Recenzia – Owl Goingback: Crota

Crota

Hoci Goingbackovým debutom je Crota, prvým románom, ktorý u nás vyšiel, je Běsnění Kojota. Ak ste tento román čítali, viete, že autor rád rozpráva príbehy plné indiánskych legiend, povier a zvykov a veľmi zručne ich spája s moderným americkým životom. Pokiaľ sa vám Běsnění Kojota páčilo, Crota vás úplne opantá. Je to temné, tajomné a krvavé rozprávanie a samozrejme je aj nabité mágiou.


Malé, tiché, nudné

Logan je malé a donedávna aj Bohom zabudnuté mestečko. Ľudia si žili svoje nudné životy. Po dvojnásobnej vražde, ktorá sa tu odohrala, sa však pokoj vytratil. Obyvatelia sa boja a šerif Skip Harding má ťažkú úlohu. Stopy síce sú, no nevedú nikam, skôr vo vyšetrovaní spôsobujú chaos. Mŕtvych pribúda. Ľudí aj zvierat. Neznámy vrah si nevyberá, a preto je náročné určiť smer, ktorým by sa malo pátrať. Harding sa navyše sám takmer stane ďalšou z obetí, keď ho pri sledovaní stôp voľačo napadne a ťažko zraní. Hoci ho presviedčajú, že ho napadol medveď, on vie, čo videl. Bolo to niečo oveľa strašnejšie, nenásytnejšie, stelesnenie zla.

Strážca a ochranca parku Jaye Little Hawk má v rajóne „škodnú“… Niekto zabíja zvieratá pre neho nepochopiteľným spôsobom. Začína viesť vlastné vyšetrovanie. Little Hawk je indiánsky šaman. Indície jasné jemu nemusia byť zjavné nikomu inému. Sledovanie stôp ho zavedie až k jaskynnému komplexu neďaleko Loganu. To, čo v podzemí vycíti, ho prinúti okamžite odísť. Odpovede sa pokúša nájsť pomocou starobylého šamanského obradu. Privolaní duchovia mu vyjavia znepokojivú pravdu.


Prastaré nenásytné zlo

Little Hawk už vie, čo sa prebudilo zo spánku. Spoločne s viacerými šamanmi rôznych kmeňov hľadá spôsob, ako toto prastaré zlo poraziť. Šerif Harding je s vážnymi zraneniami pripútaný na lôžko. Zatiaľ sa zástupca šerifa snaží túto temnú bytosť nájsť a zničiť. Dôležité informácie má, ale zatajil ich pred šerifom aj kolegami. Keď si konečne pripustí, že spravil chybu, že zničiť monštrum je nad jeho sily, je neskoro. Zahmlievanie, zľahčovanie, sledovanie vlastných plánov ho zaviedli do pasce, z ktorej niet úniku.

Zatiaľ sa do hry vracia Harding s Little Hawkom. Snáď sa im podarí napraviť škody napáchané zástupcom šerifa. Obom im je už totiž jasné, že s netvorom sa nedá bojovať puškami. Bez pomoci duchov predkov, sily prastarých božstiev a prírody to nepôjde. Obaja sú odhodlaní vykonať starý indiánsky rituál.


Sova, ktorá sa derie vpred

Crota je autorovou vynikajúco napísanou prvotinou. Owl Goingback s chuťou a úplne prirodzene vpletá do svojich príbehov mystiku, vieru, povery a obrady pôvodných obyvateľov Ameriky. Nenútene a prirodzene ich stavia do protikladu ku konzumnému životnému štýlu súčasných Američanov. To všetko navyše umocňuje samotné rozprávanie plné drastických vrážd, ťažko preniknuteľných tmavých lesov a nebezpečného podzemného jaskynného komplexu. Krvilačná beštia je čitateľovi známa od samého začiatku. Avšak Goingback veľmi prezieravo informácie o nej dávkuje a predkladá postupne, počas odvíjania celého príbehu.

Vďaka autorovi sa máme možnosť pozrieť na indiánsky spôsob života a myslenia z trošku iného uhla. Keď si porovnáme ich vnímanie sveta a to naše, uvedomíme si obrovský rozdiel. Pôvodní obyvatelia Ameriky žili a mysleli v súlade s prírodou, mali v sebe zakorenenú hlbokú úctu k nej aj k všetkému živému. Pokorne prijímali to, čo im deň priniesol. Naša spoločnosť je unavená stresom, naháňaním sa za vecami, ktoré k spokojnosti vôbec nepotrebujeme. Zabudli sme, kam patríme, že sme tiež súčasťou prírody a že ani ju ani jej zákony neoklameme. Ak bude trpieť ona, budeme trpieť aj my. Možno si uvedomíte, aký blahodarný vplyv má na človeka ubitého rýchlym tempom doby, ak zjednoduší svoj životný štýl, ak sa mu podarí zmeniť svoje myslenie.

Opisované obrady sú pre „bieleho muža“ neznáme a zvláštne, zahalené oblakom tajomstva a pocitu neznámej moci. No najmä nás upozorňujú na to, že k predchádzajúcim generáciám neodmysliteľne náležal istý duchovný rozmer, na ktorý v súčasnosti zabúdame. Rituály v príbehu slúžia na stupňovanie napätia a zároveň posúvajú dej dopredu. Budete očakávať, či sa predpovede šamanov a predkov splnia, a akým spôsobom. Priebeh obradov čitateľov naplní istým druhom bázne, pretože duchovia dávno zosnulých sa stávajú akýmisi tichými spoločníkmi hlavných postáv. V duchovnej rovine je to príbeh o boji dobra so zlom, predstavovaným postavou Crota.

Reálie, ak s nimi autor dokáže pracovať, sú vynikajúcim prostriedkom na rozdriapanie čitateľových napätých nervov. Nuž a Goingback s nimi pracuje na jednotku. Divoké husté lesy, domy stojace uprostred polí, cintorín, noc či tma, samota, prázdna cesta, chladné mesačné svetlo, beštia, realistické opisy zvukov, chutí, pachov aj udalostí, ku ktorým dochádza, to doslova masívne útočí na čitateľovu predstavivosť.

Postavy odrážajú celú škálu ľudských vlastností a pocitov. Dokážu sa poučiť, ale aj tvrdohlavo trvať na svojich omyloch. Medzi aktérmi nájdeme osudom skúšaných ľudí, hajzlov schopných každého podrazu, arogantných politikov, naivných mladíkov či starostlivé matky. Čo si všimnete, je fakt, že postavy zabiehajú do overených amerických klišé. Čestný a vo vyšetrovaní zbehlý šerif, no zároveň poznačený krutými ranami osudu. Arogantný karierista schopný obetovať kohokoľvek. Samozrejme nájdeme aj zopár klasických predvídateľných zápletiek a odbočiek. Napriek tomu je v románe aj niekoľko prekvapivých a nečakaných zvratov a zistíte, že ste si aj tak našli toho svojho „hrdinu“, ktorému držíte palce, a „sviniara“, ktorému karma všetko zlé určite vráti.

Autor zaujímavo a ironicky ukazuje, že to, čo je o indiánskej histórii a spôsobe života v učebniciach dejepisu, sa nezhoduje vždy s realitou. Koniec koncov, tie knižky predsa napísal biely muž.


Hororová detektívka

Crota je fúzia hororu s detektívkou. Pri čítaní si uvedomíte potrebu chrániť prírodu, akceptovať jej prirodzený chod a premeny, rovnako ako nutnosť rešpektovať všetky odlišné národy a národnosti, nielen Indiánov, ich kultúru a náboženstvá. Autor sa v románe nevyhýba realistickému vykresleniu násilia. Nikdy to však nie je silená snaha šokovať, ohúriť. Je to život z jeho horšej stránky. Máme lovca a korisť. Idú si po krku a neberú ohľady.

Owl Goingback je skvelý rozprávač a hneď od začiatku vstúpite do atmosféry, z ktorej vám naskočia zimomriavky. Príbeh je rýchly a akčný až do konca. Je to majstrovské spojenie reality s nadprirodzenom, v ktorom sa mýty stávajú skutočnosťou. Skvelé opisy a náhle dejové zvraty udržujú čitateľa v napätí. Takže neváhajte, zavítajte na pár dní do zapadnutého mestečka Logan a zoznámte sa s ich beštiou. Možno to prežijete.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Crota si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou až 18 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Crota
Žáner: horor, detektívka
Autor: Owl Goingback
Vydavateľstvo: Martin Štefko – Golden Dog
Rok vydania: 2023
Jazyk: český
Preklad: Martin Štefko
Počet strán: 360
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–88635–17–8


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


27. decembra 2023
Ena
Zdroj informácií