Recenzia – Peter Newman: Tulák

Tulák

Svet ovládla mocná démonická mágia. To, čo nezničila, premenila na démonom podobné obludnosti. Zvyšok ľudstva prežíva zo dňa na deň a snaží sa zo situácie vyťažiť čo najviac. Podobný svet zvádza k predpokladu, že sa narodí hrdina, ktorý všetkých zachráni. No čo ak tento svet dostane len niekoho, kto najviac zo všetkého túži po pokoji a odmieta sa pre dobro ľudstva nechať premeniť na príšeru?


„Nezapadal do jejich hierarchie, nevztahovala se na něj žádná pravidla, nepasovala na něj žádná společenská nálepka.“

Newman vo svojej debutovej sérii Tulák vytvoril skutočne nechutný svet. Pozostatky Cisárstva Okrídleného oka sú ničené démonskou mágiou. Tá pomaly zabíja pôdu, otravuje vzduch a nenávratne mení ľudské telá. Niektoré preto, aby sa z nich stali schránky pre podzemné entity, a iné sú vplyvom zlej sily alebo činnosťou prisluhovačov premieňané na bytosti veľmi podobné Hnusu z hry Warcraft 3. Zvyšky ľudstva sa skrátka v tej či onej miere premenili na prospechárske hyeny a riadia sa jediným pravidlom – zožer, inak budeš zožratý.

Toto prostredie je znepokojivé hneď z niekoľkých dôvodov. Nejde totiž len o vonkajší zjav aktérov, ale aj o ich správanie a charaktery. Tie sú totiž vo väčšine rovnako odporné ako ich zovňajšky. Aj preto hlavný hrdina Tulák pôsobí úplne od začiatku nepatrične. Je nemý, no jeho mlčanie má veľkú výpovednú hodnou. Navyše Newman zvolil typ rozprávača, ktorý len sterilne opisuje, čo sa deje, no nikdy neprezrádza nič z myšlienok postáv.

Čitateľ teda môže hodnotiť ich správanie na základe toho, ako sa prejavujú. Tulák v prvých kapitolách pôsobí ako niekto naivný a absolútne neprispôsobený životu v okolitom svete. Je takmer až dôverčivý. Neskôr sa však ukáže jeho kvalita – Tulák totiž predstavuje záblesk ľudskosti na mieste, kde by ju nikto nečakal.

Je očividné, že Newman vo svojom experimentálnom texte stavia hlavne na morálne témy a predstavuje pomyselné svetlo na konci tunela všetkej tej skazy. Na príklade Tuláka a jeho správania totiž ukazuje, že je síce jednoduché zabiť, no oveľa správnejšie a odvážnejšie je nechať nepriateľa žiť a preukázať mu milosrdenstvo alebo iný akt ľudskosti. Práve to dokáže mnohých, ktorí sa s Tulákom stretnú, zmeniť. Dokonca až tak, že sa pridajú k nemu a dieťaťu, ktoré ukrýva pod kabátom, aby mocný meč v hľadáčiku nepriateľa dopravili do tých správnych rúk.

„V současné situaci nemůžeme doufat, že vyhrajeme válku, ale můžeme přežít tu jejich, v podzemí, zalezlí ve škvírách. Přežíváme tak už celé roky. Není to nic úchvatného, ale je to lepší než být po smrti. Prostě jde o to, že se musejí soustředit jeden na druhého, aby se nesoustředili na nás.“

Aj vďaka tomu, že Tulák je v podstate na úteku, je aj dej pomerne dynamický. Každé napredovanie na ceste je zastavené prekážkou, tie sa však rôznia, čiže linka nepôsobí repetitívne. Navyše Newman ponúka pohľad aj na minulosť – cez niekoľko retrospektívnych scén vysvetľuje, ako sa Cisárstvo Okrídleného oka premenilo na špongiu diabolskej moci, ale aj to, ako sa Tulák dostal k svojmu poslaniu.

Autor sa pri ničom nezdržiava a jeho príbeh je rýchly, úderný a plný akcie. Občas dokonca ponúka aj prekvapivo humorné okamihy – ich zdrojom je väčšinu času svojhlavá koza dopĺňajúca Tulákovu družinu. Dynamika je narušená v podstate až v záverečnej tretine, keď nastáva príslovečné ticho pred veľkou búrkou. Túto násilnú odmlku plne vynahradzuje veľkolepé finále, ktorému k úplnej epickosti chýbal už len ohňostroj.

Kniha Tulák je pomerne experimentálny text, ktorý nesadne každému. Newman v ňom predstavil nechutný svet plný škaredých a vypočítavých ľudí, kde žije hrdina núkajúci miesto smrti a bolesti ľudskosť. Čitateľ tak má možnosť popri akčnom deji skúmať aj morálne témy. Úvod trilógie v sebe nesie isté posolstvo a je otázne, čo všetko si ešte autor pre svojich čitateľov pripravil.

Hodnotenie: 90 %

Kniha Tulák je už nedostupná, ale čítanú si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 35 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Tulák (orig. The Vagrant)
Séria: Tulák 1
Žáner: temná fantasy, kyberpunk
Autor: Peter Newman
Vydavateľstvo: Host
Rok vydania: 2016
Jazyk: český
Prekladateľ: Jakub Kalina
Počet strán: 375
Väzba: mäkká
ISBN: 978–80–7491–480–5


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.


21. júna 2021
Martina Urbanová
Zdroj informácií