Recenzia: Príbehy z lesov

Pribehy z lesov - Mozem si pozicat cukor
Pribehy z lesov - Bez neho budes nenapadnejsia
Pribehy z lesov - Co furt zdrha...
Pribehy z lesov - Dufam, ze to bola ta krava
Pribehy z lesov - Ktoru mam len nechat

Kto sa bojí, nesmie do lesa. Obzvlášť ten, kto sa bojí spievajúcej Streepovej. Konečne sme mali možnosť si pozrieť spevavý rozprávkový mišmaš s názvom Príbehy z lesov. Zistíme, čo majú spoločné napríklad Popoluška s Červenou čiapočkou alebo s dlhovlasou Rapunzel.


Adaptácia broadwayského muzikálu spája niekoľko starých známych rozprávkových príbehov s nápaditou zjednocujúcou líniou do novej sviežej verzie. Hlavnými hrdinami sú pekár a pekárka, ktorých, mierne povedané, osloví čarodejnica Meryl s neobvyklou žiadosťou. Treba nájsť štyri predmety, ktoré ježibaba potrebuje na magický lifting. Vecí sa však nesmie dotknúť, a tak slušne vykopne dvere do pekárne a nareve na dvoch vyhúkaných manželov. RPG-čkarom poskočí srdce od radosti a dvojica si začne lámať hlavu. Kde len zoženú červený plášť či zlatú črievičku?

Medzi potenciálne obete lúpežného prepadnutia sa teda zaradí malá beťárka Čiapočka, Jack s komplikovaným vzťahom k strukovinám, trénerka horolezcov Rapunzel a zaklínačka holubov Popoluška. Spolu so zlým vlkom, dvojicou uspievaných narcistických princov a nejakým tým obrom ich čaká napínavé dobrodružstvo v zlomyseľnom lese. Prvej polovici filmu budú vládnuť rozprávky a muzikálová radosť. No a v tej druhej časti? V tej sa do začarovaných lesov vyberieme trochu inou cestou.

Réžie sa ujal Rob Marshal, ktorý to s muzikálmi vie. Vďaka nemu sme si vypočuli Catherine a Reneé v Chicagu, nazreli sme do tajomného sveta Gejše a pri muzikáli Nine zavesil Mohykánovi Day-Lewisovi na krk až šesť známych kočiek. Jeho najnovšia snímka zaujme hlavne prepracovaným vizuálom. Na pozadí tajomného čarovného lesa sa prezentuje pestrá plejáda postavičiek: od nerozvážnej doručovateľky v krásnom červenom plášti, cez stratené dvojča Olivera Twista s kravou, cezpoľnú bežkyňu v plesových šatách, potmehúdskeho charizmatického vlka až po trolujúcu cholerickú čarodejnicu. Všetky majú svoju osobnosť, ktorú nepochybne dopĺňa aj zvolená garderóba.

Jedným z hlavných lákadiel je nepochybne herecké obsadenie plné známych či úplne neznámych hercov. Avšak všetci do jedného podávajú prinajmenšom slušné výkony – herecké, no najmä muzikálne. Tomu celému jednoznačne vládne oscarová Meryl v úlohe prchkej a majetníckej ježibaby. Sympatická aca-bella Anna Kendricková, ktorá už dokázala, že hlasivky určite má, žiari ako pokorná a zasnená no zato riadne nerozhodná Popoluška. Britský herec James Corden nedávno stvárnil iného speváka – Paula Pottsa v adaptácii jeho skutočného príbehu z britskej talentovej šou. V Príbehoch z lesov si strihol dôležitú postavu Pekára, ktorý sa snaží zrušiť kliatbu nad svojou rodinou. Jeho manželku si zahrala Emily „Oceľová mrcha“ Bluntová. Naplno prejavila svoj spevácky talent a pripomenula si rolu z filmu Diabol nosí Pradu. Aj tu ju totiž Streepová buzeruje. Priestor v tomto filme dostala aj mladučká Lilla Crawfordová a využila ho teda naozaj poriadne. Každú scénu, v ktorej sa Čiapočka objaví, si ukradne pre seba. Slušný výkon podal aj Daniel „fazuľový Jack“ Huttlestone, ktorého sme počuli už v Le Miserábles, potešia aj najnovší kapitán Kirk ako krásny princ a tiež fúzatý fešák vlk.

Takže máme: skvelé obsadenie, majstrovsky prepracované muzikálové scény, výpravu, krásne kostýmy a rozprávkové efekty. Toto sa už nedá pokaziť. Až na to, že sa dá a veruže sa aj pokazí. Možno by zakončenie fungovalo, keby sa celý film niesol v podobnom tóne alebo keby sme naň boli trochu viac pripravení. Od istého okamihu však všetko šlo dole vodou. Akoby uprostred scenára autorovi uhynul pes, manželka ho opustila so všetkými jeho peniazmi a zrušili jeho obľúbený seriál. To, čo bolo napísané, nechal tak, no pri zvyšku si bral tipy od Georga Martina s úmyslom dokopať naše lenivé rojčivé šunky späť do reality.

Každopádne film stojí za pozretie. Či si zapamätáte tie príjemnejšie chvíľky plné veselého spevu a rozprávkového čara, alebo vás tá druhá časť znechutí, pobaví, ba dokonca s ňou budete súhlasiť, je len a len na vás. Takže na vlastnú zodpovednosť: Neschádzajte z chodníčka, nerozprávajte sa s cudzími, nekradnite, netraťte topánky a nenechajte iných, aby vás ťahali za vlasy. Príjemnú cestu lesom!


Príbehy z lesov
Žáner: Muzikál fantasy, dobrodružný
Výroba: USA, 2014, 125 min
Réžia: Rob Marshal
Hrají: Meryl Streepová, Anna Kendricková, Johnny Depp, Chris Pine, Emily Bluntová, James Corden, Daniel Huttlestone, Lilla Crawfordová


30. apríla 2015
Mária Antoničová