Recenzia – Ondřej Neff: HU! Příběhy dědka Čucháka

HU! Povídky dědka Čucháka

Na Mesiaci sa ľudstvo usadilo už fakt dávno. Rovnako dlho tam žije a pracuje Jakub Nedomý a jeho divný spoločník Kazimir Prus, ktorého všetci volajú Kazik alebo dedo Čuchák. Vlastnia spolu starožitníctvo, ale viac než obchodom sa venujú detektívnemu pátraniu a snahe dostať sa z rôznych sračiek a iných problémov…


Problémy a iné katastrofy

Vydavateľstvo Mystery Press pred časom vydalo román Ultimus, ktorý sa odohráva na Mesiaci a jeho hlavnými protagonistami sú Jakub Nedomý a dedo Čuchák. Teraz nám ponúkajú zbierku poviedok z rovnakého sveta a s tými istými aktérmi. Ak ste fanúšikmi Ondřeja Neffa, budete vo svete Arkádie ako doma.

Jakub Nedomý je na lunárne pomery starec, navyše narodený na Zemi. Vystriedal mnoho povolaní a momentálne je hrdý starožitník. Keďže väčšinu historických predmetov, ktoré predáva, sám používal, dokáže ich ľahko sfalšovať. Má na to prostriedky aj znalosti. S dedom Čuchákom sa s chuťou hrajú na detektívov. Ich priateľ vyšetrovateľ Mantella im usilovne pomáha, inokedy ich zase úmyselne vtiahne do vyšetrovania. Aj preto sú Kuba s dedom stále namočení v nejakom prúsere. Po istej tragédii z Čucháka zostala hromada krvavého čohosi a vďaka doktorovi Kurzovi sa z neho stal kyborg. Dedov slovník má často rozsah jediného slovka: HU! Bez problémov ním vyjadrí všetky svoje pocity aj myšlienky. Napriek tomu je geniálny a bez jeho analýz by bolo každé Jakubove vyšetrovanie v keli. Apropo, s Kubom Nedomým sú spojení komlinkom, takže myšlienky si predávajú priamo z hlavy do hlavy.

Žijú v habitate Arkádia. Občas ich povinnosti zavedú aj inam, ale napríklad taká Alhambra… Tú je najlepšie obísť, pretože ak nepoznáte všetky tamojšie paragrafy, ste v problémoch, než poviete: „Raz“. Okrem toho, policajtov, právnikov a byrokraciu tu pravidelne hnoja, aby sa im darilo a bujneli. V Alhambre sa odohráva poviedka Laický pozorovatel, v ktorej sa Kubu snažia obviniť z vraždy slávnej osobnosti. Do Alhambry šiel Jakub na vlastnú päsť. Samozrejme, dedo ho nepustí z očí. Takže mu poslúži dobre mienenými radami, navigáciou v bývalej štôlni a zároveň je preňho morálna opora. Nuž a pointa? Každému sa občas zažiada vzbúriť sa a vyhodiť si z kopýtka…

Zbierku otvára príbeh Stopy v prachu. Dvojica starožitníkov rieši prípad vraždy spred päťdesiatich rokov a zavedie nás aj priamo do prašnej mesačnej krajiny. Na prvý pohľad je všetko v poriadku, no kyborgovým zmyslom neuniklo pár dôležitých detailov. Bude bohatá dedička po nájdení mŕtvoly svojho predka ešte bohatšia, či je všetka jej snaha prísť k obrovskému majetku len podvod?

Na povrchu Mesiaca je neskutočné množstvo prachu. Joseph Barrymore tvrdí, že vďaka svojmu vynálezu sa dokáže v prachu potápať. No objavia sa ďalší traja ľudia, ktorí všetkých presviedčajú, že to dokážu len oni, a že ten zvláštny vynález na prachové ponory je ich nápad. Zrazu začnú zomierať ľudia. Jeden sa bojí druhého, druhý tretieho a tretí prvého aj druhého. Kuba s dedkom netušia, kto je mŕtvy, kto nie je, kto koho chce zabiť a či vôbec chce niekto niekoho zabiť. Poviedka má názov Barrymorův ponor.

Aj lunárne habitaty majú svoje sivé miesta, oblasti pod povrchom, kam noha slušného človeka nikdy nevkročí. Tento labyrint chodieb láka tajomnosťou, no môžu sa v ňom ukrývať poriadne veľké nebezpečenstvá. V spleti kanalizácie, vzduchotechniky a inej techniky zabezpečujúcej pohodlný život ľudí na povrchu sa ukrývajú, utečenci, vydedenci a zločinci. Jakub sa do podzemia… pardon, pod mesačný povrch vydá pátrať po istej veci, ktorá slúži ako droga. No to, čo tam objaví, by bez pomoci dedka Čucháka veru zdolať nezvládol. Geneticky vypestovaný organizmus je totiž veľmi nebezpečný a na zožratie miluje ľudí. Ešteže sa Kubove Prázdniny v medzisvěte skončili pomerne rýchlo.

Na Mesiaci zažijete aj humorné chvíľky, hoci vám v danom momente humorné vôbec nepripadajú. Stačí mať za kamaráta policajného vyšetrovateľa, ktorý vám prinesie do obchodu maličké semienko niečoho. Keby nebolo excelentných zmyslov dedka Čucháka, ani by na to neprišli. Avšak, nebol to dar, bolo to Kukaččí vejce, z ktorého vyrástol strom. Veľmi hladný strom…

Luna aj po toľkých rokoch od kolonizácie ukrýva zvláštne predmety. Jeden z nich do starožitníctva prinesie syn známeho, no už mŕtveho lunárneho priekopníka. Vraj je to Hliadka ako z románu Arthura C. Clarka! Ktože by už tomu veril? Samozrejme, že okolo tohto kameňa a starožitníkov sa začnú diať čudné veci. Všetko naberie rýchly spád s príchodom mužov z tajnej organizácie a navyše sa zistí, že Hliadka je pre kyborga smrteľná.

O desaťročia neskôr sa znovu nájde takýto monolit, ďalšia Hliadka. Jakub sa rozhodne vypátrať, koľko monolitov na Mesiaci vlastne je a na čo v skutočnosti slúžia. Mal ten A. C. Clarke pravdu či nemal? Dve samostatné poviedky nesú názvy Hlídka 2 a Hlídka 3.


Nikdy neodolajú

Poviedky Ondřeja Neffa s hlavnými hrdinami Jakubom Nedomým a dedkom Čuchákom sršia svojským humorom. Dvaja starší páni sa naoko snažia venovať iba predaju starožitností, no vždy sa u nich v obchode zjaví niekto, kto im dá neodolateľnú ponuku. Aj keď ju prezieravo odmietnu, nakoniec sa predsa dajú prehovoriť a zakaždým sa dostanú do riadnej kaše. Keby nebolo policajného vyšetrovateľa Mantellu, z mnohých sračiek by sa nedostali. Lenže pravdou je, že nebyť Mantellu, neskončili by v kope ďalších problémov.

Krásny, pestrý a nebezpečný je život na Mesiaci. Ak si ho chcete vyskúšať, určite si nezabudnite prečítať knihu HU! Povídky dědka Čucháka. S poviedkami z tejto zbierky sa môžete stretnúť v románoch Měsíc mého života, Rock mého života, Hvězda mého života a Ultimus. Čo dodať? Že po prečítaní možno aj vy zatúžite po bytíku v niektorom z lunárnych habitatov. Veď Zem už dobre poznáte a treba objavovať nové obzory.

Hodnotenie: 90 %

Knihu HU! Příběhy dědka Čucháka si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu HU! Příběhy dědka Čucháka si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


HU! Povídky dědka Čucháka
Žáner: science fiction
Autor: Ondřej Neff
Vydavateľstvo: Mystery Press
Rok vydania: 2022
Počet strán: 472
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–7588–343–8


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


23. augusta 2022
Ena
Zdroj informácií