Recenzia: Príbehy spod kiltu (Veveričiak začína)

Príbehy spod kiltu obálka predná
Pribehy - opekacka s demonom

Rozviate horalské kilty, záhadné zmiznutia mladých panien, súboj s drakom či stelesnenie hrdinstva s huňatým chvostom. V príbehoch spod kiltu si každý niečo nájde.

V Mestečku na škótskej vrchovine je rušno. Okrem občasných potýčok s trolmi a démonmi, ktorých aspoň sem-tam ukecáte klobáskou, sa začali strácať dievčence. Človek aby sa pomaly začal báť aj o drahé kovy. Bratranci McEeshovci sa chcú veci dostať na koreň. Situáciu im však výrazne komplikujú nekompetentní a permanentne v liehu naložení členovia gardy. Navyše ich premúdrelý kapitán akoby len včera dohliadal na poriadok v Springfielde. Mestečko, kde zákon spí opitý v stodole, sa rozhodne ochrániť tajomný Veveričiak.

Osviežujúci prírastok do slovenskej fantasy literatúry zahŕňa niekoľko príbehov. Okrem hlavnej dejovej linky tu máme romantickú výpravu o ruku, srdce a ostatné orgány (pokiaľ možno od jednej konkrétnej spanilej bytosti… ženského rodu), v ktorej musí švárny pytač navyše aj poraziť draka. Ale najprv ho musí zohnať. Pomedzi to akási skupina trpaslíkov hľadá zakopaný poklad. Znie to povedomo? Ale len trochu. Možno viac ako trochu, keď stretnete čarodeja Sandálfa.

S ústrednou hrdinskou partiou McEeshovcov sa stretneme hneď v úvode. Po jednom sa pekne-krásne predstavia, ale možno vám ešte chvíľu bude trvať, kým budete vedieť, ktorý je ktorý. (Mne napríklad správne vyslovenie a teda pochopenie slovnej hračky z ich mena trvalo až trápne dlho.) Občas sa môže stať, že na niektorého z hrdinov zabudnete, čo vám môže pokaziť zážitok. Pri odvíjaní príbehu vás budú sprevádzať vydarené vtípky, odkazy na známe príbehy a prirovnania husté ako „ranný hlien astmatického hltača jogurtov“. Mňa osobne však najviac ohúrilo aj pobavilo odhalenie, čo je to ten Veverčiak zač.

Príbeh a jeho motívy sa možno sčítanej obci zdajú povedomé, miestami aj veľmi netypické. Niektoré odkazy na staršie a známejšie tituly však po toľkých paródiách vyznievajú ošúchane. Sofistikované vyjadrovanie, vedomosti a výrazy pôsobia vo fantasy, na akú sme zvyknutí, ako ryšavá labka na oko. Keď si však spomeniete na film Príbeh rytiera a jeho stvárnenie stredoveku, môžete si knižku užiť bez vyratúvania anachronizmov, ktoré sú koniec-koncov zdrojom zábavy. Náročnejších čitateľov to však bude vyhadzovať z deja, obzvlášť keď okrem vševedúceho rozprávača takto mudrujú aj postavy.

Pocit z interných vtipov a niektorých situácií vám možno mierne napovie, prečo je v úvode napísané „inšpirované skutočnými udalosťami.“ Je to tak, kniha vznikla na motívy jedného LARP-ového dobrodružstva (fantasy hra naživo), ktoré sa naozaj udialo. Táto informácia je posledný kúsok skladačky, ktorá zmení „čdp“ na „Jasné! Samozrejme.“ Nanešťastie vtip, ktorý treba vysvetľovať, nie je vtipný. A niekomu sa možno nebudú páčiť interné vtipy, ktoré okrem niekoľkých zasvätených ostatní nepochopia.

Knižka Príbehy spod kiltu, Veveričiak začína je prvotinou autora s povedomým menom – Filipa Červenáka. Ako napovedá názov, príbeh je zasadený do alternatívnej škótskej krajiny. Ako sa ukáže, nosiť kilt bez trápnych situácií je umenie. Nedostatky možno od čítania odradia, humor a známe odkazy zasa prilákajú. Vyše štyristo strán čítania síce vzbudzuje rešpekt, menej náročných fanúšikov a znalcov známych fantasy príbehov však pobaví. Navyše ak sa zaujímate aj o larpovanie, pohodové odľahčené čítanie si užijete.

Príbehy spod kiltu (Veveričiak začína) si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, ak kliknete na tento link


Príbehy spod kiltu (Veveričiak začína)
Autor: Filip Červenák
Žáner: Fantasy
Vydavateľstvo: Hydra
Rok vydania: 2015
Počet strán: 480
Väzba: pevná
ISBN: 9788097193027


8. januára 2016
Mária Antoničová