Recenzia – Petr Jaroněk: Ospalá slovanská díra, Běsi z temného hvozdu

Ospalá slovanská díra
Běsi z temného hvozdu

Román Ospalá slovanská díra vám zrejme pripomenie film s podobne znejúcim názvom. A nie je to podobnosť náhodná, v oboch dielach objavíte spoločné prvky mysticizmu, fantastiky a hororový nádych. Petr Jaroněk je fanúšikom histórie a mytológie, čo sa pretavilo aj do týchto dvoch knižiek. Spracoval v nich staré povesti zo Zlína a okolia. Knihy sú útle, no ako sa medzi čitateľmi s obľubou hovorí, na veľkosti nezáleží.


Stratený syn sa vracia

Henslin sa po rokoch strávených v cudzine vracia do rodného kraja. Pán Vilém z Hustopečí ho povolal domov. Dôvod Henslin netuší. Je veterán mnohých bitiek a za desať rokov služby privykol na jednoduchý vojenský život. Ten plynie zo dňa na deň a hocikedy sa môže skončiť. Neďaleko Zlína má vyslúžilec po rodičoch dom aj polia. Počas neprítomnosti sa mu o všetko staral jeden sedliak. Asi nebude z Henslinovho návratu príliš nadšený. Najskôr rátal s tým, že padol niekde v boji. Ale čo už? Rodná zem, spomienky… To človek len tak zo srdca nevytrhne. Henslinovi je však jasné, že domov nezavítal preto, že je načase usadiť sa a hospodáriť na rodičovskom grunte. Vilém má pre neho úlohu. Neznámy jazdec vraždí mladé zlínske devy brutálnym spôsobom. Nikto nechápe, prečo to robí. Kto je vrahom a kam zakaždým bez stopy zmizne? Čo majú zavraždené spoločné? Henslin sa ešte riadne zapotí, než túto záhadu vyrieši. Možno sa na rodnej hrude vynoria aj spomienky, ukryté niekde hlboko v jeho pamäti, a on konečne zistí, kým je a odkiaľ pochádza.


Minulosť môže za našu prítomnosť

Hvozd je temný a plný besov, divokých a po krvi bažiacich. Ľudí je čoraz menej. Sú vraždení, trhaní divou zverou či proste zmiznú. Mladena vychováva lovec a Dobravu starý čarodejník. Všetci sa snažia prežiť každodenné útrapy a hlad. Slnko ľudia nevideli už celé roky, úroda je slabá, zver hynie. Bohovia sa vybrali hľadať zázračný liek pre umierajúci svet. Prešli desaťročia, no oni sa stále nevracajú. Duchovia lesa sa rozhodli spojiť životy Mladena a Dobravy. Majú s mladými veľké plány, vďaka čomu raz bude zachránený hvozd, ba celá zem. Kým k tomu dôjde, musia Rožanice, dcéry boha osudu Roda – Osudara, brániť poslednú slobodnú pevnosť. Ak tá padne, je krajina stratená. Ich nepriateľom je Koldun, mocný čarodejník. Má obrovské vojsko z lesných príšer, zlých bytostí aj ľudí. Jedným z nich je šľachtic Milo, krutý a nenávistný človek. Pokým Mladen putuje za svojím osudom, narodí sa Dobrave syn Bran. Niekedy totiž jedinou úlohou, ktorú ľuďom bohovia zveria, je to, aby mali potomka. Pretože ich dieťa raz vykoná veľké, dávno predpovedané činy. Pokým malý Bran ciká do plienok a cicia z prsníka, zhromažďujú sa Koldunove vojská pred poslednou baštou bohov a strápených poddaných. Vrátia sa bohovia zo svojej púte za zázračným liekom včas? Kone už netrpezlivo fŕkajú, meče sú nabrúsené a vo vzduchu poletujú čary…

Knihu Ospalá slovanská díra si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Ospalá slovanská díra si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


V jednoduchosti je krása

Román má jednoduchú kompozíciu a jazyk. Napriek tomu v ňom nájdete pútavé vyjadrenia, nádherné opisy aj ponurú, miestami až strašidelnú atmosféru. Chvíľami budete mať pocit, že ste preskočili pár storočí, sedíte v zapadnutej krčmičke a s otvorenými ústami počúvate rozprávanie potulného rozprávača rozprávok. Samotný príbeh je nekomplikovaný, no Jaroněk ho podáva tak, že sa od neho nedokážete odtrhnúť. Dejové zvraty dávkuje postupne. Zakaždým, keď si budete myslieť, že všetko napätie skončilo a už sa nič zvláštne nestane, zápletka sa posunie ďalej, niečo sa rozvinie a niečo sa ešte väčšmi zahmlí. Takže sa znovu ponoríte do textu, aby ste zistili, ktože to je za všetkými tými záhadami. Petr Jaroněk veľmi šikovne prepojil reálny historický svet so svetom starých slovanských božstiev, magických rituálov a pohanskej mystiky. Občas pocítite akýsi nostalgický smútok za časmi, keď naši predkovia žili v súlade s prírodou a jej zákonmi a v hlbokých lesoch uctievali prastarých bohov. Práve pohanské náboženstvo je v príbehu ostro konfrontované s novým kresťanstvom, no prím hrajú naše zabudnuté slovanské božstvá.

Práve preto by sa dalo vytknúť napríklad použitie slova projektil v prvej knihe. V dobe, do ktorej autor svoj príbeh umiestnil, žiadne projektily neboli. Je to príliš moderné slovo, ktoré sa do textu skutočne nehodí. Ďalší prípad nájdete v druhej knihe a sú ním návykové omamné látky. Je to špecifické, v súčasnosti používané slovné spojenie a v rozprávaní pôsobí nepatrične. Petr Jaroněk sa zaujíma o grécku mytológiu, no zasadiť do príbehu, ktorý je postavený na staroslovanskej mytológii, zmienku o Charybde? Rovnako Enkidu. Prečo pliesť do slovanských bájí a príbehov božstvá z Mezopotámie a Grécka? V tých časoch ich nikto nepoznal. Pôsobí to zvláštne aj vtedy, ak si povieme, že všetci bohovia sa medzi sebou zrejme poznajú. Snáď by sa našlo dosť vhodnejších prirovnaní.

Hlavná postava Ospalej slovanskej díry sa stala, nie z vlastnej vôle, vyšetrovateľom zločinov. Pátranie sa postupne presúva z reality do mystiky. Ťaživú atmosféru umocňuje blížiaci sa sviatok mŕtvych a strach z ich možného návratu do sveta živých. Běsi z temného hvozdu je akýsi prequel Ospalej slovanskej díry. Vysvetľuje okolnosti narodenia Henslina aj jeho predurčenie na náročnú úlohu, ktorou bol neskôr poverený. Obe knihy sú fantasy s hororovými prvkami a jednoduchým ľubozvučným jazykom starého rozprávkara. Práve jazyk, prosté zápletky a skvelé opisy, robia z týchto útlych knižočiek dielka, ktoré sa oplatí prečítať. A to aj vtedy, ak nefandíte hororu či povestiam. Pretože spôsobu, akým autor svoje predlohy spracoval, po pár stránkach jednoducho podľahnete.

Hodnotenie: 90 % za obe knihy

Knihu Běsi z temného hvozdu si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Běsi z temného hvozdu si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Ospalá slovanská díra
Žáner: fantasy, horor
Autor: Petr Jaroněk
Vydavateľstvo: Argo
Rok vydania: 2019
Jazyk: český
Počet strán: 212
ISBN: 9788025727775

Běsi z temného hvozdu
Žáner: fantasy, horor
Autor: Petr Jaroněk
Vydavateľstvo: Argo
Rok vydania: 2020
Jazyk: český
Počet strán: 196
ISBN: 9788025731383

Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


26. novembra 2020
Ena
Zdroj informácií