Recenzia – Petra Kubašková: Tajemství stříbrné čarodějky

Tajemství stříbrné čarodějky

Takmer každé zákutie starej Prahy má svoje legendy a záhady a skoro každý jeden dom má domové znamenie. Tie pri správnych ľuďoch ožívajú, často po nich pokrikujú, niekedy majú milé slovo a kopu klebietok. Na Malej Strane sídlia malostranské čarodejnice s dlhou históriou a výnimočnou mocou. A jedna si dobrovoľne a spokojne žije v predpeklí.


Praha neznáma…

Nemuseli sme dlho čakať na pokračovanie veľmi úspešnej YA knihy Čarodějky malostranské, o ktorej sme hovorili v lete. Ginevra je mladá a nadaná čarodejnica a celé dni trávi v škole. Doma popri tom študuje to najdôležitejšie, mágiu. Jedného dňa sa spolu s dvoma spolužiačkami bifľoškou Markétou a extra sexi Barbarou alias Barbie ocitnú kdesi v podzemí, za zrkadlom. Prejdú dlhú púť, kým sa dostanú späť na zemský povrch. Stretnú rusalky, dryády, gnómov a mnoho iných bytostí, o ktorých by ste si mysleli, že žijú len v rozprávkach. A okrem Ginevrinej utajovanej babičky, ktorá to dobrodružstvo spískala, nájdu aj obrovský poklad. Priateľstvo. Tento raz hlavná hrdinka čelí oveľa väčším výzvam a nebezpečenstvám.


Luna, bledá a mocná

Každá čarodejnica musí prejsť zasväcovacím rituálom Luny. Luna a čarodejnice si tak vytvoria silné puto. No Ginevra VII. Malostranská akoby priťahovala problémy. Počas iniciácie sa stane nečakaná udalosť, ktorá pohorší pražské čarodejnice natoľko, že žiadajú odchod Ginevry aj s celou rodinou. Boja sa a kladú im za vinu to, čo sa stalo pri zasvätení. Navyše ešte stále nezabudli na to, čo v Prahe stvárala jej nespútaná starká Ginevra VI. Našťastie rozhodnutie neprináleží ľuďom, i keď isté čarodejnice by o Ginevrinej rodine rozhodovali nesmierne rady. Hlavné slovo dostane samotná Luna. Ginevra je nešťastná. Nechce opustiť rodný dom, domové znamenia a bytosti, s ktorými vyrastala. Ťažko sa zmieruje s poznaním, že jej rodina čelí toľkej nenávisti, a zároveň má strach, že sa Luna prikloní na stranu väčšiny. Čo má robiť? Tá bezmocnosť je strašná…

Zo všetkého najviac však Ginevra nedokáže opustiť svojich priateľov. Čo by bez nich robila? Znovu by sa stala osamelou čudáčkou. Preto sa obráti s prosbou o pomoc na babičku. Tá sa totiž pomocou svojej „kočkodlačej“ mačky môže hocikedy dostať do predpeklia. Rada starkej je komplikovaná, zvláštna a nechápe z nej ani polovicu. No jedno je stopercentne jasné. Ginevru čaká cesta lemovaná domovými znameniami, vzácnymi bábkami. Pocestuje nielen z Prahy do Kutnej Hory, ale aj v čase, ktorý si napriek fyzikálnym zákonom plynie tak, ako sa mu zachce. Ako sa dá cestovať v čase? Babka má odpoveď na všetko. A jej milovaná vnučka sa presvedčí, že má aj nevídané známosti. Keďže cesty Ginevry mladšej budú nebezpečné, musí o nich vedieť aj Ginevrina rodina. Tety, tým to povedať môže, ale mama, to bude ťažký oriešok. Hoci to vyzerá, že všetky pražské čarodejnice sa postavili proti tým z Malej Strany a chcú ich vyštvať preč, Ginevra zistí, že opak je pravdou.


Čarodejnice, s. r. o.

Petra Kubašková napísala chutnú knihu, ktorú zhltnete na posedenie aj s obalom a záložkou. Opäť sa prenesieme do Prahy a spoznáme ju z celkom inej perspektívy. Prejdeme známymi miestami a zistíme, že predtým sme sa pozerali veľmi zle. Koľko domových znamení sme nezbadali, koľko legiend, povestí a faktov nepočuli! Nadýchneme sa magickej atmosféry a priam hmatateľne pocítime tajomstvá, obklopujúce mnohé budovy a historické pamiatky. Príbeh nadväzuje na prvú časť s názvom Čarodějky malostranské. Stretneme sa s dobre známymi postavami, no aj s mnohými novými. Možno sa spriatelíme s čertmi či bábkami, ktoré vyrezali najznámejší pražskí rezbári. Majú dušu a veľa spomienok, takže sa určite budeme chcieť vrátiť a znovu s nimi podebatovať. Zistíme, že nie každý cirkus je úplne obyčajný a že aj magické bytosti sa môžu cítiť ohrozené. Kým? Nami, ľuďmi. Pretože sme to práve my, kto si nedokáže ceniť históriu. Staré veci vyhadzujeme, domy búrame a na to, čo bolo, prirýchlo zabúdame.

Knihy od Petry Kubaškovej sú jedinečné. Nielenže čitateľom sprostredkúvajú históriu a starodávne legendy, no ukazujú aj, aké je dôležité spoznávať a zachovávať minulosť. Z histórie sa môžeme veľa naučiť a spraviť ju svojou pomocníčkou a radkyňou.

Rovnako je to aj s priateľstvom. Vážme si ho. Nenájdeme ho na každom rohu. Je málo ľudí, ktorí nás dokážu brať takých, akí sme, a stáť pri nás, keď sa mordujeme s problémami. Nepozerajme, v akých šatách či účese prichádza ten, kto nám podáva srdce na dlani. Nehľaďme na to, ako krásne vie rozprávať. Dôležité sú iba skutky. Ginevre sa pravých priateľov podarilo nájsť a neopustila ich, hoci to znamenalo postaviť sa najvyššej čarodejníčke a všetkým dospelým široko-ďaleko. To všetko sa jej stonásobne vrátilo. Pretože každá ťažkosť sa znáša ľahšie, ak nie ste sami.

Neváhajte preto a začítajte sa aj vy do príbehu plného fantázie. Vždy sa nájdu nenávistní a neprajní ľudia, ktorí len závidia a ohovárajú. No niečo nás dokáže ochrániť. Čo je to za moc? Je ukrytá v každom človeku a je ňou priateľstvo. Prajem vám krásne čítanie.

Hodnotenie: 95 %

Knihu Tajemství stříbrné čarodějky si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Tajemství stříbrné čarodějky si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Tajemství stříbrné čarodějky
2. časť série Čarodějky malostranské
Žáner: fantasy
Autorka: Petra Kubašková
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2020
Jazyk: český
Počet strán: 420
ISBN: 978–80–7557–967–6


Súvisiace linky

Recenzia – Petra Kubašková: Čarodějky malostranské

Rozhovor – Petra Kubašková: Človek by mal písať o tom, čo mu ide zo srdca


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


8. decembra 2020
Ena
Zdroj informácií