Recenzia: Percy Jackson a bohovia Olympu (seriál)

Zakázané dieťa na nebezpečnej výprave za ukradnutým bleskom samotného Dia. Zabráni apokalyptickej voj­ne?


Mnohí z nás majú pocit, že súčasnému svetu nerozumejú, sú iní a nevedia, ako majú v ňom fungovať. Majú problémy v škole alebo v práci. Nemajú priateľov či partnerov a sústavne čelia šikane alebo – v tom lepšom prípade – iba nepochopeniu okolia. Čo ak je za tým niečo viac a všetko je úplne inak? Čo ak takíto ľudia patria do sveta bohov, polobohov a mytologických príšer a nie sú krmivom pre tyranov, ale pre skutočné potvory? Beštie túžia po ich krvi. Pre samotných božských vládcov sú iba bábky, pokiaľ im nevzdávajú hold a nekonajú skutky hodné slávy.

Znie vám to povedome? Možno ste jedným z nich.

Rick Riordan je veľkým menom vo svete fantasy literatúry. Niektorí ho dokonca považujú za nasledovníka velikánov ako J. R. R. Tolkien, J. K.Rowlingová alebo John Flanagan, no o tom by sa mohla viesť dlhá diskusia bez jednoznačnej odpovede. Pravdou je, že tento texaský spisovateľ začínal ako autor detektívnej série Tres Navarre a nie young adult fantasy, ktorá sa veľmi rýchlo stala medzinárodným hitom. Bude to už takmer dvadsať rokov, ako publikoval prvý diel z knižnej série Percy Jackson a Bohovia Olympu s podtitulom Zlodej blesku. A keďže sa v tom období niesla kinematografia na vlne cunami vydláždenej skvostmi ako Pán Prsteňov (2001 – 2003), Harry Potter (2001 – 2011), Hviezdny prach (2007), či Faunov labyrint (2006), netrvalo dlho a filmoví producenti prišli s nápadom sfilmovať aj túto fantastiku.

Žiaľ, cesta do pekla je často vydláždená dobrými úmyslami a toto rozhodnutie určite patrilo k jedným z nich. Niežeby prvé dva filmy boli extra hrozné, ale ničím neohúrili a spadli do šedého priemeru. Pritom herecké obsadenie, výprava či filmové efekty mali našliapnuté k úspechu. Ťažko povedať, čo presne spôsobilo strmý pád, ale dlhé roky sa potom filmári tejto predlohe vyhýbali ako upír svätenej vode. Lenže nič (okrem hlúposti) netrvá večne. Po desaťročí a taktiež po slabých tržbách či scenáristických prešľapoch sa v štúdiu Disney + rozhodli, že sa pokúsia o nemožné. Zaujať a vydobyť zisky z toho, čo všetko pokašlali a dopriať fanúšikom remake v podobe plnohodnotnej seriálovej adaptácie.

Percy je synom boha Poseidona, vládcu morí a oceánov a patrí do kategórie ľudí spomínaných v úvode. Večne má nejaké problémy a je nútený s matkou neustále cestovať z jedného miesta v Amerike na druhé. V žiadnej škole nezapadá. O tom, že je poloboh a zakázané dieťa, nemá však ani poňatia. Všetko sa zmení v deň, keď sa počas návštevy múzea v New Yorku jeho učiteľka zmení na monštrum a chce ho zabiť. Od tohto okamihu sa mu život obráti naruby. Percy sa stane terčom príšer – ale aj bohov – z mýtov a legiend, o ktorých mu čítala mama. Tá vedela, čo ho čaká, a tajne ho pripravovala na ten iný svet. Svet gréckych bohov. Svet, v ktorom chlapca obviní sám Zeus, že mu ukradol blesk, a hrozí vojnou, ak ho nevráti včas. Percy sa tak vydáva na cestu naprieč kontinentom, aby čelil netvorom, zrade a strachu. Našťastie, ako to už býva, nebude na nebezpečnú úlohu sám.

V prvých minútach seriálu nie je vidno markantný rozdiel medzi seriálom a filmom. Môže za to fakt, že obidve verzie sa pomerne verne držali predlohy. Vidíme tu tie isté lokácie, napríklad Múzeum prírodných vied v New Yorku, kasíno v Las Vegas či známy oblúkový monument v St. Louis a mnohé ďalšie. Aj skladba hlavných postáv je podobná, ale treba pripustiť, že v tejto podobe je o niečo uveriteľnejšia. Veľkú zásluhu má na tom hlavne herecké obsadenie, v ktorom vedú mladí alebo pomerne neznámi herci. Niekto by mohol namietať, že tu majú zastúpenie všetky etniká, aby sa splnili kvóty na úkor kvality, avšak vzhľadom na multikultúrnu spoločnosť modernej Ameriky ide iba o odraz súčasnosti. Miestami síce máte pocit, že jedno etnikum má viac priestoru na úkor ostatných, v celkovom dojme na tom pramálo záleží.

Výkon hlavných postáv značne kolíše. Od pomerne talentovaného Walkera Snobella, teda Percyho Jacksona, až po rozporuplné scény jeho kolegu Aryana Simhadriho v role satyra Grovera, ktorý ochraňuje a sprevádza poloboha na jeho ceste. Tam, kde dĺžka epizód pridala možnosť na prehĺbenie vzťahov medzi hrdinami, je jasne vidieť, ako Aryan zlyháva a hrá ako herec z ochotníckeho divadla či klasickej slovenskej drámy à la Panelák. Ostatní herci striedajú svetlejšie momenty s tými nepodarenými, čo ťahá dielo kvalitatívne dolu.

Našťastie tam, kde nefunguje kasting presne podľa divákových predstáv, vytrie mu zrak výprava a skvelý vizuál. Akcie mohlo byť oveľa viac, no napriek tomu nie je dej príliš rozťahaný a nudný. Úroveň špeciálnych efektov nie je iba o samotnom použití CGI, čo si divák najviac uvedomí v častiach z podsvetia alebo pri stretnutí s Medúzou. Scenár je v maximálne možnej miere prispôsobený predlohe a vďaka patrí samotnému autorovi predlohy, ktorý mal možnosť odsúhlasiť alebo zamietnuť prípadné zmeny. Jednotlivé scény na seba nadväzujú plynulo, bez nedokončených odbočení a s dobrou logikou. Treba oceniť aj viaceré vtipné momenty ako napríklad pri vykreslení strašného trojhlavého psa Kerbera.

O hudbu sa postarala spoločnosť Sparks & Shadows známeho skladateľa Beara McCrearyho ovenčeného viacerými cenami Emmy a BAFTA. Tvorba tohto Texasana je známa zo seriálov Cudzinka (2014 – 2024), Živí mŕtvi (2010 – 2023) alebo Nadácia (2021 –). Soundtrack má v sebe niekoľko zaujímavých motívov, napríklad skladbu viažucu sa k táboru, kde sú polobohovia v bezpečí, alebo podmanivú hudbu pri odhaľovaní zlodeja blesku.

Seriálová podoba Percy Jacksona nie je výrazne lepšia ako tá filmová. V niektorých aspektoch je však oveľa kvalitnejšia a hodná stráveného času. Treba ju brať s miernym nadhľadom – čo si budeme hovoriť, partia tínedžerov proti Bohom a monštrám, to určite. Napriek tomu ide o vydarené fantasy plné zábavy určené na to, aby si ho pozrela celá rodina. A aby sme sa možno navzájom viac pochopili a nehľadali dôvod, prečo nerozumieme svetu okolo.

Hodnotenie: 70 %


Percy Jackson a bohovia Olympu (orig.: Percy Jackson and the Olympians)
Výroba: USA, Disney +, 2023 – 2024, 8 x (34 – 45 min.)
Réžia: James Bobin, Anders Engstrom, Jet Wilkinson
Predloha: Rick Riodan
Scenár: Jonathan E.Steinberg, Rick Riordan, Monica Owusu-Breen, Joe Tracs, Andrew Miller, Craig Silverstein
Kamera: Pierre Gill, Jules O`Loughlin
Hudba: Sparks & Shadows, Bear McCreary
Hrajú: Walker Scobell, Jason Mantzoukas, Megan Mullally, Virginia Kull, Leah Jeffries, Glynn Turman, Timm Sharp, Charlie Bushnell, Lance Reddick a ďalší


Fantasy a sci-fi miluje od útleho detstva. Rád číta rôznorodé diela domácich i zahraničných autorov. Venuje sa aj vlastnej tvorbe. Recenzie a komentáre píše pre Fandom.sk a sci-fi.sk. Pod týmto linkom nájdete články Martina Tomčíka na Fandom.sk.


15. marca
Martin *Arcey* Tomčík
Zdroj informácií