Recenzia - Paolo Bacigalupi: Vodní nůž

Vodní nůž

Paolo Bacigalupi nie je slovenskému čitateľovi neznámy. Keď nazrieme do jeho životopisu, zistíme, že sa narodil v Colorade a vyštudoval čínštinu. Preto neprekvapuje, že odkazy na tento jazyk nachádzame aj v jeho dielach. Aj dej príbehov autor občas situuje do Ázie. V jeho románoch, pričom Vodní nůž nie je výnimkou, figuruje ako jedna z najvyspelejších spoločností práve čínska.

Do povedomia sa Bacigalupi dostal hlavne svojou poviedkovou tvorbou. Preto aj jeho debut, ktorý vyšiel v roku 2008, bola poviedková zbierka s názvom Čerpadlo 6. Jeho prvému románu Dívka na klíček sa podarilo pozbierať množstvo ocenení. Nasledovali Prachožrouti a Potopená města. Teraz sa nám prihovára znovu, a to knihou Vodní nůž. V ňom čitateľa opäť vťahuje do svojho surového postkatastrofického sveta, typického pre svoju tvorbu.

Svet zobrazený v tomto románe je krutý a… veľmi suchý. USA, a hlavne oblasť Los Angeles, Las Vegas či Phoenixu, sa borí s obrovským nedostatkom vody. Rieka Colorado je jedným z mála vodných zdrojov a mestá o ňu bojujú všetkými dostupnými prostriedkami. O tom, že tieto boje nie sú vždy práve čestné a zákonné, netreba hovoriť. Najmocnejšia žena Las Vegas Catherine Caseová posiela do Phoenixu svojho najschopnejšieho agenta Angela Velasqueza. Angel je členom jednotky nazývanej Vodné nože. Práve on má vypátrať, čo sa deje s Caseovej agentmi v tomto meste, prečo zomierajú a kto za to nesie zodpovednosť.

Angel Velasquez je všetkého schopný, neohrozený, zocelený bojom a životom na hrane zákona. Vo Phoenixe sa stretáva s novinárkou Lucy Monroeovou. Tá do tohto mesta prišla napísať len pár reportáží, no zostala a stala sa súčasťou tamojšej komunity. Ich osudy sa v jednom bode pretnú a začnú sa ovplyvňovať viac, ako je im obom milé. Spolu pátrajú po príčinách zvláštnych úmrtí, najstarších vodných právach na rieku Colorado a snažia sa prežiť vo svete, v ktorom už takmer nikto nemá nádej na lepší život. Ohrozuje ich nielen sucho, agenti z Las Vegas a Los Angeles, ale aj ich vzájomná nedôvera.

Bacigalupiho postavy nie sú hrdinovia v pravom slova zmysle. Sú veľmi ľudskí a ich motivácia nebýva vždy tá najsprávnejšia. Podrazy, úskoky, pochybnosti sú najsilnejšou hnacou silou deja. To všetko načrtáva až príliš skutočný obraz prípadnej budúcnosti. Istú výhodu môžu mať čitatelia, ktorí sa už s Bacigalupiho tvorbou stretli. Jeho svet pre nich nebude neznámy. Ale ani tí, pre ktorých je Vodní nůž prvá kniha od tohto autora, nebudú mať problém dostať sa postavám pod kožu. Paolo Bacigalupi dokázal to, čo sa podarí málokomu. Obraz oblastí bez vody je vykreslený viac ako realisticky. Pri čítaní priam na vlastnej koži pocítite špinu a piesok, čo poletuje vzduchom mesta Phoenix. Utrpenie hrdinov vo svete, kde rozhoduje len moc a peniaze, je napísané tak, že doslova prepadnete beznádeji. Svet rovných a rovnejších. Taký, kde jedni žijú v prachu, bez vody, a druhí obývajú luxusné arkologie.

Dej knihy tiež nie je jednoduchý. Popri akčnom hlavnej línii vodného noža a novinárky sa nesie ďalší, oveľa hlbší motív. Ten dotvára celkovú atmosféru. Dokáže človekom otriasť a prinúti ho premýšľať o tom, ako ľudský život až príliš ľahko môže stratiť cenu. Ľudí, na ktorých nikomu nezáleží, v knihe reprezentuje obyčajné dievča, dcéra utečencov z Texasu. Maria ledva vyrástla z puberty. Jej život je boj plný strát. Kam až dokáže zájsť, aby prežila? Čo všetko je ochotná urobiť pre trochu jedla a vody? Dokáže nájsť východisko zo svojej situácie? A existuje vôbec nejaké riešenie?

Téma utečencov zbavených základných ľudských práv len preto, že v oblasti, kde žili, nie je voda, a ktorí sa stávajú pre ostatných len lovnou zverou, je veľmi aktuálna. Sami sa totiž v poslednom čase potýkame s podobným problémom – vlnou utečencov. Kto z nás sa zamýšľa nad tým, akí sú to ľudia? Aké sú ich osudy? Alebo sme ich tiež bezmyšlienkovito zbavili práv na šťastný život niekde inde než v ich domovine? Je nadradenosť a brutalita prirodzeným ľudským správaním sa v pozícii silnejšieho? Práve tento druhotný motív robí túto knihu jedinečnou. Núti čitateľa zamyslieť sa nad sebou a nad jeho názormi.

Možno sa sami seba opýtame: „Ako by sme sa správali my? Čo by sme robili na mieste týchto postáv?“ A pritom sa veľmi ľahko môže stať, že tieto otázky prestanú byť iba hypotetické. Už dnes je v niektorých krajinách nedostatok vody. Postihujú nás veľké klimatické zmeny. No určite by sme sa nechceli ocitnúť vo svete, v ktorom žijú Bacigalupiho postavy.

Napriek spomenutému sa knihe dá vytknúť pár vecí. Nájdeme ich predovšetkým v prvej tretine, kde nás spisovateľ zoznamuje s hrdinami, ich osudmi a motiváciou. Táto časť je trošku rozvláčna a aj napriek občasnému oživeniu, môže niekoho prepadnúť pocit nudy. Taktiež je otravné neustále čítať, akej značky sú prístroje, nástroje, autá a iné veci, ktoré postavy bežne používajú, ako keby celá kniha bola financovaná cez product placement. Pre toho čitateľa, čo vydrží, však odmenou bude vynikajúci román. Vtiahne do deja a len ťažko ho odložíte z rúk. A aj keď príbeh dočítate, bude vo vás rezonovať ďalej.

Knihu Vodní nůž si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Vodní nůž (orig.: The Water Knife)
Žáner: sci-fi, postapo
Autor: Paolo Bacigalupi
Vydavateľstvo: Argo
Rok vydania: 2016
Jazyk: český
Preklad: Richard Podaný
Obálka a ilustrácie: Milan Malík
Väzba: pevná
ISBN: 9788025717493


31. mája 2016
Ena