Recenzia – R. A. Salvatore a Erika Lewis: Farba drakov

Farba drakov

Po porážke drakov dal kráľ Umbert postaviť múr. S jeho pomocou vytvoril nielen opevnené mesto, ale takisto rozdelil svoj ľud. Na tých, ktorí majú moc rozkazovať, a tých, ktorí poslúchajú a platia dane. Lenže aj medzi týmito obyčajnými ľuďmi sa nájdu výnimky. Stačí na to iskierka mágie.


Obe sme boli súčasťou toho istého vesmíru. Slnko a mesiac. A vždy budeme súčasťou jednej oblohy. (str. 412)

Americké duo R. A. Salvatore a Erika Lewis si ako dejisko svojho príbehu zvolili starý dobrý temný stredovek. Kulisy teda tvorí nielen bieda a beznádej, ale aj vykorisťovanie a sociálne priepasti. Všetko je to umocnené faktom, že kráľove vojsko okráda zbedačených poddaných aj o posledné zásoby. Daňou sa tak môže stať čokoľvek, pokojne aj splesnivený chlieb.

V snahe ospravedlniť svoje konanie kráľ tvrdí, že nepriateľom ostávajú draky. Proti nim bojujú v rytierskych súbojoch slávychtiví mladíci. Rozprávačmi týchto udalostí je dvojica mladučkých hlavných hrdinov. Griffin a Maggie pritom mnohé spája, ale aj rozdeľuje. Na základe odlišných typov rozprávania, „on“ v Griffinových kapitolách, „ja“ v Maggiiných, sa dá usúdiť, že každého z aktérov viedol iný autor.

Rozdiely v pisateľských štýloch sú menšie a jasne viditeľné, ale zároveň sa dopĺňajú. Možno aj z toho dôvodu, že postavy sú si také podobné. Obaja mladí ľudia vyrástli v chudobe. Obom ponúkli lepší život. Zároveň sa z oboch stali muchy chytené v pavučinách palácových intríg. Ani jeden nemá úplnú voľnosť v tom, čo robí. Toto a aj mnoho iného z nich robí spojencov, hoci najskôr nedobrovoľných.

Myslím, že stratiť matku, s ktorou sme prežili časť detstva, je horšie než svoju matku vôbec nepoznať. Mne aspoň nemá byť za čím smutno. Nesmiala som sa spolu s ňou, nezažila som jej láskyplné objatia. Na druhej strane vy ste stratili niečo výnimočné. (str. 300)

Kniha má teda aj výraznejšiu romantickú linku. Slúži však len na doplnenie ostatných udalostí. Salvatore a Lewis sa oveľa viac sústredili na snovanie mocenských hier. Čitateľovi tiež postupne predostierali, čo všetko je v ich vymyslenom svete v neporiadku. Vďaka tomu má príbeh dosť potenciálu stať sa rozsiahlou epickou ságou. V istom zmysle ňou aj je. Zo stránok však presakuje najmä snaha prispôsobiť sa cieľovej skupine.

Nie je to len o mladých ľuďoch, ale hlavne pre mladšiu generáciu. Dejová linka je vďaka tomu jednoduchšia. Rozuzlenie prichádza akosi priskoro. Motivácia hlavných postáv je minimálne naznačená, no o tých vedľajších sa dozvedáme až príliš málo. Celkovo je akcia zastúpená hojnejšie ako opisovanie. Všetko v duchu prehĺbenia svižnosti a dobrodružnosti.

Plusom je, že autori čitateľa vyslovene nevodia za ručičku, hoci niekoľko faktov ponúkajú ako na striebornom podnose. Takisto záverečné vysvetlenie záporáka je obsiahle, detailné a ako vystrihnuté z príručky o dejových prešľapoch. Toto všetko knihu napokon predurčuje k tomu, aby sa stala oddychovým jednorazovým dobrodružstvom. Skvelé na nalákanie ďalšej generácie na fantastiku.

Kniha Farba drakov je výbornou voľnočasovou jednohubkou o mladých pre mladých. Tento účel podporuje celková jednoduchosť a strohosť. Najväčším nedostatkom ostáva samotný záver. Prichádza prirýchlo a je odbavený doslova niekoľkými vetami. Čitateľ sa síce dozvie, že dej mal predchádzať artušovskej legende, napriek tomu pretrvá pocit, že príbeh je akýsi odtrhnutý – alebo ide o začiatok rozsiahlejšej sé­rie.

Hodnotenie: 70 %

Knihu Farba drakov si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Farba drakov si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Farba drakov (orig. The Color of Dragons)
Žáner: young adult fantasy
Autor: R. A. Salvatore a Erika Lewis
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2023
Jazyk: slovenský
Počet strán: 416
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–551–8789–1


Súvisiaci link

Predstavujeme – R. A. Salvatore, Erika Lewis: Farba drakov


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.\---


4. apríla 2023
Martina Urbanová
Zdroj informácií