Recenzia: Pás plný jedu - tri nové výzvy profesora Challengera

Pás plný jedu obálka predná a zadná
Pás plný jedu ilustrácia 1
Pás plný jedu, ilustrácia 2

Ponad pekne ostrihaný živý plot čnela na zákrute tabuľa. Ako Austin povedal, nebolo ťažké prečítať, čo na nej stojí, pretože slov nebolo veľa a boli nápadné.
VÝSTRAHA
Návštevníci, novinári a žobráci
nie sú vítaní
G. E. CHALLENGER
„No neponáša sa to na srdečné uvítanie, čo?“

Druhý slávny asociálny hrdina A. C. Doyla je späť, a to hneď v troch výnimočných príbehoch. V prvom čelí globálnej katastrofe, v druhom sa stretne s niekým, kto je ešte excentrickejší ako on sám, a v treťom sa postará o svetový rozruch.

prvom príbehu, ktorého názov je rovnaký ako názov knihy, sa obyvatelia celého sveta začnú správať podivne. Anglicko sa ponorilo do neanglického správania, a to je pre Challengera a jeho priateľov signálom, že sa deje niečo zvláštne.

Všetko zrazu zapadalo na svoj miesto.
„Pravdaže,“ zvolal som. „Je v tom jed. Všetci sme otrávení.“
„Presne ako hovoríte,“ pritakal mi Challenger, mädliac si ruky. „Všetci sme otrávení. Naša planéta sa ponorila do pásma plného otráveného éteru, vnára sa doň čoraz hlbšie, a to rýchlosťou niekoľko miliónov míľ za minútu. Náš mladý priateľ objasnil príčinu všetkých našich problémov…“

Všetci majú niekoľko hodín života, ktoré Challenger dokáže predĺžiť vďaka plánu, ktorý ich možno zachráni.

V poviedke Stroj, ktorý všetko rozloží litovský vynálezca objaví prístroj, ktorý dokáže rozložiť hmotu na molekuly a následne ju zložiť. V tomto prípade je na Challengerovi a jeho priateľovi Maloneovi, aby zistili, či ide o rafinovaný podvod alebo skutočný vynález.

Poslednou je poviedka Keď svet skríkol. Tu sa Challenger odhodlá na najodvážnejší experiment. Prevŕtať zemskú kôru, len aby zistil, či vo vnútri Zeme nežije akýsi podivný živočích.

Už po týchto krátkych zhrnutiach sa pred čitateľom otvára otázka – budeme ochotní preniesť sa do čias plných výnimočných objavov, ale zároveň aj bláznivých pseudovedeckých teórií, ktoré v najlepšom prípade vyšli po niekoľkých rokoch na posmech? Je to podobné ako u výnimočných autorov, ktorí v päťdesiatych rokoch minulého storočia rátali s tým, že na Marse a Venuši je ekosystém úplne iný, ako ho poznáme dnes. V prípade, že pristúpite na tento fakt, otvoria sa pred vami skvelé dobrodružstvá viktoriánskeho excentrika.

Ako to už v Doyleových knihách býva, o ženské hrdinky je núdza, niekedy máte pocit, že aj Challengerova manželka je tu iba do počtu. Aby ste nezabudli, že ste v Anglicku pred viac ako sto rokmi, tento fakt sa mihne občas rozhovormi, ktoré sú ako vystrihnuté z Downton Abbey.

„Austin!“ zastavil ho jeho pán.
„Áno, pane?“
„Ďakujem ti za verné služby.“
Po sluhovej drsnej tvári preletel úsmev.
„Vždy som si konal iba svoju povinnosť, pane.“
„Dnes očakávam koniec sveta, Austin.“
„Áno pane? A o koľkej, pane?“
„To neviem presne, Austin. Ale ešte pred večerom.“
„V poriadku, pane.“

Aj toto je súčasťou doby a miesta vzniku, čo vystihuje aj preklad Jána Kamenistého, ktorý je rovnako kvalitný ako v prípade Sherlocka. Ilustrácie Martina Mrvu čitateľovi pripomenú vedecké zápisníky konca devätnásteho storočia. Celkovo je v knihe cítiť ťažšie obdobie Doyleovho života, ktoré zapríčinili osobné skúsenosti, ale aj zvýšený záujem o špiritizmus. Napriek tomu je to výnimočné dielo fantastiky, ktoré má dôstojné miesto vedľa velikánov tohto žánru.

Knihu Pás plný jedu si môžete kúpiťv Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Pás plný jedu (orig.: The Poison Belt, The Disintegration Machine, When the World Screamed)
Žáner: scifi, dobrodružná
Autor: Arthur Conan Doyle
Vydavateľstvo SnowMousePublishing
Rok vydania: 2018
Preklad: Ján Kamenistý
Ilustrácie: Martin Mrva
Počet strán:192
Väzba: pevná


Viac autorových článkov nájdete na blogu Igora Čonku.


24. júla 2018
Igor Čonka