Recenzia – Peter Jelínek: Tekeli-li

tekeli-li

Mechanik Bert Rumbledale očakáva len ďalší bežný deň na palube vzducholode. Čoskoro sa ukáže, ako veľmi sa mýlil. Všetko okolo neho začne vybuchovať a on sám sa zrazu ocitne uprostred sprisahaní a tajných misií. No ak chce prežiť, musí skrátka pokračovať – a spojiť sily s tajným agentom.


Neúspechmi sa nikto nechváli. (str. 103)

Slovenský autor Peter Jelínek sa už po tretí raz vracia do svojho steampunkového univerza. Tentoraz núka príbeh spred udalostí opísaných v knihe Norr, ochraňuj Britániu! Napriek tomu ide o samostatný počin, ktorý si užije aj čitateľ neznalý tohto sveta. Navyše môže poslúžiť ako ochutnávka pre váhajúcich – okorenená poriadnou dávkou dobrodružstva.

Zostrelenie vzducholode Horatius je pritom len začiatkom. Mechanik a tajný agent musia čeliť ešte mnohým skúškam, kým si vydýchnu. Utekajú pred prenasledovateľmi, bojujú s vodnými príšerami, dokonca sa dostanú do srdca separatistickej základne. Čo-to sa dozvedia o mágii, vede, ale napríklad aj o vesmírnych návštevníkoch.

Na pomerne malom počte strán sa toho premelie a pospomína naozaj hojne. Kniha ale našťastie nikdy nepôsobí prepchato. Autorovi sa totiž podarilo všetky prvky hladko prepojiť, aby sa navzájom dopĺňali. K tomu mu dopomohla schopnosť priblížiť čitateľovi dej, prostredie a postavy jasne a stručne. Žánrovo ide o steampunk ukotvený vo vedecko-fantastickej literatúre.

„Nemôžete od nich vypýtať deky aj pre nás?“ navrhol Rumbledale. Noc bola mrazivá a kúpeľ v potoku ho veru nezahrial. Steny vozidla boli taktiež príšerne studené.

„Určite nám nejaké dajú. Aj s hromadou vankúšov pod zadok a teplým čajom,“ odbil ho sarkasticky Sorrow. „Ešte vás nikto nezajal?“

„Povedal som vám, že už som sedel v base, ale zajatec? Som v tomto skrátka nový, nepoznám všetky nuansy tejto profesie,“ odsekol mechanik. (str. 35)

Svoje neodmysliteľné miesto tu našli aj odbornejšie ladené opisy, ktoré sú pomerne stručné a logické. Okrem toho prichádzajú v tých menej dynamických okamihoch. Jelínek si teda svoje rozprávanie veľmi dobre rozvrhol a akčné sekvencie umne strieda s pomalšími. Tie protagonisti vypĺňajú rozhovormi a nutným vysvetľovaním. Pritom sa prepracovávajú rôznymi oblasťami. Nielen technikou a mechanikou, ale aj históriou a kultúrou, dokonca vesmírom a folklórom.

Táto rôznorodosť autorovi svedčí. Jelínek dokazuje, že si domácu úlohu vo forme výskumu vypracoval naozaj dôsledne. Striedanie pomalších a rýchlejších častí zabezpečuje dynamické tempo. Kniha však napriek tematickej nasýtenosti ostáva stručná, čo možno zamrzí milovníkov opisnosti. V tejto knihe skrátka záleží na deji a zážitkovosti. Pretože ide o dobrodružnú výpravu s niekoľkými prekvapeniami.

Z kompozičného hľadiska Jelínek ponúka dve novely so samostatnými zápletkami a krátky epilóg. Jednotlivé deje však na seba nadväzujú a dopĺňajú sa. Toto rozdelenie len umožnilo vynechať zbytočnú vatu. Postavy tak môžu bez vyrušenia čeliť ďalším divokým výzvam. Tým odolávajú odvážne, občas nápadito a s nutnou dávkou humoru. Vďaka tomu sa čitateľ nemá čas nudiť.

Kniha Tekeli-li je svižným dobrodružným románom so steampunkovými kulisami. Autor namixoval mnoho tém i prvkov tak, aby vytvorili vskutku zaujímavú mozaiku. Navyše pri tom ukazuje schopnosť hrať sa s jazykom, čo textu prepožičiava šmrnc. Vo výsledku ide o svižné dobrodružné čítanie s niekoľkými popkultúrnymi veľkonočnými vajíčkami.

Hodnotenie: 85 %

Knihu Tekeli-li si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou až 10 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Tekeli-li
Žáner: sci-fi, steampunk
Autor: Peter Jelínek
Vydavateľstvo: Enribook
Rok vydania: 2022
Jazyk: slovenský
Počet strán: 256
Väzba: mäkká
ISBN: 978–80–89948–69–7


Súvisiace linky

Články o knihách Petra Jelínka na Fandom.sk


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.\---


8. júna 2023
Martina Urbanová
Zdroj informácií