Recenzia – P. Djèlí Clark: Vládce džinů

Vládce džinů

Do Egypta sa koncom 19. storočia vrátili džinovia a s nimi mágia a prísľub blahobytu. O niekoľko desiatok rokov je z tejto krajiny veľmoc. Suverénna a významná. Do tej miery, že môže hostiť aj mierové rokovania s cieľom zabrániť vojne v Európe. No ako to už býva, predstava mieru nenadchýna úplne každého.


Blázen má srdce věčně na špičce jazyka.

Americký spisovateľ píšuci pod pseudonymom P. Djèlí Clark vytvoril kultúrne bohatý svet. V Egypte sa stretáva niekoľko rozličných národov. Navyše v pomerne turbulentných časoch. Nejde však len o rozličnosť názorov, ale aj vierovyznania. Staré zabudnuté krivdy tak prikrývajú aj tie novšie. Okrem toho sa hovorí aj o novom práve žien voliť, zatiaľ čo na obzore sa vynára hrozba vojny.

Je teda jasné, že do deja zasahujú rôznorodé postavy a stvorenia nielen z arabskej mytológie. Vďaka tomu je dianie okolo protagonistov pestré. Na prvý pohľad sa teda môže zdať, že dej je zatlačený trochu do úzadia. Opak je však pravdou. Tieto malé i väčšie odbočky základnú príbehovú líniu práveže rozvíjajú. Zároveň pomáhajú skryť fádnosť zápletky i neprekvapivú predvídateľnosť jej vývoja.

Napriek všetkému totiž autor hovorí hlavne o jednom – o moci a o tom, čo je ten či onen (nielen) človek ochotný urobiť, aby ju získal. V tomto smere bude mať čitateľ miestami pocit, že niečo podobné už niekedy čítal a pravdepodobne nebude ďaleko od pravdy. Obdobne pôsobí aj ústredná detektívna zápletka.

To, co před ostatníma tajíme, jim obyčejně nemá ublížit. Neříkám, že to třeba neublíží, ale určitě ne záměrně. Tyhlety hluboký tajemství skrýváme, protože se bojíme, co by si o nás ostatní pomysleli. Jak by nás asi soudili, kdyby to věděli. A z ničího soudu nemáme větší vítr než ze soudu toho, komu jsme dali srdce.

Román začína brutálnou vraždou členov tajného spolku. Väčšina čitateľov už od prvých strán bude tušiť, kto je za to zodpovedný. V polovici si bude svojou teóriou takpovediac istý. Čiže odhalenie páchateľa nezapôsobí ako veľkolepé prekvapenie. Autor sa ale, našťastie, nesnažil nikoho ohúriť. Miesto toho sa sústredil na detailné opisovanie toho, ako vyšetrovanie vnímajú rôzne postavy.

V prvom rade hlavná hrdinka a vyšetrovateľka Fátima. Sympatická a pomerne svojrázna agentka ministerstva. Vykreslená ľudsky, nedokonalo, ako niekto, kto je schopný priznať svoju chybu a ospravedlniť sa za ňu. Aktérov uprostred diania je ale omnoho viac, napríklad Fátimina nová spolupracovníčka alebo jej romantická partnerka. Tiež sa tu objavia zástupcovia polície, ale aj pozostalí obetí hrozného masakru. No a v neposlednom rade nespokojní a vystrašení obyvatelia mesta, ktorých je jednoduché zmanipulovať. Stačí im sľúbiť lepšiu budúcnosť. Textom sa teda premieľajú aj silné emócie a všetko so všetkým súvisí.

Čitateľ teda na stránkach nájde mnoho tém i postáv, k tomu sa pridajú aj prvky rôznych žánrov. Na konci sa však dá skonštatovať, že bez ohľadu na bohatosť a farebnosť kulís ide o svojho druhu sociálnu sondu. Sledujeme totiž osudy obyčajných ľudí na pozadí ďalšej veľkej krízy. Je už však na čitateľovi, aby sa rozhodol, či to všetko môže ľudstvo posunúť vpred.

V knihe Vládce džinů vyskladal autor mohutnú kultúrnu mozaiku. Jeho aktéri majú svoju minulosť a okrem vlastných problémov musia čeliť aj spoločenským predsudkom a starým krivdám. K tomu sa pridá takmer až stereotypná zápletka. Jej ošúchanosť ale zakrývajú čiastkové sociálne orientované drámy. Vďaka tomu ide o príjemné a svižné rozprávanie. Najviac ho však ocenia tí, ktorí nad prečítaným radi premýšľajú.

Hodnotenie: 70 %

KnihuVládce džinů si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 18 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Vládce džinů si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Vládce džinů (orig. A Master of Djinn)
Dead Djinn Universe 1
Žáner: steampunk, alternatívna história
Autor: Jakub Němeček
Vydavateľstvo: Host
Rok vydania: 2022
Jazyk: český
Počet strán: 456
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–275–1162–4


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.\---


20. júla 2023
Martina Urbanová
Zdroj informácií