Recenzia – Philip Fracassi: Sirotčinec v údolí

Sirotčinec v údolí

Sirotinec ležiaci v údolí mal byť pre osirelých chlapcov útočiskom a miestom nádeje. V skutočnosti dostali trochu jedla, posteľ, tvrdú prácu a nedostatočné vzdelanie. Čo iné sa dalo čakať? Vychovávali ich mnísi, ktorí ani netušili, čo to znamená milovať ženu, mať vlastné deti a starať sa o rodinu. Tieto siroty nemali budúcnosť. Dni im plynuli jednotvárne. Až do istej noci, ktorá im natrvalo zmenila životy.


Čo je to domov?

Sirotinec leží v pustine, ďaleko od všetkého. Od mestečka, hlavnej cesty, od fariem. Akoby mal týchto nešťastných chlapcov izolovať od sveta. Jediná farma sa nachádza dosť blízko na to, aby im mohla poskytnúť zásoby na prežívanie. Sirotinec praská vo švoch. Niektorí chovanci sú ešte malé deti, iní už dosiahli pubertu. Dvaja sú už takmer dospelí a čoskoro budú musieť odísť, nájsť si prácu a živiť sa sami.

Chlapci dodržiavajú pravidelný režim, pretože disciplína a viera v Boha je to najdôležitejšie. Peňazí je málo, takže pracujú na hospodárstve, ležiacom okolo sirotinca, aby boli čo najviac sebestační. Popri tom sa učia naspamäť pasáže z Písma svätého, ktoré z nich spraví poslušných a zbožných mladých mužov. Chlapci nič nevlastnia, majú iba jeden druhého. Stali sa priateľmi, bratmi aj súpermi. Spojil ich rovnaký osud a miesto, kde sa ocitli. Stmelilo utrpenie z brutálnych trestov od vychovávateľov.


Keby boli vedeli…

Najstarším chovancom je Peter. Má šestnásť a už si v živote prešiel všeličím. Aj preto pomáha tým, ktorí sú noví, a najmladším. Hoci sa snaží byť zodpovedný a konať to, čo je správne, nie vždy mu to ide. Niekde hlboko vo vnútri je stále malým ustráchaným chlapcom, ktorý by najradšej ušiel. Jednej noci nečakane vstúpi do životov obyvateľov sirotinca zlo, ktorému bude musieť čeliť aj Peter. Každý z nich pocíti strach, zbabelú chuť ujsť, bojovať, chrániť ostatných a prežiť. Temnota sa však dostala priamo medzi nich. Majú vôbec nejakú šancu zachrániť sa? Niet kam ujsť. Vonku husto sneží. Zmrzli by skôr, než by sa niekam dostali. Zostáva im bojovať o holý život. Brániť sa, ako sa dá. Koľkí prežijú toto šialené besnenie?


Treba zažiť

Sirotčinec v údolí je silný príbeh. Opísané udalosti vám budú trhať srdce aj dušu, no aj tak knihu z rúk nepustíte. To, čím si siroty museli prejsť, vami otrasie. Darmo si budete opakovať, že je to len fiktívny príbeh, nič z toho sa nestalo a žiadne tajomno a nadprirodzeno neexistuje. Niekde v hĺbke mysle budete vedieť, že mnohé z toho, čo kniha opisuje, sa odohrať skutočne mohlo.

Osudy detí vychovávaných v sirotincoch sú… Na to sa ťažko hľadá vhodné slovo, keďže „smutné“ či „ťažké“ nevystihuje podstatu a netreba k tomu ani pridávať nejaké nadprirodzeno. Stačí sa trochu zaujímať o stav našich detských domovov a diagnostických ústavov. To, čo v niektorých chovanci denne zažívajú, by často nevydržal dospelý človek. Hovoríme o súčasnosti, keď sa pýšime prepracovaným sociálnym systémom. Lenže dej knihy sa odohráva v roku 1905.

Tento príbeh nie je jednoduché vykreslenie šokujúcich epizód zo života sirotinca. Autor sa poctivo venuje opisom reálií, ale najmä charakterom postáv. Postupne nám predostiera ich minulosť, dôvody, prečo sa ocitli v domove. So zatajeným dychom sledujeme ich premeny. Vnútorný, myšlienkový svet sme spoznali pred udalosťami a sledujeme ho aj počas nich. Je to obrovský tlak na psychiku, ťarcha zodpovednosti, snaha prežiť za každú cenu. Môžeme ich posudzovať či odsudzovať podľa ich myslenia a skutkov, vytvoriť si k nim pozitívny či negatívny vzťah. Môžeme ich chápať aj zatracovať.

Pre autora nie sú jeho postavy čiernobiele. Sú plné emócií, skúseností, názorov, rozmanitých pováh. Menia sa, pretože sa mení situácia, v ktorej sa ocitajú, a oni ju často vnímajú cez akýsi kaleidoskop svojich názorov a sklonov. Možno nedokážu alebo nechcú reagovať správne. To všetko ich robí až bolestivo ľudskými a reálnymi. Dospelých aj deti, presne takých, akí sme aj my sami. Aj preto vás ich osudy zasiahnu na najcitlivejších miestach, rania a zlomia.

Philip Fracassi dokáže majstrovsky navodiť atmosféru temna. Nevykresľuje odpudivé hrôzu vzbudzujúce príšery. Temnota prichádza nebadane, cez opisy pocitov postáv, ich vnímanie reálií, útržky príhod z pohľadu niekoľkých aktérov. Obrovské schodisko, snehová búrka, tma, tieseň, mráz. Cítite paniku chlapcov zo sadistických trestov, živočíšny hlad a hrôzu. Autor citlivo brnká na našu fantáziu. Takmer okamžite prenesie rozprávanie priamo do čitateľovej hlavy, ktorá si s pomocou vlastných zážitkov zhmotní jednotlivé výjavy do skutočných obrazov. Stojíte v izbe plnej postelí či stúpate po kamenných schodoch, vonku zúri snehová metelica, obkľúčila vás tma, mráz a nečakane vás prepadol strach. Z kaplnky zavial chlad a dotkli sa vás tiene, ktoré vrhá ukrižovaný…


Klobúk dole

Dej je vyrozprávaný v ich-forme a prostredníctvom rozprávača. Tieto dva spôsoby sa navzájom striedajú a dopĺňajú. ich-formou sa nám prihovára Peter, hlavná chlapčenská postava. Udalosti tak prežívame z jeho pohľadu. Tým, že poznáme jeho najtajnejšie myšlienky aj osobnosť, rýchlo si k nemu vytvoríme veľmi blízky vzťah. To, čo sa odohráva, to, s čím vo svojom vnútri bojuje on sám, prežívame spoločne s ním. Trpíte, milujete, pomáhate aj túžite zbabelo utiecť. Náhle si uvedomíte, že ste ako on, že prežívate rovnaké pocity. V každom z nás zápasí povinnosť, zodpovednosť a sebecká túžba vykašlať sa na druhých a zachrániť si zadok.

Rozprávač nám približuje ostatných aktérov románu. Tí prežívajú to isté, čo Peter, no veci vidia a vnímajú z inej strany, iného uhla. Pomáha nám to vytvoriť si komplexný obraz o všetkom, čo sa v tie osudné týždne udialo a z akého dôvodu. Rovnako sa dostaneme do ich hláv, spoznáme ich názory, myšlienky, minulosť a sledujeme ich reakcie v hraničných situáciách.

Sirotčinec v údolí je silný príbeh. Je strašný, odpudivý, je láskavý aj beznádejný. Je knihou, ktorú treba zažiť.

Hodnotenie: 100 %

Knihu Sirotčinec v údolí si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou až 18 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Sirotčinec v údolí (orig. Boys in the Walley)
Žáner: horor
Autor: Philip Fracassi
Vydavateľstvo: Gnóm! – Jakub Němeček
Rok vydania: 2024
Edícia: Horla
Preklad: Jakub Němeček
Počet strán: 384
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–88299–37–0


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


20. marca
Ena
Zdroj informácií