Recenzia – Peter S. Beagle: Posledný jednorožec

Posledný jednorožec

Jednorožka celý život prežila v tajomnom odľahlom lese. Nedotknutá časom a len občas obťažovaná ľuďmi. Teraz však zblúdení lovci tvrdia, že jednorožce sa vytratili zo sveta. Tak sa bájne stvorenie vydá na výpravu. Ako to však s podobnými cestami býva, aj táto poznačí mnohých.


Nie sme vždy takí, akí sa zdáme, a sotva kedy takí, akí chceme byť. (str. 46)

Americký autor Peter S. Beagle sa zapísal medzi klasikov, a to nielen vďaka tomuto románu, ktorý prvýkrát vychádza v slovenskom preklade. Zásluhu na tom akiste má aj jeho animovaná adaptácia. Samotný text je vystavaný na kombinácii niekoľkých prvkov. V prvom rade na tých zjavne fantazijných. Nejde len o prítomnosť jednorožcov a fakt, že z jednej z nich urobil hlavnú hrdinku. Samozrejme, aj to iste zaváži, keďže sa mýtmi opradená bytosť dostáva do žiary reflektorov. Ide ale predovšetkým o vybudovanie celého rozprávania.

V tomto ohľade sa dá hovoriť o epizodickosti. V pravidelných intervaloch sa k dejovej línii pridružujú aj tie čiastkové. Ich prostredníctvom jednorožka spoznáva svet, ktorého súčasťou vlastne nikdy nebola, takže o niektorých veciach má trošku mylné predstavy. Predovšetkým je však naivná a dôverčivá, čo ju dostane do mnohých problémov. Podobne sú na tom občas aj postavy, ktoré sa k nej postupne pridávajú.

Bok po boku zažívajú mnohé dobrodružstvá. Pomerne rýchlo je jasné, že ústredná trojica nepredstavuje práve klasických hrdinov. Nie sú to chrabrí rytieri v nablýskanej zbroji ani neomylní mocní mágovia. Napriek svojmu zjavu sú takmer obyčajní. Len sa jedného dňa rozhodli vykročiť s nejakým úmyslom na cestu, hoci na podrobnejší plán akosi zabudli. No aj vďaka tomu sú čitateľom sympatickejší.

K tomu, že im držíme palce, napomáha aj skutočnosť, že ide o ukážkových dobrákov, ktorí bojujú proti klasickým záporákom. Nutnosť rozdeliť aktérov na dobrých a zlých asi najviac podčiarkuje rozprávkovosť textu. . Takéto delenie ponecháva len minimálny priestor pre akékoľvek odtiene sivej. Buď je to biele, alebo je to čierne. V niektorých prípadoch potom ale vzniká dojem, akoby tá alebo oná postava bola zlá len preto, že niekto skrátka musí byť zlý. Iste, niekde medzi riadkami sa občas skrýva aj jej motivácia, no len ojedinele.

Tajomstvo byť hrdinom však tkvie v poznaní poriadku vecí. Pastier svíň sa nemôže oženiť s princeznou, ak nepodstúpi všakovaké dobrodružstvá, a chlapec nezaklope na dvere medovníkového domčeka, ak je ježibaba na dovolenke. Zlého strýka neodhalíš a nepotrestáš, kým nespácha niečo zlé. Veci sa musia diať, keď je na ne ten správny čas. Začatú výpravu nemôžeš odvolať ani proroctvo nechať zhniť ako nepozberanú úrodu. Jednorožce môžu čakať na svoju záchranu celé roky, nie však naveky. Šťastný koniec nemôže prísť uprostred príbehu. (str. 218)

Aj z tohto dôvodu je kniha mnohými považovaná za jednoduchú rozprávku. Síce ozvláštnenú jednorožcami, ale inak v otázke spracovaných motívov skôr klasickú. Hrdina sa vydáva na cestu s cieľom vyriešiť nejaký problém. Počas putovania nachádza podporovateľov so svojimi malými úlohami. Spoločne nachádzajú aj legendárne zlo, ktoré napriek všetkému musia poraziť. Čerešničkou na torte je napínavý súboj, ktorý takmer dopadne úplne nesprávnym spôsobom. No text toho zároveň ponúka oveľa viac.

Ako prvé je nutné spomenúť Beagleov rozprávačský štýl. Od počiatočnej vety je jasné, že autor si potrpí na melancholickú lyrickosť. Využíva kvetnatý a bohatý jazyk plný metafor. Ten podporuje atmosféru a zrazu je jednoduché predstaviť si, že niekde naozaj existuje tajomný les, v ktorom býva jednorožka. Jednotlivé kapitoly teda okrem výprav ukrývajú aj mnohé obrazy a hlavne zamyslenia. Prostredníctvom metafor, za hranicou toho zjavne opísaného, totiž autor rozpráva odlišný príbeh.

Tento druhý príbeh je o hĺbke strachu, ktorý dokáže paralyzovať. Ale aj o odvahe, sebaistote a o ochote obetovať sa pre iných. Tiež hovorí o láske a o hrozbe, že stratíme samých seba, pretože chceme byť niečím iným, než v skutočnosti sme. No a v neposlednom rade rozpráva aj o osudovosti a istej nevyhnutnosti. Všetko je to previazané s ďalšími zaujímavými úvahami. Tematická základňa je teda pomerne široká a nie úplne zjavná. Každý čitateľ teda nájde na stránkach niečo iné.

Kniha Posledný jednorožec ponúka rôznorodé zážitky. Tým očividným je príjemné rozprávanie o boji dobra so zlom, s bájnou bytosťou v hlavnej úlohe. Tie ostatné sú ukryté v kvetnatom jazyku a podporené metaforami. Aj vďaka tomu je pri každom ďalšom čítaní možné nájsť v tomto texte niečo nové. Treba len jedno – aby čitateľ bol dostatočne nadšeným hľadačom.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Posledný jednorožec si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 10 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Posledný jednorožec si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Posledný jednorožec (orig. The Last Unicorn)
Žáner: fantasy
Autor: Peter S. Beagle
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2023
Jazyk: slovenský
Prekladateľ: Lucia Nižníková Kollárová
Počet strán: 256
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–556–6092–9


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.\---


21. novembra 2023
Martina Urbanová
Zdroj informácií