Recenzia – Nicole Cushing: Sadistova bible

Sadistova bible

Je to nezvyčajná kniha, a to nielen preto, že jednou z postáv je Boh. Je to rozprávanie o viacerých z nás. O tých, ktorí hľadajú samých seba, miesto v živote, medzi ľuďmi, skrátka, hľadajú šťastie. Niektorí ho nájdu, iní zistia, že je to len imaginárny pocit.


Keď nevieš, ako ďalej

Ellie je už celé roky vzorná manželka, ktorej skvelý manžel učí v nedeľnej škole. Lori je slobodná mladá žena, ktorú prinútili donosiť postihnuté dieťa. Tvrdí, že ho splodil Boh, čo je dôvod na to, aby ju všetci považovali za psychicky chorú. Obe ženy sa stretnú na chate a po čase sa medzi nimi vyvinie istý vzťah. Možno ľúbostný, možno je to len túžba po blízkej a chápajúcej osobe. Obe sú citovo vyprahnuté, hladné po porozumení. Túžia po tom, aby aspoň na chvíľku mohli zahodiť masku dobrej dcéry a milujúcej manželky a mohli byť samy sebou. Lesbičkou a bisexuálkou. Aby si mohli posielať obscénne fotky, správy a na pár okamihov byť šťastné.

Obe si uvedomujú, že by ich farnosť a ich rodiny odsúdili. No nielen to. Výchova z nich robí väzenkyne vlastných životov. Vyjsť s pravdou von, komunita by ich prekliala, odsúdila, stali by sa hriešnicami, ktoré raz skončia v pekle. Ale len ony dve vedia, že peklo prežívajú každý jeden deň. Že peklom je pre ne ich terajší život, ich rodiny, práca a spoločnosť, ktorá z nich robí otrokyne. Samovražda sa pre obidve stáva jedinou možnosťou úniku. Preto si všetko naplánujú a v jeden deň vyrazia na cestu. Svoju poslednú cestu, na konci ktorej ich čaká vytúžený pokoj. No do hry vstúpi vyššia moc a kolotoč svetských inštitúcií sa dáva do pohybu…


Ukáž, aký si v skutočnosti

Príbeh dvoch nešťastných žien nie je ojedinelý. Možno práve preto táto kniha čitateľa osloví a uchopí ho až niekde v hĺbke duše. Mnohí sa na niečo hrajú kvôli spoločenskému statusu, prevládajúcim názorom, aby nespravili hanbu rodine… Tých dôvodov na pretvárku je mnoho. Človek sa snaží hrať rolu niekoho, kým nie je, len aby uspokojil niekoho iného alebo komunitu, v ktorej žije. Zakaždým to však na neho má devastačný účinok. Ellie vie, že sa jej páčia ženy. No napriek tomu, zásluhou svojich bohabojných rodičov, vedie devätnásť rokov usporiadaný manželský život. Lori, ktorá možno je a možno nie je psychicky chorá, je matkou ťažko postihnutého syna. Ten sa narodil len preto, že jej rodičia zabránili ísť na potrat.

Ani jednej zo žien sa nikto nepýtal na ich názor, na to, čo cítia, čo by chceli. Rozhodli za nich. Koľkí z nás sa už ocitli v podobnej situácii? Koľkí z nás sa snažia pretvoriť svoju podstatu len preto, aby vyhoveli niekomu, na kom im záleží? Obe aktérky už svoje roly hrať nevládali. Ich bolesť, frustrácia, smútok a zmätok sú také silné, že sa rozhodli spáchať samovraždu. No aj teraz im do života a plánov vstúpil niekto iný.


Nebo a peklo

Svet vždy bol a aj dnes je plný žien ako Ellie a Lori. Denne sa ukrývajú za maskami a vo svojom vnútri trpia. Túžia po slobode, voľnosti, no zdá sa, že jediné, čo sa im dostane, je trápenie. Autorka takmer surovým spôsobom ukazuje pravdu o tom, ako často spoločnosť ľudí vmanévruje do úloh, ktoré im ubližujú.

Prečo to robíme? Kto alebo čo nás núti zaprieť samých seba a stať sa niekým iným? Je to vyššia moc, ktorej sa takým poddajným spôsobom, tak submisívne dávame natlačiť do tvaru a podoby, takej odlišnej ako sme my sami?

Nebo a peklo. Niekomu záleží na tom, či sa dostane do neba. Pre niekoho je utrpením nebo a peklo vyslobodením. Nie doslovné peklo, ale stav, keď je človek sám sebou, hoci ho okolie odsúdilo a zavrhlo. Tá možnosť byť nahý, byť taký, aký je, sa pre mnohých stáva vyslobodením. A to aj napriek tomu, že táto podoba je podľa mienky spoločnosti hodná pekelného ohňa. Práve v tejto knihe je oheň synonymom očistenia, odlúpnutia starej podoby ako zhorenej kože. Pod touto vrstvou sú obe ženy skutočné. Jednej určila vyššia moc večné muky v nebi, druhej večnú rozkoš, hoci s démonskou mocou.

Sadistova bible nie je kniha pre každého. Je to silný príbeh, ktorý by si mohol každý prečítať. Avšak podoba Boha, vyššej moci a konanie tohto Boha dokážu niektorých čitateľov pohoršiť, ak majú sklon brať text doslovne. Boh je ale v tomto príbehu len iné meno pre okolnosti, spoločnosť, výchovu, morálku, akési písané aj nepísané pravidlá, ktoré nájdete v každej spoločnosti a dobe a ktoré sú často skostnatené a viac ubližujú, ako pomáhajú.

V každom prípade táto útla kniha v sebe ukrýva silu žiť aj túžbu po smrti, ktoré k ľudskej existencii neodmysliteľne patria. Pohoršia vás alebo nájdete pre Ellie a Lori pochopenie? To musíte zistiť sami.

Hodnotenie: 100 %

Knihu Sadistova bible si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 18 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Sadistova bible
Žáner: horor
Autorka: Nicole Cushing
Vydavateľstvo: Carcosa
Preklad: Milan Žáček
Rok vydania: 2023
Počet strán: 136
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–88243–69–4


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


2. augusta 2023
Ena
Zdroj informácií