Recenzia – Petra Stehlíková: Naslouchač, Faja, Nasterea (audioknihy)

Naslouchač
Faja
Nasterea

Svet sa po vojne rozdelil na obývateľný a neobývateľný. Oddeľuje ho retea, tenká, no mocná silová bariéra z vybrúseného sklenitu. Sklenit vládne svetu. Tento nerast obsahuje nesmierne množstvo energie, je schopný liečiť aj predlžovať mladosť. Ktože by po ňom netúžil a nezotročoval preň?

Pět srdcí tluče v podzemí
Pět životů čeká na probuzení
Pět fajů svou smrtí násilnou
Pět bran k poznání otevřít pomohou.


Svet sklenitu

Séria Naslouchač, ktorá pozostáva z románov Naslouchač, Faja a Nasterea, vás zavedie do vzdialenej budúcnosti, keď je Zem zničená tak, že značná časť sa stala neobývateľnou. Ľudia už dávnejšie objavili v Duvalskom pohorí zvláštny nerast a nazvali ho sklenit. Tí, ktorí sa ho vybrali ťažiť a spracovávať, sa volajú sklenári. Sklenárom sa nemôže stať hocikto. Kontakt so sklenitom prežijú iba podaktorí. Ak je správne vybrúsený, stáva sa zdrojom obrovskej energie a v jeho blízkosti nefunguje žiadna moderná technika. Z tohto dôvodu sa sklenári vzdali všetkých vymožeností moderného sveta. Do životov im kruto zasiahla vojna s ľuďmi z Nížin a stali sa otrokmi.

Aj medzi sklenármi sú zvláštni jedinci – brusiči sklenitu a niektorí, ktorí navyše počujú aj spev retey – sklenitovej bariéry. To sú naslúchači. Aby vznikla retea, treba brúsením dosiahnuť správny tok energie v sklenite. Nebyť bariéry, nebolo by života. No ktosi obýva aj územia za bariérou…

Sklenári živoria a kvôli sklenitu sa im rodia deformované deti. Obyvatelia Nížin vládnu a aby sa nemuseli pozerať na zohavených sklenárov, zahalili ich do mantií a na tváre im nasadili masky – voaly.

Ilan netrpí deformáciami. Učí sa u brusičského majstra. Vyniká nielen schopnosťou brúsiť, no počuje aj spev retey. V tom období do mesta prichádza slávna dvadsaťpäťka elitných bojovníkov z Nížin. Ilan svojou prácou upúta ich kapitána natoľko, že sa stane brusičom dvadsaťpäťky. Každý iný by bol v siedmom nebi, keby sa mohol starať o vzácne meče z bieleho sklenitu, s ktorými dvadsaťpäťka bojuje, no Ilan má hlavu v smútku.

Ilan je najlepší brusič a naslúchač, no je ženského pohlavia. Prezradením svojho tajomstva by ohrozila rodinu a sama by skončila v nevestinci. Odchádza preto s dvadsaťpäťkou. Putujú k ostatným mestám v Duvalskom pohorí a potom do Nížin. Musia prejsť únavnou a nebezpečnou cestou, plnou zbojníkov a zmutovaných tvorov. Najhoršie z nich sú nasterey. Ilan sa však presvedčí, že nebezpeční nemusia byť iba mutanti. Aj ľudia opantaní nenávisťou a odporom si môžu priať jej smrť. Zvlášť, ak sú presvedčení, že pod mantiou sa ukrýva znetvorená bytosť. Odolá Ilan všetkým nástrahám? Kam ju cesta s bojovníkmi zavedie?

No nielen ona, všetci v dvadsaťpäťke majú nejaké tajnosti. Kapitánove sú temné a dotýkajú sa aj Ilan. Dievčina niektoré spozná v budove organizácie LAPOD. Uvedomí si, že kapitán nie je všemocný, že má nepriateľov a najväčším z nich je madam Kozlowská. Hoci je život v Nížinách pohodlný a plný techniky, je presýtený intrigami, bojom o moc a podrazmi. Ilan si upevňuje postavenie skvelého brusiča a rešpektovaného radcu. Zrazu sa rozhoria ohne a dvadsaťpäťka sa vracia do Duvalského pohoria pomôcť ohrozeným mestám. Cesta naspäť je však plná nešťastia a tragédií. Tie vyvrcholia na istej oslave. Strach, panika a hrôza sa šíria mestom a smrť si nevyberá. Ilan zostane uväznená v dave a hrozí, že bude ušliapaná. Keď sa konečne dostane zo záplavy ľudí, za jej chrbtom stojí najstrašnejší nepriateľ, nasterea.

Brusička sa ocitá na mieste, na ktoré sa už nikdy nechcela vrátiť. Netuší, kam má ísť a čo od nej chcú. Zostáva jej jedine nádej a priateľstvo, bez tých v Duvale nikto neprežije. Budú ju muži z dvadsaťpäťky hľadať? V podzemí u nastereí je zmätená. Ľudia, ktorí mali byť mŕtvi, žijú. Znovu ožívajú aj legendy a báje sklenárov a zdá sa, že to nie sú len rozprávky. Dievčina je spätá s Duvalom a sklenitom viac, ako by sa jej páčilo. Objavuje sa proroctvo o Dieťati nárekov. To jediné vládne modrému sklenitu spôsobujúcemu skazu. Kto ním je? Dvadsaťpäťku a Ilan tvrdo zasiahnu intrigy, ale ona vie, že ak sa majú problémy vyriešiť, musí sa vrátiť do podzemia. Čo z toho vzíde?


Hlasy a zvuky

Rozprávačkou príbehu v audioknihách sa stala Jitka Ježková, ktorá k postave Ilan pristupovala veľmi vnímavo. Detsky nežným aj dospelým hlasom vyrozpráva históriu sklenárov a osudy hrdinov. Skvele hlasovo rozlíšila mužské a ženské postavy. Prirodzene reaguje na rýchle striedanie nálad hrdinky, či už tá bola naplnená obavami, zlosťou, frustráciou, alebo premýšľala, hľadala odpovede. Sprostredkúva poslucháčom Ilaninu zmenu z bojazlivého dieťaťa na ženu. Hrdinka je prchká, výbušná a plná výčitiek. Objavené pravdy ju vnútorne rozpolťujú. Interpretka vyjadrila všetky pocity citlivo volenou intonáciou a skvelým prednesom. Hoci je to priam herecký koncert Jitky Ježkovej, herečka nestrháva pozornosť na seba. Za jej hlasom vždy vidíte len Ilan a jej myšlienky.

Hudobné vložky sú krátke; tvoria ich dve-tri moderné melódie. V audioknihe Faja sa k nim pridá aj ženský hlas. Najskôr si zrejme pomyslíte, že sa k príbehu nehodia, no zvyknete si. Čo oceníte, je krátkosť predelov. Nebrzdia rýchly dej, neriedia napätie a nerozptyľujú pozornosť poslucháča, ktorý túži čo najskôr zistiť, čo bude ďalej.


Tri knihy… zatiaľ

Svet série Naslouchač je premyslený do najmenšieho detailu a nie je romantický, ako by ste od young adult príbehu čakali. Všetko je hrozivo reálne, desivé, nebezpečné no úžasné.

Ilan je rozprávačkou a my ju prostredníctvom jej myšlienok dôverne spoznávame. Na začiatku príbehu je dieťa, vynikajúca brusička a naslúchačka. Mala šťastie, že ju muži z dvadsaťpäťky prijali medzi seba. Niektorí zistia, že sa pod voalom ukrýva dievča, no neprezradia to. Každý z nich niečo tají a nik okrem dvadsaťpäťky to netuší. Dievčina je nesmierne zvedavá, no aj drzá, papuľnatá, typické sú pre ňu výbuchy hnevu, občas je hysterická a nešetrí výčitkami. Napriek tomu s ňou majú bojovníci trpezlivosť, akú by v skutočnosti mal málokto. Čitateľa to prekvapí, pretože na odpúšťanie nemajú dôvod. Ilan im zo svojho brusičského umenia ešte veľa nepredviedla. No sú to young adult romány a do tých niektoré veci skrátka patria.

Okolnosti a odhalenia postupne Ilan menia a nútia dozrieť. Spoločne s ňou sa učíme brúsiť a vzdorovať ľuďom aj osudu. Zistenie, že je súčasťou starých sklenárskych proroctiev, ju zaskočí, ale cíti, že je schopná tento osud prijať a zmieriť sa s tým, čo jej prinesie. Na pleciach má zrazu obrovskú zodpovednosť a ona sa musí s mocou, ktorú od sklenitu dostala, vyrovnať. Najťažšie je pochopenie, že existuje Dieťaťa nárekov prinášajúce skazu. Ilan stojí pred ťažkou úlohou naplniť vopred určený osud a nesklamať.

Naslouchač je úvodný román, a preto je jeho úlohou čitateľa s týmto svetom oboznámiť. Obsahuje množstvo detailov, názvov, technických výrazov, postupov a miestopis, ktoré zo začiatku môžu čitateľov miasť. Postupne si nové slovíčka osvojíte a začnete si text vychutnať naplno.

Faja je druhým príbehom, ktorý čitateľov zavedie do Nížin. Spoznávate nové kľúčové postavy a udalosti zo sklenárskych dejín. Dej je plný tragédií a je oveľa temnejší a hrozivejší ako jednotka. Ilan sa dostáva do podzemia k nastereám.

Nasterea je zatiaľ poslednou časťou. Ilan dospieva a mení sa. Vie, čo kapitán spôsobil, ale aj to, že to túži zmeniť. Ocitá sa však uprostred intríg, nenávisti, túžby rozpútať vojnu. Dievča si uvedomuje, že má predurčenie a moc, ktorou dokáže ničiť a zabíjať.

Charaktery postáv sú napísané vynikajúco. Každá má svoje dobré aj zlé JA, minulosť, ktorá nehýri žiarivými farbami, a trápenia s ktorými sa ťažko vyrovnáva. Máte pocit, že sú to skutočné osoby a takmer okamžite sa s nimi stotožníte. Dej všetkých kníh je dynamický, akčný, bohatý na udalosti aj nečakané zvraty. Bojové scény aj takmer hororové časti striedajú odseky, v ktorých sa čitatelia zoznamujú s reáliami a históriou autorkinho univerza. Autorka nenecháva žiadne hluché miesta. Medzi hrdinami prebiehajú neustále konflikty, na pozadí ktorých sledujeme, ako sa menia a dozrievajú vzájomné vzťahy. Celá séria je o vzťahoch a túžbe po slobode. Ukazuje, že nič nebýva jednofarebné a všetci máme viac vrstiev. Každá príhoda má dve strany a dá sa vidieť z rôznych uhlov. Pri počúvaní si uvedomíte, že celá spoločnosť stojí na práci a obetiach obyčajných, neznámych ľudí. Položíte si otázku, či môže blaho jednej spoločnosti stáť na utrpení inej. Dokáže sa človek zmeniť? Dá sa zabudnúť na hriechy minulosti a vykúpiť sa dobrými skutkami?

Na záver jedno varovanie. Táto séria je vysoko návyková. Ak sa do nej započúvate, už ju z hlavy nepustíte a budete napäto čakať, čo ďalšie si na vás autorka pripravila. Ste rozhodnutí risknúť to? Prijmite teda moje pozvanie do divokých krajov Duvalského pohoria. Pst! Možno začujete spievať reteu. Buďte opatrní a obozretní, pretože tu sa zomiera veľmi rýchlo…

Hodnotenie: 90 %


Naslouchač
Žáner: fantasy, young adult
Autorka: Petra Stehlíková
Vydavateľstvo: Audiotéka, Host (2019)
Interpretka: Jitka Ježková
Jazyk: český
Dĺžka audioknihy: 10 hodín 30 minút
Formát: MP3 na stiahnutie (577 MB)

Audioknihu Naslouchač si môžete okamžite stiahnuť na stránke Audioteka


Faja
Žáner: fantasy, young adult
Autorka: Petra Stehlíková
Vydavateľstvo: Audiotéka, Host (2019)
Interpretka: Jitka Ježková
Jazyk: český
Dĺžka audioknihy: 12 hodín 23 minút
Formát: MP3 na stiahnutie (681 MB)

Audioknihu Faja si môžete okamžite stiahnuť na stránke Audioteka


Nasterea
Žáner: fantasy, young adult
Autorka: Petra Stehlíková
Vydavateľstvo: Audiotéka, Host (2021)
Interpretka: Jitka Ježková
Jazyk: český
Dĺžka audioknihy: 14 hodín 1 minúta
Formát: MP3 na stiahnutie (771 MB)

Audioknihu Nasterea si môžete okamžite stiahnuť na stránke Audioteka


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


7. októbra 2021
Ena
Zdroj informácií