Recenzia – Neal Shusterman: Kosenie

Kosenie

Neal Shusterman v spolupráci s ďalšími talentovanými autormi odhaľuje v poviedkovej knihe, nadväzujúcej na fenomenálnu bestsellerovú trilógiu, tajomstvá a minulosť obľúbených postáv, no predstaví i nových hrdinov a nových nepriateľov.


Zbierka poviedok Kosenie od Neala Shustermana je príjemným návratom do sveta Nimba a koscov. Spolupracoval na nej aj s ďalšími autormi. Hneď na začiatku knihy nás napríklad privíta báseň Prvý úder, ktorú zložila Nealova dcéra Joelle Shustermanová.

Aj keď mnohí z nás čakali najmä poviedky zamerané na hlavné postavy série Žatva smrti, nie vždy sa toto očakávanie splnilo. Niektoré postavy sa ukážu naplno, no častokrát sa skôr len mihnú v príbehoch. Stále je to však starý známy Nimbov svet, v ktorom už neexistuje smrť. Aby sa však zachovalo zdanie osudovosti, bolo založené Spoločenstvo koscov, ktorého členovia by mali byť starostlivo vyberaní. Budúci kosci totiž berú ľuďom život natrvalo, pričom nesmú podliehať predsudkom. Umelá inteligencia Nimbus síce dokáže ovládať všetko, čo sa vo svete deje, no záležitosti koscov sú pred ňou ukryté. V poviedke Impozantná sa vrátime ku koscovi Marie Curie, v Nikdy sa nezahrávaj so zvieratami sa zase objaví kosec Lucifer. Druhý spomínaný príbeh o nezvyčajnej sučke Jian pomáhal napísať Michael H. Payne. Vo vesmírnej poviedke Marťanská minúta, ktorá je jednou z najlepších v zbierke, sa dozvieme niečo o koscovi Goddardovi.

Celá séria Žatva smrti je silná hlavne kvôli morálnym dilemám, ktorými je preplnená. Mala by umelá inteligencia riadiť svet a všetko v ňom? Je spravodlivé odovzdávať údel smrtky do rúk ľuďom? Nimbus dokáže oživiť človeka, ktorý mal nehodu. Skončí síce mŕtvy, no ak ho nájdu Ambudrony, čo sa stane takmer vždy, preberie sa v oživovacom centre. Naproti tomu je údel koscov nesmierne krutý. Musia vedome a spravodlivo vyberať, koho skosia. Ako už bolo spomenuté, ich rozhodnutie je nemenné. V poviedkovej zbierke Kosenie sú tieto témy rozobrané ešte z ďalších pohľadov, ktoré čitateľa nútia rozmýšľať.

V poviedke Smrteľné plátno sa Neal Shusterman so spoluautorom Davidom Yoonom pohrávajú s myšlienkou, čo v novom svete znamená umenie. Stret starého smrteľníckeho s novým nesmrteľným môže priniesť pamätníkom bolesť zo stratených ideálov. Nová generácia pritom už nedokáže tvoriť rovnakým štýlom, keďže jej chýba každodenná realita smrti.

Ako už bolo prezradené v pôvodnej trilógii, aj keď podivíni žijú na okraji spoločnosti, ich rebélia je riadená. V poviedke Podivínska ulica sa čitateľ musí neustále zamýšľať, čo je vlastne realita? A je vôbec zlé, ak násilie a vandalizmus nie sú reálne? V poviedke Smrť rôznych farieb sa dokonca stretneme so spoločnosťou, pre ktorú sú kosci iba legendou.

Je sympatické, že sa Neal Shusterman rozhodol ukázať aj iné časti Nimbovho sveta. Napríklad v poviedke Vytrvalosť spomienky sa ocitneme v Barcelone, kde proti sebe stoja krutý Dalí a láskavý Gaudí. Jeden kosí ľudí excentrickými spôsobmi, ktoré nazýva umením, zatiaľ čo druhý vytvorí v Parku Güell bezpečnú zónu, kde nikdy nikoho neskosí. Na tejto poviedke sa podieľal aj Nealov syn Jarrod Shusterman a jeho partnerka Sofia Lapuenteová. Romantika a Smrť sa zase odohráva v Británii a Spať azda snívať v Antarktíde. V druhej menovanej poviedke kosci nezabíjajú v ľudí v bdelom stave, ale v interaktívnych snoch. Spolupracovala na nej Michelle Knowldenová.

Medzi príbehmi nájdeme aj také, ktoré sa venujú vesmírnym lodiam, vyslaným na konci série na dlhe púte. Aj Cirovia a aj Tmavý záves sa odhrnie sú pritom napísané v kontroverznom duchu. Ako určíme, či má prednosť to, čo je potrebné, alebo to, čo je správne a morálne?

Poviedková zbierka Kosenie funguje veľmi dobre ako doplnok k prvým trom dielom Kosec, Nimbus a Posol. Hoci nemusíte mať túto trilógiu čerstvo prečítanú, určite si príbehy lepšie užijete, ak si ju pamätáte. Neal Shusterman a jeho spolupracovníci vyťažili z témy, čo sa dalo, aj keď niektorí čitatelia by sa radšej ponorili iba do príbehov hlavných postáv.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Kosenie si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 12 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Kosenie si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Kosenie (orig.: Gleanings)
Séria: Žatva smrti, 3.5
Žáner: scifi, pre mládež Autor: Neal Shusterman
Preklad: Katarína Figová
Vydavateľstvo: Slovart
Počet strán: 400
Rok vydania: 2023
Jazyk: slovenský
Väzba: brožovaná


Súvisiace linky

Recenzie a články o sérii Žatva smrti na Fandom.sk


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


2. januára
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií