Recenzia: Perunova krev

perunova_krev_2_front
perunova krev I

Bruntálsky mäsiar a spisovateľ František Kotleta nie je na scéne novinkou. S drzosťou sebe vlastnou sa ešte v roku 2010 presekal do škatuľky Kulhánkovych epigonov, všetkých porúbal a teraz si tam spokojne hniezdi. A hviezdi, trilógia Hustý nárez (2010 – 2013) bola veľmi úspešná a aktuálnu Perunovu krv Franta ešte aj rozrezal na dva diely, aby bolo vidno, koľko je v nej krvi.

Okrem Kotletu sa s Kulhánkom dajú merať ešte dvaja českí autori. Miroslav Žamboch a Alex Drescher. Ostatní sa pri pokusoch o piedestál zasekli ako Kotletova sekera v bravčovej hlave. Žamboch a Drescher majú kulhánkovský cit pre akciu, zbrane, krv a postavy, ale na rozdiel od Kotletu si idú vlastnou cestou. Bruntálsky mäsiar nie; ten vyzerá ako Kulhánek, kváka ako Kulhánek a píše ako Kulhánek.

V niečom je to výhoda, v inom nie. Rýchly spád, čierny humor a nadhľad sú vítané. Hrdina, ktorý najprv schytá nakladačku a v priebehu deja získava superschopnosti, aby nakladačku vrátil, to už také príjemné nie je, pretože to je 100 % kópia kulhánkovskej schémy, a je preto predvídateľná. Perunova krv tým pádom postupom deja stráca čaro – stačí vymeniť upírov a Druhú rasu za dve znepriatelené skupiny slovanských bohov a z Perunovej krvi je ľubovoľná Kulánkova upírčina.

Pre tých, ktorým ale Vládci strachu či Nočný klub nič nevravia, je Perunova krv pecka. Hlavný hrdina – bývalý vojak a súčasný žoldnier za hranou zákona sa pripletie do sporu slovanských bohov a ako Praha počas deja mizne, tak hrdinove schopnosti rastú. Tam, kde na začiatku potreboval strelivo ťažkého kalibru, mu časom stačia chladné zbrane. Hrdinovi spolubojovníci našťastie ostávajú v rozumných hraniciach, a tak dôjde aj na zbraňový fetiš typický pre kulhánkovčiny. Okrem zbraní však príde rad aj na iné milovania: ľudské, božské, obludné a dobrovoľné, občas platené, inokedy s nožom (pazúrom, zubom) na krku.

Potenciál slovanského panteónu je dosť premrhaný. Božstvá sú len dlhoveké a ťažko zraniteľné bytosti, ktoré sa postupne vytrácajú z deja. A kapú takým tempom, až je prípadné pokračovanie knihy nepravdepodobné. Čo je škoda, pretože slovanských bohov je vo fantasy stále veľmi málo a paradoxne ich stretneme skôr v dielach angloamerických autorov než našincov.

Napriek týmto výhradám je Perunova krv špička v zábavnosti a ideál na pláž. Len pozor na potoky krvi, čo občas z knihy vyšpľachnú – Franta neodporúča čítať na indiánskych pohrebiskách, pri výbehoch s tigrami a v piatok trinásteho.

Hodnotenie: 70%


Perunova krev I
Autor: František Kotleta
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2014
Väzba: brožovaná
Počet strán: 288
Jazyk: český
ISBN: 9788074251955

Perunova krev II
Autor: František Kotleta
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2014
Väzba: brožovaná
Počet strán: 304
Jazyk: český
ISBN: 9788074252136


19. júna 2014
Rastislav Weber