohráva v súčasnosti a vychádza zo skutočného skoku Felixa Baumgartnera, je čitateľsky pútavý. Chvíľami to priam láka položiť si otázku: „Čo keď je takéto niečo možné už dnes?“

Autor je pôvodom Kubánec, ktorý s rodičmi emigroval do USA. Vyštudoval IT a celé roky pracoval v tomto obore. Navyše má zaujímavé koníčky, ako napríklad bojové umenia či lietanie. Všetky znalosti a zručnosti preto pri tvorbe tejto sci-fi knihy aj naplno využil. Pineiro necháva postavy žiť svoj život. A ten neprináša len pekné chvíle a milých ľudí. Všetci sú vystavení psychickému a fyzickému tlaku a násiliu. Balansujú na hranici vedeckých možností rovnako ako na hrane zákona. Strach, odvaha, láska, beznádej či dôvera… To všetko napĺňa život postáv tejto knihy. Ale hrdinovia tohto románu musia hlavne prekonať samých seba a svoje možnosti, aby prežili oni aj ich blízki. Všetci totiž chceme len jedno. Tešiť sa z jednoduchých radostí života.

Pád je veľmi dynamický a akčný. Každý milovník bojových scén sa „bude zalizovať“. Hlavný hrdina je totiž veľmi často prinútený využívať svoj bojový výcvik zo špeciálnych jednotiek SEALs. Od začiatku budete vedieť, kto je dobrý a kto ten zlý, a niektoré veci sú v románe ľahko predvídateľné. Na vysokej úrovni knihy to však nič nemení. To, čo jej ale vytýkam, je záver. Také sladké zakončenie jednoducho nesedí k realisticky napísanému akčnému románu.

Knihu Pád si môžete kúpiť v Martinuse teraz so zľavou 5 %, v prípade záujmu kliknite na tento link


Pád (Originálny názov: The Fall)
Žáner: science fiction
Autor: R. J. Pineiro
Vydavateľstvo: Baronet
Rok vydania: 2016
Počet strán: 404
Väzba: pevná
Preklad: Dana Chodilová
ISBN: 978–80–269–0322–2


26. apríla 2016
Ena