Recenzia – Oskar Fuchs: Pekelný pastýř

Pekelný pastýř

To náhodou pri venčení zistíte, že sa pred barákom, bez povolenia príslušných orgánov, zgrupuje stádo divných oviec. V nasledujúcej chvíli premýšľate, kedy ste podpísali pracovnú zmluvu na post pastiera na plný úväzok a kto vášho kaukazáka povýšil na ovčiarskeho psa. No už podvedome viete, že dnešok sa bude vymykať normálu. Je iba dobre, že zatiaľ netušíte, ako veľmi…


„Padáme, venku na parkovišti stojí pár aut,“ ozřejmil jsem další postup. Čím dál budeme, tím líp. Svět ať zachrání někdo jiný, ti chytřejší, mladší a krásnější. (str. 89)

Nebo, peklo, raj?

Čudné ovce pred domom majú ešte čudnejšieho pastiera, ktorý hlavného hrdinu Thea vyprovokoval k potýčke. Theo je bývalý vojak a svoju kožu nedá ľahko. Odkedy ho dobrovoľne vyhodili z armády, síce jeho kondička pokrivkáva, no on stále nie je žiadny slabinger. Vravíte, že jedna bitka je nuda a kedy sa to konečne zaujímavo pose… tri, dva, jedna, teraz! Theovi prišla záhadná SMS od firmy Růžek & syn, momentálnych vládcov Pekla. Oboznámili ho s faktom, že práve úspešne absolvoval pohovor na uvoľnené miesto pastiera a jeho pracovnou náplňou bude prispieť Peklu nejakými dušičkami. Ak neuposlúchne, doplatí na to jeho rodina, priatelia aj pes. Predvedú aj ukážku toho, že to myslia vážne, a Theove milované akvárijné rybičky sa ocitnú na suchu. Podľa hesla „košeľa bližšia ako kabát“ ide Theo naplniť stanovenú kvótu. Z cudzieho predsa krv netečie (ale bude striekať), však? Každý dobre vie, že s čerty nejsou žerty. Ulice Lanškrouna zaplnilo stádo zubatých oviec a početné policajné komando, aby spoločne šírili hrôzu, strach aj paniku.

„Zákazníci nadále ukázněně zachovávali paniku. Strkali se, šlapali po sobě, byli vůči sobě naprosto bezohlední.“ (str. 40)


Keď lietajú nielen triesky

Ako tak Theo so stádom likviduje obyvateľstvo, zisťuje, že ten deň mu prichystal pár prekvapení aj na poludnie, podvečer a večer. Jedným z nich je Tereza, Theova ex. Ostrieľaná právnička, ktorú je nemožné prekecať, takže Theo získava parťáčku. Tá sa takmer okamžite neoprávnene obohatí o policajnú zbraň a nebojí sa ju použiť. Márne sa Theo pýta neba aj pekla, čo urobil, že ho takto trescú. Tereza však tímu ľudožravých oviec výrazne pomáha. Keď proti nim Peklo vyšle vlastný útočný oddiel, začnú sa pýtať, ktože tak veľmi túži po Theovej smrti a prečo.

Tereza se toho taky nebála. Sypala to do důchodců jako gambler do bedny. (str. 87)

Do cesty sa im pripletie zopár čudákov vyslaných Peklom, tajomný Písař a bokom nezostane ani Nebo. Zastúpia ho sv. Václav a Pražské Jezulátko. Navyše sa Theo a spol. dostanú k zbraniam, pre ktoré by si armády sveta nechali ruky nohy lámať. Zbúrajú polovicu Lanškrouna a okrem Prahy „padnú za vlasť“ aj ďalšie historické pamiatky. Ale oni sú v tom nevinne. Oni si predsa prví nezačali…

„Přísahám, řídit satanát jako firmu je cesta akorát tak do Nebe!“ (str. 294)

Theo je milovník histórie a nadovšetko si cení rodinu a priateľov. Keďže už pozná vinníka svojich problémov, prichádza deň zúčtovania… Rozhodne sa navštíviť Peklo a v duchu príslovia, kto do teba kameňom, ty doňho aspoň dvomi, doručiť Růžkovi osobne svoju diplomatickú odpoveď. Podzemie sa otrasie v základoch a možno aj plamene Geheny vyhasnú.


Občas veci vyzerajú jednoducho

Na prvý, možnože aj na druhý pohľad sa môže zdať, že Pekelný pastýř je len ďalší potomok splatterpunku, v ktorom sa zdemoluje polovica republiky, vytečie toľko krvi, že by si ňou Báthoryčka naplnila bazén, vnútornosti lietajú a končatiny sa lámu s ľahkosťou „siriek“. No nie je to celkom pravda. Autor položil serióznu otázku, čo je človek schopný spraviť, ak je pritlačený k múru. Vzápätí sa vážnej témy chopil typicky svojským spôsobom. Bez moralizovania, s riadnou dávkou fantázie, paródie, irónie a náležitého masakru.

Theo je obyčajný chlap zahnaný do kúta. Také niečo sa už stalo každému z nás. Peklo mu nedalo na výber a navyše s ním aj drzo manipuluje. Ak Theo nechce prísť o rodinu a priateľov, je prinútený robiť to, čo nechce. Svojich blízkych miluje a spravil by pre ich bezpečie čokoľvek, čo dokazuje krvavou cestou cez Lanškroun. Uvedomuje si, že sa neúčastní vojnovej misie. Preto čaká na možnosť pomstiť sa človeku, ktorý ho do tejto situácie dostal. Prinesie mu pomsta pokoj či mu ešte viac obráti život naruby?

Cestou sa dojemne stará o svojho psa aj spoločníkov. Rovnako nezištne sa zachová v Pekle, kde pomôže tým, ktorí trpia nespravodlivo. Napriek tomu Theo nie je hrdina, ktorého plagát vyvesíte na stenu detskej izby ako žiarivý vzor. Fajčí, nadáva a príliš netrpí ani výčitkami svedomia.

Oskar Fuchs ponúka čitateľom parádnu jazdu. Ak ste hákliví na všetko, čo sa týka katolíckej viery, knihe sa vyhnite. Niektoré z poznámok o predstaviteľoch tejto cirkvi či náukách by ste nemuseli predýchať. Rovnako aj angažovanie Sv. Václava či Pražského Jezulátka, ktoré má svojrázny slovník, túžby a správanie.

Milovníci akčnej fantastiky ktorí nemajú predsudky, si však prídu na svoje. Potečie krv, láva, budú lietať odtrhnuté končatiny aj pekelné príšery. Hrdina chrlí hlášku za hláškou, no prekvapivo je súcitný a vždy dodrží dané slovo.

Ak práve nemáte čo robiť a potrebujete nejakú telesnú aktivitu, poďte Theovi pomôcť zbúrať polovicu Českej republiky a Pekla. Zacestujete si, zoznámite sa s Jezulátkom, Karlom, Václavom, poobdivujete pekelné Námestie Padlých anjelov či slávne Behemotove múzeum. Verte, že zažijete tú najlepšiu tohtoročnú dovolenku.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Pekelný pastýř si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Pekelný pastýř si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Pekelný pastýř
Žáner: akčná fantasy
Autor: Oskar Fuchs
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2021
Jazyk: český
Väzba: brožovaná
Počet strán: 388
ISBN: 978–80–278–0008–7


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


6. júla 2021
Ena
Zdroj informácií