Recenzia: Popoluška

popoluska - stretnutie s princom
popoluska 3 damy
popoluska v modrych satach
popoluska kociar

Snehulienka, Ruženka aj Kráska to už majú za sebou. Popoluška nechce ostať pozadu. A aj bez armád a drakov dokáže so svojimi kolegyňami držať krok.

Najnovšia Disneyovka mala dobré prvé ohlasy (Juraj Červenák: „Celý čas som mal slzy na krajíčku.“). Napriek tomu je z úvodu žalostne nezaujímavá. Objavia sa síce roztomilé zvieratká a (ako vždy) očarujúca Cate Blanchetová, ale kým Popoluška nestretne princa, ide len o otravnú kostýmovú exhibíciu.

Lenže už prvé stretnutie oboch hlavných aktérov je očarujúce. A pritom sa len točia na koňoch a hádžu na seba pobavené pohľady.

Scenárista Zlatého kompasu Chris Weitz si prácu nijako nekomplikoval a jeho príbeh vychádza z klasickej „americkej“ verzie príbehu. Takže oriešky, troje šiat ani triedenie šošovice sa nekoná. Jedno stretnutie v lese, jeden ples a je vymaľované.

Možno povedať, že Popoluška je až príliš pompézna, až príliš ligotavá, až príliš megalomanská, až príliš sladká… Ale keby nebola všetko toto, išlo by len o priemernú báchorku o náhodnom stretnutí. Režisér Keneth Branagh (Frankenstein, Hamlet, Thor) dokonale zúročil svoje skúsenosti z divadla a dokázal jednotlivým scénam dodať zdanie osudovosti. Prvé stretnutie, príchod na ples či eskapáda so sudičkou tak ostanú dlho v pamäti. Útek zo zámku dokonca svojou adrenalínovosťou pripomenie naháňačku Transylvániou z legendárneho Coppolovho Draculu.

Je otázne, čo dá takýto film detskému divákovi. Popoluška je síce cnostná a dobrosrdečná, ale všetko ostatné je prehliadka bohatstva a mamonárskeho životného štýlu. Dospelý divák však určite ocení vizuálne poňatie všetkého – od kostýmov a účesov až po zlatý koč či nedozerné kráľovské záhrady.

Kým obe Snehulienky, Zloba aj Kráska a zviera stavili na akčné fantasy prvky, tu ide o štandardnú rozprávku bez výraznejších dramatických momentov. O to viac sa kladie dôraz na emócie a pôsobivú výpravu. Postavy nie sú vôbec napísané zložito, herci sú ale dostatočne sympatickí a zanietení (Helena Bonham Carterová!), aby divák nestratil pozornosť.

Ak by sme porovnali Popolušku s napr. Večným príbehom (s Drew Barrymorvou), oba filmy by vo výsledku vyšli asi narovnako, i keď ide o dva rôzne prístupy k jednej téme.

Nová Popoluška je fajn, len treba byť pripravený, že ide o vizuálno-hudobný film určený pre veľké plátno s poriadnym zvukom.

Hodnotenie: 70 %


Popoluška (Cinderella)
USA, 2015, 114 min.
Réžia: Kenneth Branagh
Scenár: Chris Weitz
Hudba: Patrick Doyle
Hrajú: Lily Jamesová, Richard Madden, Cate Blanchettová, Helena Bonham Carterová, Stellan Skarsgård, Derek Jacobi, Ben Chaplin a ďalší.


14. mája 2015
Martin Kochlica