Recenzia – Petra Štarková: Morituri te Maturitas

Morituri te Maturitas

Hoci latinský názov nerozlúšti každý, nie je to nutné. Dôležité je vedieť, že ide o knihu známej českej spisovateľky Petry Štarkovej. Samotná autorka svoju zbierku kratších príbehov charakterizovala ako fantasy, humor a iné poviedky. Je to veľmi presné, keďže samotné príbehy sú naozaj plné fantázie, humoru a nadsádzky. Ste zvedaví, čo na vás čaká? Poďme sa na to pozrieť zblízka.

„Dospělost je definována tím, že člověku začnou připadat určité věci nevhodné, trapné a nepatřičné. Takže začíná někdy ve třinácti letech a končí před třicítkou.“ (str. 3)


Kam chodí na nápady?

Zbierka čitateľov fantastiky určite poteší. Autorkine texty určené dospelým čitateľom nie sú dlhé, no o to sú nápaditejšie. Preto ulahodia aj tým, ktorí sa o poviedky až tak veľmi nezaujímajú.

Mulder a Scullyová – kto by ich nepoznal? V troch poviedkach Petry Štarkovej sa však už nezaoberajú vyšetrovaním Aktov X. Hľadajú odpovede na ešte tajomnejšie Akty Y. Je to priliehavé označenie, pretože to, čo musia vyriešiť, je fakt tvrdé ako Y. Na týchto poviedkach sa skvelo zabavíte. Sú plné humoru a irónie, mimozemšťanov, zásadných otázok života a smrti a možno sa Mulder konečne ožení.

Drieme vo vás večné dieťa? Potom máte radi rozprávky. Hoci Dračí dieta rozprávkou je, naozaj nepatrí do rúk, uší a očí malých detí. V nej sa totiž hľadá mladá panna, aby sa stala hlavnou surovinou dračieho obeda či večere. Lenže kde nájsť mladicu, ktorá je stále pannou? Vyzerá to na riadny problém a nechcenú diétu pre ohnivého šupináča…

Chceli by ste žiť o tridsaťsedem rokov a spoznať Svět 2060? Aký bude svet budúcnosti, zistíte v troch krátkych sci-fi príbehoch zo života rodiny z roku 2060. Všetky problémy sa začnú vtedy, keď si istá família zaopatrí klon hlavy rodiny. Je štíhly, mužný a má spisovateľské sklony, čo by sa dalo využiť… Okrem spisovateľských plánov s novým členom domácnosti zažijú ešte pár skutočne horúcich chvíľ, napríklad, keď sa klon začne nekontrolovateľne prehrievať. Tieto príbehy by sa dali zaradiť do žánru re-pre, čiže real prediction. Slovné prestrelky členov domácnosti a komické situácie vám zase pripomenú sitkom. Sú smiešne, ironické a správne uletené.

Poviedka, podľa ktorej zbierka dostala názov – Morituri te Maturitas patrí do žánra fantasy. Čitateľa určite bude zaujímať skúška dospelosti nádejnej mladej smrtky aj pravidlá a zákernosti kosenia. Možno by to bolo jednoduché, keby jedným zo skúšajúcich nebol profesor zaujatý voči ženám. Avšak nikdy neviete, čoho sa dočkáte od stareniek a starčekov v domove dôchodcov.

Z rámca vybočuje len jediné rozprávanie, a to Černá volha. Ide o vážny príbeh, kde sa zrazu ocitnete v časoch socializmu. Dve partie detí vedú boje o územie. Práve si chystajú obranné pozície v potoku, kde sa má odohrať nasledujúca bitka, keď okolo prejde čierna volga. Po mestečku sa o nej šepká, že kde sa objaví, tam bez stopy miznú ľudia. Deti sa rozhodnú záhadu tohto auta vyriešiť.

Dokonca sa dostanú na rad aj na básne. Presne tak. Petra Štarková píše aj poéziu. V zbierke ponúkla dve básne: Ester inšpirovanú biblickým príbehom o kráľovnej Ester a jej otčimovi Mardocheovi, druhou je báseň Bouře, ktorá vo vás navodí pocit blížiacej sa búrky, napätia z bleskov a radosti z prvých kvapiek.


S humorom to ide lepšie

Zbierka poviedok Morituri te Maturitas nemá snahu byť vážnou literatúrou. Je to mix fantasy a sci-fi, ktorý chce čitateľa zabaviť, priniesť mu humorný a ironický pohľad aj na vážne témy. Pretože ak sa nad týmito poviedkami zamyslíte, dôjde vám, že riešia skutočne závažné problémy, ktoré otriasajú dnešnou spoločnosťou alebo by v nej mohli rezonovať.

Autorka preukázala veľký talent vtesnať do svojich poviedok množstvo nadsádzky aj výsmechu v správnom pomere, aby sa čitateľ dobre zabavil a zároveň si aj pri čítaní oddýchol. Petra Štarková je detská psychologička a súdna znalkyňa a väčšina jej tvorby je venovaná práve deťom a ich rodičom. Morituri te Maturitas je už jej tretia kniha určená dospelým a čitateľov znovu presvedčí o fakte, že si to „teplé“ miestečko medzi autormi fantastiky právom zaslúži.

Hodnotenie: 85 %


Morituri te Maturitas
Žáner: fantasy, sci-fi
Autorka: Petra Štarková
Vydavateľstvo: Petra Štarková
Rok vydania: 2022
Počet strán: 97
Formát: ePub, mobi, pdf
ISBN: 978–80–908255–2–9 (ePub)


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


16. novembra 2023
Ena
Zdroj informácií