Recenzia: Ninja Korytnačky 2

Bláznivý reparát šialených korytnačiek

Korytnacky 2 - Arrow a Megan
Korytnacky 2 Shredder feat. Wolverine
Korytnacky 2 - prasiatko a nosorzcek
Korytnacky 2 - poster

Nejedného by zaujímalo, aká záhadná sila dovedie 31-ročného chlapa do kina na pokračovanie filmu o zmutovaných a hrdinských ninja korytnačkách. Hlavne keď sú teraz všade X-meni alebo Kapitáni z Ameriky.

Prvý dôvod: fanúšikom opancierovaných zelenáčov som už od detstva, takže v mojom prípade nemožno poukazovať na záhadnú silu, ale skôr nostalgiu.

Druhý dôvod: lístok do kina som vyhral, a tým pádom neľutujem ani jediný cent.

Tretí dôvod: pomerne zábavný (ničím však výnimočný) prvý diel dostal šancu na reparát a správny fanúšik chce byť pri tom.

Takže dôvodov prečo pozrieť nové korytnačky, je viac než dosť. Žiaľbohu, nový režisér neponúka nič viac než iba ďalšiu prepchatú nelogickú jednohubku, ktorá divákovi vyfrčí z hlavy skôr, než opustí kinosálu. Ak sa vám ale prvý diel z roku 2014 páčil, z toho druhého (TMNT: Out of the Shadows) budete priam nadšení. Nielenže Leonardo, Raphael, Michelangelo a Donatello získajú nového spojenca Caseyho Jonesa, ale stretnú sa aj s adekvátnymi (i keď hlúpymi) protivníkmi v podobe zmutovaného nosorožca a divokého kanca. Určite radi znova uvidíte odpad v podaní Trhača, ktorému napomáha pološialený šprt Baxter Stockman či famózny (hlavne po tej digitálnej stránke) Krang z dimenzie X. Veruže druhé dobrodružstvo má postáv požehnane. Škoda len, že sa s nimi ešte stále nikto nenaučil pracovať.

Kým v prvom dieli exceloval Michelangelo, Raphael a sem tam aj Donatello, tentokrát režisér nevedomky postavil k Leonardovi do kúta aj ďalších dvoch bratov a Michelangelo si tak opäť kradne divákov sám pre seba. Naopak postava Vernona (humorná postavička, ktorá sa v prvom dieli snažila zbaliť Megan „April“ Fox) je viac plusom než mínusom filmu. Pasáže o tom, ako Vernon zachránil (aspoň tak sa dohodol s Rafom) mesto pred Trhačom a stal sa z neho veľký hrdina (takže mu každý lezie do zadku, len aby sa s ním odfotil), sú zábavné, občas až zbytočné, no vzhľadom k tomu, že celý príbeh pozostáva z humoru, ktorý ocenia zrejme len deti pod 12 rokov, sú jeho pasáže fakt k veci.

Predstavte si, že máte k dispozícii množstvo na pohľad zaujímavých digitálnych postáv (z toho dvoch mutantov a jedného mimozemšťana) a príbeh siahajúci až za hranice našej planéty. Keď tvrdím, že pasáže s nepodstatným Vernonom sú k veci, myslím to vážne. Všetkému ostatnému totiž chýba logika. Zoberme si ako príklad malý spojlerík: Trhač je omylom teleportovaný ku Krangovi, ktorý potrebuje pomôcť s ovládnutím sveta, a za pár minút s ním už Trhač pracuje na tomto pláne, ako by to bola priorita číslo dva (tou prvou je ako zvyčajne zničiť korytnačky). Takže v podstate nič komplikovanejšie než epizodický mix kreslených seriálov a komiksových stránok z TMNT univerza sa nekoná.

A ako sa nám teda vyvinuli postavy?

Majster Tříska (na Slovensku známejší ako Splinter) – potkan, ktorému prepožičal hlas sám detektív Monk, sa na plátne objaví len zriedka a aj to, keď nemusí.

Leonardo (modrá je dobrá) – korytnačí vodca je len do počtu a aj keď mu doprajú pár duchaplných scén, veľkú dieru s nimi v príbehu neurobí.

Raphael (červenákovská páska) – v komiksoch veľký kamarát drsného Caseyho Jonesa (dokonca mali aj vlastnú sériu). Tvrdohlavý konfliktný braček si párkrát zahláškuje, zabojuje, no s Caseym si ani ruku nepodá (alebo mi snáď niečo ušlo?). Je totiž len do počtu.

Donatello (fialová páska a škuľky) – najinteligentnejšia korytnačka sa ešte stále správa ako hlúpy puberťák a okrem toho, že si občas preverí záhadnú fialovú látku a svojím „Bo“ (ninja palička) zastaví lietadlo, vám bude pripadať tiež iba do počtu.

Michelangelo (orange) – ultravýrazný a ultravtipný zelenáč, ktorý oživí každú nudnú scénu voľajakou hláškou či prihlúplou scénkou.

April O´Neil (sexi) – Megan „reportérka“ Fox vám niekoľkokrát vytrie zrak svojou postavičkou, ale nič viac od nej v druhom diele nečakajte. Nebojte sa, príde aj na reportérkine triky, úteky a ženské zbrane.

Casey Jones (bez charakteru) – veľký bojovník za spravodlivosť, ktorému je v súbojoch nápomocná hokejová maska s hokejkou, poprípade podomácky vyrobené korčule. V komiksoch to bol vlasatý a nepredvídateľný drsňák. Film ho bohužiaľ prezentuje len ako chlapíka s tvárou Arrowa, pobehujúceho z miesta na miesto ako splašený šíp. Zmysel v príbehu žiadny.

Rebeca Vincent (šéfka polície) – pre príbeh v celku zaujímavá postava, ktorú stvárnila pomerne známa Laura Linney (poznáme ju napríklad z Truman Show, Láska nebeská, či nedávny Mr. Holmes). Postava nekompromisnej Rebeky Vincent uchopila jednu z hlavných dejových liniek, dokonca má tú moc (čoby šéfová polície) zatknúť, koho sa jej zachce. Popritom sa neustále tvári, akoby si ako jediná uvedomovala, že takýmto béčkovým filmom si reputáciu bohvieako nevylepší.

Vernon Fenwick (pán kľúča) – v prvom dieli bol otravný, v druhom tiež, no vďaka bohu, že tam je. To, že vlastní kľúč od mesta, z neho hrdinu síce nerobí, ale neznamená to, že nemá gule.

Za team záporákov sa postavia:

Trhač (plechová papuľa bez plechu) – obávaný zlosyn, ktorého stvárňuje úplne niekto iný. Aj napriek tomu, že v prvom dieli Trhač poriadne neukázal svoju tvár, ihneď vám bude jasné (už len výškou), že sa za tie dva roky akosi scvrkol a schlpatel. Postava uveriteľná až do okamihu, kým zistíte, že nie je až taký frajer, za akého ste ho mali.

Karai (alias ľudský stĺp) – by mala predstavovať Trhačovu dcéru, ale nevedno, aké s ňou majú tvorcovia reštartu plány. Rovnako ako jej foter, tak aj ona bola pravdepodobne na plastike, pretože ju stvárňuje úplne iná herečka. Našťastie skoro nič nehovorí, len si tak postáva a nikomu neprekáža a vlastne si ju ledva všimnete.

Baxter Stockman (naivka v bielom plášti) – skúste zmiešať genofond Juraja Búryho a Mareka Čabáka s geniálnou mysľou Majstra N a pridať štipku svalovej hmoty Muhammada Aliho a máte tu karikatúru vedca, ktorá po Trhačovom boku pôsobí nadmieru inteligentne a komicky.

Rocksteady (paroháč) – zmutovaný preafektovaný Fín, ktorý nadobudol vizáž tupého nosorožca. Proste „chlapák“!

Beebop (punker) – rovnako ako v starom osemdesiatkovom seriáli je to divoké, ešte k tomu aj tučné prasa s veľkým fialovým pankáčskym kohútom, plnou hubou drístov a malým uprdeným IQ.

Krang (vyžuvaná obria žuvačka) – vysoko inteligentný mozog z dimenzie X, pohybujúci sa len vďaka svojmu nezničiteľnému kybernetickému telu. No ale už keď sme pri tej nezničiteľnosti…

Že v hrdinoch nemáte jasno? Nevadí. To nikto. Nielen postavičky, ale aj príbeh je inšpirovaný prevažne detským kresleným seriálom z roku 1987. Svedčí o tom aj fakt, že Rocksteady a Beebop sa v pôvodných komiksoch vôbec neobjavili. Preto niet divu, že postavy sú nekomplikované, príbeh tiež, o akcii radšej ani nehovoriac. V takýchto filmoch totiž platí, že všetko padá tam, kde by malo, a či už má padák alebo nie, každý prežije všetko.

K tomu, čo niektorí považujú za dej, by sa dalo povedať asi toľko: Krang si „naoko“ padne s Trhačom do oka a dohodnú sa, že spolu ovládnu svet za pomoci nenápadnej vesmírnej hračky, ktorá sa pri dopade rozdelila na tri časti a ako jediná je schopná presunúť Krangov obrovský koráb Technodrom na planétu Zem. Sympatie sú vzájomné a keďže Trhač volá po pomste, Krang mu podá pomocné chápadlo v podobe látky, prebúdzajúcej v ľuďoch skryté živočíšne pudy.

A ďalej je to jasné: Rocksteady, Beebop verzus korytnačky, naháňačka za hračkou (plus nezaujímavý Casey Jones), Krang vs. Trhač vs. Baxter vs. celý svet a medzitým (fíha!) Megan Fox a pár vtipov od „hrdinu“ Verona. Epizodické, prehnané a nevyvážané, stále však rovnako (ak nie viac) zábavné, miestami až absurdné divadlo. Ťažko uveriť, že druhý diel má na svedomí niekto iný, pretože akoby tomu prvému z oka vypadol.

Pravdou zostáva, že filmový reštart Korytnačiek hravo pochová hociktorá animovaná variácia. Spraviť z neho aspoň dvadsaťdielnológiu, dalo by sa na to pozerať ako na celkom súci seriál. Žiadne „cowabunga!“ sa nekoná, príbeh graduje do prázdna, ešte aj finálový súboj s Krangom akoby prešiel cez kopírku prvého dielu. Digitalizovať starú trilógiu (1990 – 1993), vypustiť z nej stupídne „BOOM!“ a „BAAM!“ zvukové efekty a tvorcovia si ušetria výrobu ďalších častí. Po dejovej stránke totiž nové stvárnenie Ninja korytnačiek vôbec nijako nezaostáva za starým, rozdiel je len v tom, že teraz sa na to dá pozerať.

Kto neverí, nech sa presvedčí. A náročnejším divákom radím (pretože vstupné vám nevrátia), skúste sa do kina prešmyknúť zadarmo a na úplne iný film. Ja ako fanúšik už len z vyvolania nostalgie hodnotím druhý film na trojku (čiže poriadna blbosť), pretože tú istú známku si s prihliadnutím oka u mňa vyslúžil aj prvý diel. Reparát v podstate ani nemusel byť. Čo sa týka deťúreniec, tie si filmové korytnačky užijú v ešte väčšej paráde a navyše sa im ujde i pár (t. j. asi 5) 3D efektov. Ak sa vám zdá táto recenzia zbytočná, nasilu vtipná a bez pointy, tak to ste ešte nevideli film.


Ninja Korytnačky 2 (orig.: Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows)
Žáner: akčný, dobrodružný, komédia, sci-fi
Výroba: USA, 2016, 112 min.
Réžia: Dave Green
Scenár: Josh Appelbaum, André Nemec
Hrajú: Megan Fox, Will Arnett, Laura Linney, Stephen Amell, Noel Fisher, Jeremy Howard, Pete Ploszek, Alan Ritchson, Tyler Perry, Brian Tee a ďalší.


7. júna 2016
Peter Šufliarsky