Recenzia: Pretty Deadly

Vitajte na divnom Západe

Pretty Deadly - 001
Pretty Deadly - 001 - 032
Pretty Deadly - 001 - 038

V dnešných časoch je zvykom, že autori a autorky zdieľajú svoju prácu (súčasnú, alebo budúcu) na rôznych webstránkách a webgalériách. Vďaka tomu môžu čitatelia sledovať tvorivý proces svojich obľúbených autorov. Tak sa dozvedeli o chystanom projekte dvoch nadaných žien, Kelly Sue DeConnickovej a Emmy Riosovej. A ich prvý autorský komiks nazvaný Pretty Deadly je krásne bizarný.


Príbeh sa odohráva niekde v Amerike, v časoch, keď sa nosili kolty prekliato nízko a bolo nebezpečné navštevovať neprebádané teritóriá. Začína to králikom… začína to motýľom… začína sa to dievčaťom v kostýme vyrobenom zo supa.

To dievča a jej slepý spoločník (a zároveň pištoľník) sa živí cestovaním z mesta do mesta a rozprávaním príbehu o krásnej mladej žene, do ktorej sa zamilovala smrť. Plodom ich tragickej lásky bolo dieťa menom Ginny. Smrť z nej urobil svojho vlastného kosca, lovkyňu ľudí, ktorí zhrešili.

Po vyrozprávaní príbehu a odmenení sa táto neobvyklá dvojica vydá opäť na cestu. A tak ako kravinec alebo kobylinec priťahuje muchy, tak slepec a neškodné dievča priťahujú lupičov a vrahov, ktorí ich chcú obrať o imanie. Ale lupiči a vrahovia sú nepodstatným problémom v porovnaní s osobou, ktorá im ide po krku.

Môžu si za to sami. Dievča v supom oblečení totiž má vo zvyku okrádať divákov, ktorí sa jej znepáčia. Lenže tentoraz zobralo niečo, čo patrilo niekomu veľmi mocnému.

Pretty Deadly mal byť pôvodne príbeh o lúpežnom prepadnutí odohrávajúci sa v sedemdesiatych rokoch, ale dopadol tak, ako dopadol. Je to western. Je to rozprávka. Je to krásne napísané a ešte krajšie nakreslené. Kelly Sue DeConnicková sa pri písaní scenára nechala inšpirovať cantares de cego (balady rozprávané slepými žobrákmi), rôznymi špagety westernmi a mystikou.

Samotný príbeh o Smrťovej „dcére“ mi pripomenul Zuzanu Stohelitskú z knižnej série Zeměplocha od Terryho Pratchetta. A rozpráva ho mŕtvy králik pravdepodobne mŕtvemu motýľovi.

Pokiaľ ide o kresbu, Emma Riosová prekonala samu seba. Už len samotné rozloženie a kompozícia stránok sú nádherne originálne, nehovoriac o perfektnom prelínaní príbehov rôznych postáv. Flashback/príbeh o Kráske a Smrťovi, ktorý je nám rozprávaný, je pekne zakomponovaný do hlavného príbehu a vôbec nepôsobí rušivo.

Ak ste však fanúšikmi čistej linky a detailnej či jednoduchej kresby, vyhnite sa tomuto komiksu oblúkom. Riosová má totiž veľmi osobitý štýl a jej postavy niekedy pôsobia až karikaturisticky. Podobný štýl kresby sme mohli vidieť v dielach brazílskeho kresliča, Rafaela Grampá.

Pretty Deadly má poeticky vyrozprávaný začiatok príbehu, ktorý prekvapil jemnou originalitou a výborným vyjadrením. Tento komiks si definitívne zaslúži vašu pozornosť. Hlavne ak máte radi western mixnutý mystikou… a králiky.


Pretty Deadly
Píše: Kelly Sue DeConnicková
Kreslí: Emma Riosová
Vydáva: Image Comics
Rok vydania: 2013


12. novembra 2013
Marek „Keram“ Barányi