Recenzia: Neil Gaiman: Předběžné varování

Predbezne varovani

Ak sa rozhodnete dohodnúť si rande s knihou Předběžné varování, pravdepodobne budete môcť povedať, že ste si s jej autorom bez zbytočných rečí padli rovno do náručia a pekne si užili. Verím v to, aj keď tuším, že nie pre každého je dielo čitateľné.

Na začiatku tejto poviedkovej knihy nájdete príhovor autora k čitateľovi a báseň Dělám na židli. Gaiman v úvode vysvetľuje, prečo zvolil tento názov knihy. A dôvod je to naozaj jednoduchý. Občas stačí chvíľka, okamih či jediné rozhodnutie a všetko sa zmení. Veci, ktoré boli jednoduché a jasné, sa stávajú nočnou morou. Niekedy cítime ten známy pocit v kostiach, že niečo nie je v poriadku. Inokedy sa veci stanú bez varovania…

Za úvodom je zaradený rozbor všetkých poviedok. Gaiman sám o nich rozpráva, vysvetľuje, ako vznikli, o čom sú, akí ľudia či legendy sa k nim viažu alebo ho k napísaniu príbehov inšpirovali. Dáva čitateľovi možnosť nielen spoznať pozadie svojej tvorby, ale aj možnosť vybrať si, ktoré poviedky si prečíta a ktoré nie. Aj pre túto alternatívu rýchleho výberu je kniha Předběžné varování dobrým partnerom na čitateľské rande.

Nie všetky poviedky sú napísané tak, že vám nedajú dýchať. Nájdete tu klasické sci-fi, fantasy aj príbehy s mierne hororovým nádychom. V jednom z tých najlepších si Gaiman zaflirtuje s postavou Sherlocka Holmesa. Patrí už k autorovej značke, že dokáže pútavo pracovať aj s úplne jednoduchými motívmi. Rozpracuje ich, nakyprí, zauzlí a privedie k prekvapivému koncu. Ani postavy v poviedkach nie sú ničím výnimočné – väčšinou ide o obyčajných ľudí, s ktorými sa dá rýchlo stotožniť. Či už je to neznámy, ktorý sa túla svetom, muž so strojom času alebo kráľovná, ktorá sa vyberie zachrániť susednú krajinu. V každej postave nájdeme niečo, čím je človeku blízka.

Vďaka úvodu a rozboru jednotlivých príbehov si čitateľ uvedomí, že nájsť námet na poviedku je možné naozaj v úplne bežných situáciách, starých povestiach, či v ľuďoch okolo nás. No len skutočný rozprávač z tohto materiálu dokáže vytvoriť pútavú poviedku. Či už sa Gaiman venuje sci-fi téme, fantasy, alebo prepracuje starú a známu rozprávku, vždy sa snaží udržať čitateľa v napätí. Takže bez ohľadu na rozsah, nudiť sa nebudete. A o mnohých z Varovaní budete premýšľať ešte dlho po dočítaní knihy.

Ak vás recenzia zaujala, knihu Předběžné varování dostanete napríklad v Martinuse, kliknite na tento link


Předběžné varování – Krátké fikce a disturbance (Orig.: Trigger Warning)
Krátké fikce a disturbance
Autor: Neil Gaiman
Vydavateľstvo: Polaris
Rok vydania: 2015
Preložili: Petr Cahla, Richard Podaný a Viktor Janiš
Počet strán: 282
ISBN 978–80–7332–222–9


9. februára 2016
Ena