Recenzia: Nejtemnější noc (komiks)

Nejtemnější noc

V najjasnejší deň, v najtemnejšiu noc, do boja so zlom letím na pomoc. Hneď uctievačov jeho zaženie – Green Lanternovo svetlo zelené.


Obloha sčernela. Najtemnejšia noc nastala. Udalosť, ktorej nemožno zabrániť. Možno sa jej len postaviť. A dúfať v najlepšie. Aj keď je jasné, že to tak nedopadne.

Smrť je jediná spravodlivosť na svete, áno? Áno. Čaká nás všetkých, áno? Samozrejme.

No v komiksoch nie!

Po celom vesmíre povstáva desivá armáda nemŕtvych. Pozostáva z mŕtvych záporákov, ale i superhrdinov. Aká príšerná bytosť disponuje toľkou mocou? A o čo jej ide?

Kým šíky nemŕtvych sú čoraz masívnejšie, dobrých rapídne každou hodinou ubúda. V čele odboja stojí Hal Jordan, člen medzigalaktickej policajnej jednotky Green Lantern. Vie, že ak chce poraziť neľútostné zlo, ktoré zasiahlo všetky kúty kozmu, pravdaže vrátane Zeme, bude sa musieť spoľahnúť na svojich nepriateľov. Pretože v stave núdze je nepriateľ môjho nepriateľa môj priateľ.


Poraziť strach

Green Lantern (ďalej len GL) sa u nás zďaleka nemôže pochváliť takou masívnou fanúšikovskou základňou ako Spider-Man alebo Batman. Na vine je aj to, že jeho dobrodružstvá vychádzajú nekontinuálne a aby bola sranda, tak mnohé ani nevyšli. Vytvára to všelijaké pocity, ale márne by sme medzi nimi hľadali pocit celistvosti. Nie je to však ani tak chyba vydavateľstiev. Skôr toho, že GL u nás proste nie je taký úspešný ako iní superhrdinovia (alebo ako Asterix a Obelix). Logicky teda nie je reálne od vydavateľstiev očakávať, že budú páchať komerčné harakiri vydávaním ďalších dobrodružstiev GL. Dostávame sa teda do začarovaného kruhu: čitatelia by GL možno aj kupovali, keby bol najprv skompletizovaný – to sa však zrejme nestane, keďže sa komiksy s GL nepredávajú.

Ak čitateľ naberie odvahu skúsiť to s GL napriek nechronologickému českému vydávaniu, spravidla ho znechutí už prvých pár strán. Nie že by boli zlé, ale neustále sa odvolávajú na udalosti zo starších komiksov, ktoré však u nás nikdy nevyšli. Ak sa aj napriek týmto medzerám zjavil na scéne hrdinský čitateľ, ktorý to chcel s GL skúšať naďalej, definitívne ho odradil nevydarený film s Ryanom Reynoldsom z roku 2011.

Pritom GL je skvelá postava. Hazardným správaním a nezodpovednosťou maskuje dobré srdce a traumatické detstvo. Mnohí si myslia, že nemá strach. V skutočnosti je to presne naopak. Odvaha nie je absencia strachu, ale schopnosť konať napriek nemu.


A máme ho tu (našťastie) zas

Prečo spomíname GL v súvislosti s komiksom Nejtemnější noc? Lebo sa pokojne mohol volať Green Lantern: Nejtemnější noc. Všetko sa točí okolo zboru Green Lanternov, lampášov, prsteňov a širokého spektra emočných farieb. Hal Jordan síce v priebehu deja síce nejeden raz ustupuje do úzadia a post hlavnej postavy si uzurpuje Flash, ale ak by sme príbeh silou mocou mali zaradiť do sveta konkrétneho superhrdinu, tak by to šťastie jednoznačne patrilo GL.

Dobrou správou je, že k pochopeniu tohto komiksu vám stačí poznať základné súvislosti. Ďalšia pozitívna informácia znie: na ich poznanie je síce super mať načítané komiksy, ktoré u nás vyšli (Hledaný: Hal Jordan, Pomsta Green Lanternů, Tajemství původu, Žádný strach, crossover s Green Arrowom Krušné cesty hrdinství) a neuškodí znalosť Krize identity, ale všetko dôležité máte v úvodnej textovej rekapitulácii.


O jednom veľkom geekovi

Nejtemnější noc je v dobrom i zlom klasický megalomanský americký mainstreamový crossover. Rozbieha sa pozvoľna, ale o to mrazivejšie. Na začiatku brutálne umiera viacero známych postáv, pričom najslávnejšia je mŕtva už pred samotnými udalosťami.

U čitateľa sa môže dostaviť pocit nekonformnosti prameniaci z nedostatku napätia; aký význam má báť sa o osud hrdinu, keď vieme, že prežije. Ak aj nejakým zázrakom zomrie, je to len preto, aby sa okolo jeho komplikovaného oživovania mohol v budúcnosti vystavať nový monumentálny event.

Ďalším poznávacím znakom týchto projektov je, že scenáristi sa snažia do deja zakomponovať čo najviac postáv. Ideálne všetky. Alebo aspoň väčšinu. Len málokto je na to taký odborník ako milovaný i nenávidený Geoff Johns (Batman: Země jedna, Flashpoint). Históriu DC má naštudovanú tak detailne, že by si mohol založiť múzeum DC a robiť v ňom sprievodcu. Jeho prílišná geekovosť mnohým nesadne. Dá sa ale byť príliš geekovský? Treba to brať tak, že nás núti doplniť si diery v komiksovom vzdelaní. Geoff v Nejtemnější noci obohacuje univerzum o detailnú prácu s (v rámci univerza revolučnými) farbami čiernou a bielou.


Kresliči a tí, čo radi vyfarbujú

Brazílsky ilustrátor Ivan Reis s Geoffom v minulosti spolupracoval na hore vymenovaných GL komiksoch a i vďaka tomu je v téme ako doma. Na niektorých paneloch sa nachádzajú desiatky postáv. Je ich tak veľa, že zapĺňajú všetok priestor. Ak by sa medzi ne túžila vopchať ďalšia, nemala by šancu. Napriek vysokému počtu postáv dej nezachádza do extrému a mnohí známi hráči majú len cameo alebo ani to nie. Daktoré zombies verzie by si pritom zaslúžili väčší priestor.

Reis je ilustrátor epických panelov. Zbožňuje ohromujúce celostranové ilustrácie, ešte viac dvojstrany a najviac epické dvojstrany otočené vertikálne. Je to kus krásnej, poctivej práce, ktorá nie je povrchná (na rozdiel od nejedného US komiksu), ale naopak detailná. Aj vďaka tomu sa na jednotlivé obrazy a výjavy neviete vynadívať. Reis si zjavne dal robotu aj s vecami, ktoré iní ilustrátori flákajú a ukrývajú, len aby sa čo najmenej narobili.

Ak si bežne v komiksoch nevšímate prácu farbiarov, tu stopercentne neodletí vašej pozornosti. Kolorista Alex Sinclair (Batman: Ticho, Xerxés: Pád domu Dareiova a vzestup Alexandrův) si plnými dúškami užíva obrovskú škálu farieb. V jeho poňatí je to doslova prietrž farieb. Komiksy s GL sú extrémne naviazané na farby, pričom každá znamená niečo iné.


Na ničom sme nešetrili

Geoff Johns nesklame nikoho, kto ho má rád. A naopak, ten, kto ho nemá v láske, dostane ďalší dôvod, prečo v tom pokračovať. Tucty postáv, tony odkazov na to, čo bolo, a pokojný začiatok plynulo prechádzajúci do absolútne megalomanských akčných orgií.

Nejeden raz na komiksoch kritizujeme, že ignorujú to, čo bolo. Johns je presný opak: pracuje s minulosťou postáv. Všetky činy, ktoré sa kedysi stali, majú následky.

Ku koncu je bitiek tak veľa, až sa môže dostaviť pocit monotónnosti. Johns to čiastočne zachraňuje nečasto vídaným darom: dodáva vážnosť i treťotriednym postavám, ktoré občasný komiksový čitateľ ani nepozná, nieto aby k nim mal vybudovaný vzťah, či už pozitívny, alebo negatívny.


Pretrhávame cieľovú pásku

Nejtemnější noc je veľkolepý komiks. Po sľubnom začiatku uprednostnil obrovskú zničujúcu akciu, z ktorej kde-tu vykuknú príjemné civilné okamihy, ako je Jim Gordon s dcérou na streche alebo Hawkman a Kendra. Zároveň sa nebojí kontroverzie – znesväcovanie hrobov, márnica v ústredí Americkej ligy spravodlivosti…

Je to špička v rámci súčasného superhrdinského komiksu. Na celkovej masívnosti má podiel tiež vydanie v edícii Legendy DC (napr. Batman: Černé zrcadlo alebo Návrat Temného rytíře), na ktorej CREW od samého začiatku nešetrí. Nejtemnější noc sa vďaka tomu môže pochváliť tvrdou väzbou s prebalom, nadštandardným počtom strán (viac ako tristo) a množstvo bonusov (alternatívne obálky, komentáre tvorcov, nepoužité nápady zo scenára).

Hodnotenie: 80 %

Komiks Nejtemnější noc si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Nejtemnější noc (orig.: Blackest Night)
Autor: Geoff Johns
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2022
Ilustrácie: Ivan Reis
Jazyk: český
Preklad: Jan Kukrál
Počet strán: 304
Väzba: šitá v tvrdých doskách s prebalom
ISBN: 978–80–7679–191–6


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


20. septembra 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií