Recenzia – Neal Shusterman: Kosec

Shusterman Kosec

Predkovia vyrobili limitované množstvo prsteňov, ktoré slúžia ako znamenie Koscov. Ak sa človek dotkne drahokamov do vsadených do týchto prsteňov, jeho profil sa načíta do databázy a získa tak ročnú imunitu. Keď skosia niekoho z vašej domácnosti, nárok na imunitu získavate automaticky. Stačí pobozkať Koscov prsteň.


Svet riadený umelou inteligenciou

Vo svete nesmrteľnosti riadenom Nimbom, v ktorom nanoboty v každej chvíli opravujú chyby v ľudskom tele a po vážnej nehode neostanete mŕtvy, iba mŕtvolný, pričom vás do pár dní oživia v oživovacom centre, majú kosci za úlohu zabíjať ľudí. Ich rozhodnutie je pritom nezvratné a takýto človek nesmie byť oživený. Kosci však neslúžia na reguláciu populácie, lebo Nimbus nereguluje pôrodnosť, iba mení prostredie, aby sa doň vošlo čo najviac ľudí. Kosci tak existujú iba ako pripomienka pre ľudí, že aj keď je pravdepodobnosť smrti veľmi nízka, stále ich môže dostihnúť. Hoci sú Nimbus a Spoločenstvo koscov dve najsilnejšie entity na svete, priamy kontakt medzi nimi je prísne zakázaný. Nimbus pritom dokáže odpovedať a radiť hocikomu na planéte. Ďalším typom sú ľudia ako Rowanov najlepší priateľ Tyler, ktorých baví umieranie napríklad rozpleskávaním sa pri skoku z výšky. Pritom však musia mať na pamäti, že aj oživenie niečo stojí. Ak sa však nedokážete zmieriť s pravidlami, budete označení za čudákov. Hoci sa tento status dá zvrátiť, ak ste s ním spokojní, môžete sa k čudákom zaradiť naplno.


Spoločenstvo

Kosci majú samozrejme svoje tradície a pravidlá. Každý si pri uvedení do Spoločenstva koscov vyberie farbu rúcha, podľa ktorého ho ľudia spoznajú, a meno po významnej osobnosti zo smrteľných čias. Toto povolanie je napriek svojej desivosti veľmi vážené. Byť koscom má nesmierne výhody, keďže ľudia sa v naivnej predstave ročnej imunity predháňajú v podlizovaní. Kosci si však obete vyberajú náhodne – alebo by aspoň mali. Ak ich prichytia, že likvidujú len určitý druh ľudí, môžu byť za to sankcionovaní. Každý kosec má svoj vlastný prístup a nezáleží na tom, či je skosený mladý človek alebo niekto, kto sa už trikrát nechal omladiť zo šesťdesiatky na dvadsaťpäť rokov.


Mladí hrdinovia

Príbeh sa točí okolo ctihodného kosca Faradaya, ktorý si netradične zvolí dvoch učňov. Rowana Damisha a Cintru Terranova. Prsteň a rúcho však môže získať iba jeden z nich. Väčšina knihy sa zaoberá tréningom mladých kandidátov a čitateľ spolu s nimi spoznáva pravidlá a spôsob života koscov. Učni si vedú denníky, ktoré môžu čítať len mentori, čím sa pripravujú na to, že zápisky koscov sú prístupné širokej verejnosti. Po chvíli však prídeme na to, že aj keď kosec Faraday patrí k ľuďom so silnými morálnymi zásadami, na svete existujú aj kosci „nového rádu“. Títo neuznávajú kvóty na počet mŕtvych a vyžívajú sa v masových čistkách. Vedie ich kosec Goddard a jeho verná spojenkyňa Randová. V Spoločenstve koscov sú to práve oni, ktorí voči dvojitému učňovstvu vznesú výhrady a z Citry a Rowana sa snažia spraviť nepriateľov tým, že po zvolení za kosca musí víťaz ukončiť život porazeného. Silným hlasom tradičných koscov je popri Faradayovi aj Veľká dáma smrti Curieová, ktorá zohrá významnú úlohu najmä v druhej polovici príbehu.


Morálne dilemy

Trilógia Žatva smrti patrí do žánru scifi YA kníh a vyznačuje sa pútavým štýlom bez zbytočnej vaty. Nepriateľ je jasný, presne vieme, ktorí sú tí dobrí a tí zlí. Kapitoly sú popretkávané zápiskami z denníkov koscov z oboch táborov, čo poskytuje konkrétny pohľad na ich pohnútky a predstavy o svete. Tréning u Faradaya dáva priestor rozvíjaniu sa nenápadnej romance. Každý kosec, ktorý Rowana a Citru stretne, ovplyvní ich nazeranie na svet a spôsob kosenia, ktorý by si v prípade výhry zvolili. Svoje schopnosti nadobúdajú postupne, pričom na konci tréningu sa z nich stanú dokonalé nástroje smrti, ovládajúce všetky spôsoby od jedov, cez bojový štýl bokator, chladné zbrane až po tie strelné.

Svet riadený Nimbom, ktorý vytvoril Neal Shusterman je veľmi bohatý a čitateľ v ňom má stále čo objavovať. Tradičné náboženstvá takpovediac zanikli a namiesto nich vznikla sekta tónistov, ktorí po celom svete hľadajú Veľkú ladičku a neuznávajú smrť rukami koscov. Aj keď sa dej zameriava na Stredomeriku (nie, nie je to preklep, autor nie veľmi nápadito pomenováva časti sveta, a tak tu nájdeme napríklad aj Čilargentínu), povodí nás aj po iných častiach Zeme a príbeh tak naberá na globálnosti. Celkovo Kosec poskytuje mnoho priestoru na premýšľanie nad ľudskosťou a túžbou po nesmrteľnosti. Je život človeka plnohodnotný, ak ho riadi počítač? Ten sa stará aj o siroty a nik pri ňom netrie biedu, pokiaľ sa tak sám nerozhodne. Nimbus sa riadi nastaveniami od tvorcov, neintriguje, čo sa však o Spoločenstve koscov nedá povedať. Osídlam korupcie a vydierania sa nevyhne ani Vrchný kosec Xenokrates, ktorý má zaručovať spravodlivé rozhodnutia. Nimbovi riadenie sťažuje aj fakt, že s nositeľmi smrti nesmie komunikovať a musí hľadať rôzne cestičky, ako na to. Je v takom prípade správne nechať smrť v rukách obyčajných ľudí, ktorí nemajú možnosť sa s ním radiť a poväčšine sledujú len svoje vlastné zámery?

Hodnotenie: 95 %


Knihu Kosec si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Kosec si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Kosec
Žáner: scifi
Autor: Neal Shusterman
Vydavateľstvo: Slovart
Preklad: Katarína Figová
Rok vydania: 2018
Jazyk: slovenský
Počet strán: 416
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788055637464


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


24. júna 2021
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií