Recenzia – Neil Gaiman: Anansiho chlapci (audiokniha)

Anansiho chlapci

Neil Gaiman sa v posledných rokoch vypracoval na jednu z najväčších postáv fantasy žánru. Svoju pozornosť delí medzi komiksy, romány, televíziu, poviedky, film, rozhlas, eseje, poéziu… a určite ešte niečo, čo som nezachytil.

Ak by sme popularitu autora merali podľa toho, koľko ikonických postáv sa mu podarilo vytvoriť, Gaiman by určite bol v prvej lige. Veď ak si pozriete cosplay fotky z ľubovoľného svetového conu, určite narazíte na niekoľko exemplárov Death, Coralín a najnovšie (po úspechu seriálu Good Omens) sa pridružili dvojice Azirafal & Crowley, ľubovoľného pohlavia, veku a hmotnosti.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Anansiho chlapci

Anansiho chlapci síce nie sú príliš vhodným zdrojom na cosplay, ale prinajmenšom samotného Anansiho v kockovanom saku, so žltými rukavicami a v zelenej fedore si dokážem ako inšpiráciu predstaviť.

Pavúčí boh Anansi bol (spolu s pánom Ibisom) asi najzaujímavejšou vedľajšou postavou Amerických bohov. Gaiman mal možno podobný pocit a ten vyústil do spin-offu, ktorý sa točí okolo Anansiho rodiny. Tento román je oveľa komornejšie podaný. Neriešia sa tu osudy božstiev, náboženské otázky, ani stret mytológií. Je to veľmi osobný príbeh Charlesa Nancyho, Anansiho syna. Zľahka písaný, vtipný a plný irónie.

Mať za otca boha býva ťažké. Obzvlášť ťažké je to v prípade, keď je dotyčný vtipkár a nazývať jeho žarty kanadskými je eufemizmus ako vyšitý (hoci na božskej úrovni nejaký ten vytrhnutý jazyk alebo smrť uvarením v polievke zasa tak veľa neznamená). Anansiho vtipkovanie sa samozrejme týkalo aj syna. A Charlie, ktorý síce prežil detstvo bez úhony na tele, sa ani v dospelosti nedokáže baviť psychickej traumy ani prezývky Tučný Charlie, ktorú mu otec vymyslel. Má prácu a snúbenicu Rosie, ale neustále bojuje s nedostatkom sebavedomia a pocitmi trápnosti. Na pohrebe svojho otca sa dozvie, že má brata a napoly omylom sa s ním pokúsi skontaktovať (veď kto by mohol čakať, že odkaz poslaný po kúpeľňovom pavúkovi nájde svojho adresáta?). To sa ale neukáže ako ten najlepší nápad, pretože Spiderovi (to je ten brat) sa v Charlieho svete a koži zapáči. A čo je najhoršie, zapáči sa mu aj Rosie. Charlie sa ho pokúsi zbaviť. Pomoc hľadá u otcových božích kolegov, čo však veci skomplikuje natoľko, že im všetkým ide o život.

Ako dopadla audio verzia? Michal Isteník sa výborne zhostil hlasovej diferenciácie jednotlivých postáv. Charlie aj Spider sú výborní a takmer cítime sliz, ktorý kvapká z hlasu Graeme Coatsa. Spočiatku mi nesadol tón hlasu použitý pre Anansiho, mal som o ňom veľmi odlišnú predstavu, ale po pár kapitolách som si zvykol a musím povedať, že do celku zapadol perfektne. Trefou do čierneho sú aj hudobné predely. Veľmi presne navodzujú atmosféru každej kapitoly a líšia sa aj podľa toho, ako dej skáče z Londýna na Floridu a karibský ostrov San Andrews. Iba snáď to reggae rátanie limetiek na začiatku dvanástej kapitoly na seba strháva pozornosť až príliš.

Príbehy o outsiderovi, ktorý je prinútený prekonať vážne prekážky a na konci sa zmení na hrdinu, alebo aspoň na človeka, ktorý má svoj život pevne v rukách (a dokáže nosiť zelenú fedoru!), sú čitateľsky veľmi vďačné. A ak sa práce chopí správny tím, môžu byť vďačné aj poslucháčsky. V tomto prípade všetko zapadlo sa správne miesto a výsledkom je veľmi príjemná audioverzia veľmi zábavného románu.

Hodnotenie: 90 %

Audiokniha Anansiho chlapci je okamžite dostupná na stiahnutie na stránke vydavateľstva Tympanum

Audioknihu Anansiho chlapci si môžete ihneď stiahnuť aj na Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Anansiho chlapci – audiokniha
Žáner: fantasy
Autor: Neil Gaiman
Vydavateľstvo: Tympanum
Rok vydania: 2020
Jazyk: český
Interpret: Michal Isteník
Dĺžka: 12 hodín, 25 minút
Formát: mp3 na stiahnutie (686 MB)


Recenzent Jozef Girovský píše pre Fandom.sk už od roku 1999. Okrem recenzií sa môžete stretnúť aj s jeho poviedkami v rôznych zborníkoch a antológiách a v jeho poviedkovej zbierke Zubaté slnko. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Jozefa Girovského na Fandom.sk.


20. augusta 2020
Jozef Girovský
Zdroj informácií