Recenzia – Philip Fracassi: Sacculina

Sacculina

Občas je atmosféra v rodine napätá, plná hádok a nedorozumení. Stáva sa, že vzťahy sú na bode mrazu. Môže to byť aj preto, že si jedno z detí odpykáva trest. Po návrate z väzenia dostáva stratený syn možnosť začať odznovu. No túto šancu má aj zvyšok rodiny. Treba si na seba znovu zvyknúť a začať fungovať. Je fajn, ak sa rodinné pomery utužia. Napríklad hoci výletom.


Ryba, rybka, rybička

Mal to byť len taký malý rodinný výlet. Jack sa po rokoch vo väzení vrátil domov. Spoločne s mladším bratom Jimom a otcom sa zase učia žiť ako rodina. Aby na minulosť zabudli rýchlejšie, rozhodol sa ich otec Henry, že pôjdu na more, budú oddychovať, užívať si vzduch a popri tom loviť ryby. A tak v isté ráno chodia Jack, Jim, Henry a Jackov najlepší priateľ Chris po móle a hľadajú čln, ktorý si prenajali. Vybavení zásobou piva a dobrou náladou nastúpia do starej bárky. Za tie peniaze viac luxusu ani čakať nemohli. Dôležité je, že svoj účel výlet splní. Kapitán je vo veku lode, no napriek tomu je to rázny chlap, ktorý vie, čo robí. Počasie je krásne, plavba sa začína…


Vždy môže byť ešte horšie

To, na čo sa zmení nevinné utužovanie rodinných vzťahov, je skutočný horor, na ktorý nebol nikto pripravený. Okolo krehkého plavidla sa sťahujú temné mračná čohosi, o čom nikto netuší, čo to vlastne je. Isté je iba jedno, ak vás to chytí, je koniec.

Pud sebazáchovy je silný. Takže výletníci sa snažia dostať do prístavu a hlavne prežiť. Najskôr spoločne, potom jednotlivo. No majú šancu? Kým oni prehliadajú čln a spriadajú plány na svoju záchranu, zvláštny predátor žije svojím vlastným nenásytným životom. Malá loďka, šíre more, noc na spadnutie. Bude to kto z koho…


Jednohubka na posedenie

Príbeh, ktorý zo začiatku vôbec nevyzerá na hororový, je pomerne krátky, takže ho môžeme nazvať skôr novelkou než románom. Autor veľmi zručne pracuje s faktom, že aj nevinná zábava sa môže zvrhnúť na boj o prežitie. Navyše si za „miesto činu“ zvolil nedozerné vody oceánu. Len osamelá loď a šíra hladina. Päť ľudí na kúsku akého-takého bezpečia, ktoré predstavuje vetché plavidlo. Už táto predstava dokáže v mnohých čitateľoch vzbudiť rôzne fóbie. Loď sa pohupuje na vlnách a človek je oproti nekonečnosti a sile oceánu úplne bezmocný.

Autor napätie stupňuje postupne. Najskôr to vyzerá na obyčajný výlet a čitateľ si s postavami začína užívať skvelú rybačku, no postupne sa situácia začne meniť. Dochádza k drobným nehodám, problémom a nedorozumeniam, ktoré postavy, a rovnako aj čitateľa, vrhnú do náručia neistoty. Čakáte, čo sa stane a dúfate, že vaša fantázia sa mýli. Znenazdajky sa rozprávanie stáva čoraz nebezpečnejším a osudy hrdinov otáznymi, a hoci sa príbeh odohráva počas horúceho letného dňa, behajú vám po chrbte a rukách zimomriavky. Keď to už vyzerá, že všetko dobre dopadne, znovu sa vyskytne sa drobný háčik a cesty aktérov sa pohnú znovu úplne iným smerom, ako by ste si priali.

Philip Fraccasi sa s čitateľmi vie pohrať. Tu prihodí drobnú udalosť, tam prekvapivý zvrat, aby naložil pod kotol vašej fantázii, ktorá vďaka tomu dokáže pracovať na vysoké obrátky. Ak hľadáte niečo krátke, napínavé a mrazivé, tak vedzte, že Sacculina je skvelo napísaná jednohubka, ktorú by mal každý, kto má rád trilery a horory, určite ochutnať.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Sacculina si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Sacculina
Žáner: horor
Autor: Philip Fraccasi
Vydavateľstvo: Gnóm! – Jakub Němeček
Preklad: Jakub Němeček
Rok vydania: 2022
Počet strán: 128
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–88299–24–0


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


11. júla 2023
Ena
Zdroj informácií