Recenzia: Outsider (seriál)

The Outsider

Vtrhlo to do ich sveta bez pozvania. Nemilosrdne si to vzalo všetko, čo chcelo. A myslelo si, že bez problémov zmizne tak ako veľakrát predtým. Nerátalo to so statočnými ľuďmi, ktorí sa neboja zastrašovania.

Terryho Maitlanda (Jason Bateman – Paul, Hancock) v meste všetci milujú. O to šokujúcejšie pôsobí, keď si pre obľúbeného trénera chlapčenského baseballového družstva prídu za bieleho dňa policajti v čele so skúseným Ralphom Andersonom (Brian Mendelsohn – Captain Marvel, Rogue One: A Star Wars Story). Zatknú ho za brutálnu vraždu chlapčeka. Nepochopiteľný, ale ľahko dokázateľný čin (plno svedkov, kamerové záznamy, nepriestrelné DNA dôkazy), však dostane trhliny. Ukáže sa, že Terry bol v čase spáchania skutku niekde úplne inde…

Outsider je adaptácia rovnomenného bestselleru od Stephena Kinga, ktorý v roku 2019 vyšiel aj v slovenskom preklade. Seriálové spracovanie disponuje desiatimi cca hodinovými epizódami a ide o uzatvorenú záležitosť, ktorá nebude pokračovať (napriek pár náznakom v medzititulkovej scéne). Na niektorých dieloch sa podieľal uznávaný americký spisovateľ Dennis Lehane (Prekliaty ostrov, Zbohom baby, Tajomná rieka) a je to poznať.

Outsider je spin-off populárnej Stephenovej detektívno-mysterióznej série Pán Mercedes, kde po boku bývalého detektíva Billa Hodgesa vystupovala „ožiarená“ vyšetrovateľka Holly Gibney. V Outsiderovi ju stvárňuje Cynthia Erivo (Vdovy) a treba povedať, že si rolu môže dať zarámovať a zavesiť do obývačky nad krb. Holly je psychologicky zručne prepracovaná postava, no skvelý je i Mendelsohn. Jeho Ralph sa dlho snaží držať si odstup od kolegov, ktorí rýchlo uveria v nadprirodzené zlo v našom svete. Napokon však pochopí, že ak chce byť užitočný, musí začať veriť. Je zmierený s tým, že kariéru má plus mínus na konci a jeho prioritou sa stáva aspoň pokúsiť sa napraviť staré chyby. Mojimi favoritmi boli právnik v podaní Billa Campa (školník z Dámskeho gambitu) a jeho pravá ruka Jeremy Bobb (Knick).

Prvá polovica je vynikajúca. Pomalé tempo rozprávania, postupné odhaľovania desivej, nepríjemnej záhady. Znepokojivé panoramatické zábery na zalesnenú krajinu, do ktorej sú zasadené mestá a mestečká. V daných momentoch vidno, že prvé epizódy natočil Jason Bateman, pretože nesú jeho typický rukopis (v minulosti veľmi podobne poňal zalesnenú dovolenkovú oblasť z výborného seriálu Ozark). Tušíme prítomnosť čohosi príšerného, temného, krutého a zlovoľného, čo má plán a v jeho napĺňaní zneužíva to, že v neho nikto neverí a je tým pádom neviditeľné. Ničí nielen obete, ale aj ich rodiny a každého, kto po ňom pátra.

Bohužiaľ, v druhej polovici sa záhada začína postupne rozuzľovať. V románe neprekáža, keď spočiatku prísne realistická detektívka nečakane zmenila žánrový smer k hororu. Prekáža skôr to, že to bolo odfláknuté. V seriáli je problémom niečo iné – že ku koncu sa stáva zdĺhavým a čiastočne nudným. Priveľa sa v ňom rozpráva. Od istého bodu postavy pochopia, proti akému súperovi stoja, a v tej chvíli sa akékoľvek siahodlhé dialógy a budovanie (aj tak dávno vybudovaných) vzťahov stávajú do istej miery zbytočnými, ba až kontraproduktív­nymi.

Čiastočné rozpaky vylepší záverečná epizóda, ktorá sa mení v solídnu, miestami šokujúcu vyvražďovačku. Za ten čas sme si jednotlivé postavy obľúbili, a preto nás bolí každá rana, ktorú zinkasujú.

Sympatické postavy, mrazivá záhada, jej postupné odhaľovanie a prvá parádna polovica verzus predsa len nudnejšia druhá. Napriek tomu Outsider za to stojí.


Hodnotenie: 70 %

Outsider
Žáner: horor, mysteriózny, krimi, triler
Výroba: USA, 2020, 1 séria po 10 epizód, minutáž: 49 – 60 min.
Réžia: Jason Bateman, Andrew Bernstein a i.
Scenár: Richard Price, Dennis Lehane a i. (podľa románu Stephena Kinga)
Hrajú: Ben Mendelsohn, Jason Bateman, Cynthia Erivo, Bill Camp, Paddy Considine, Julianne Nicholson, Yul Vazquez, Jeremy Bobb a ďalší.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


19. marca 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií