Recenzia – Neal Asher: Blábol a jiné příběhy

Blabol - obalka

Svoj svet plný zvláštnych bytostí začal Neal Asher budovať už pred mnohými rokmi. Jeho hrdinovia žijú na rôznych planétach roztrúsených v galaxiách. Spojení sú v spoločenstve nazývanom Řád (t. j. „Poriadok“), ktoré spravuje pozemská centrála riadená UI.

Na týchto planétach nájdeme bytosti, ktoré žijú v symbióze s tamojšou faunou a flórou. Prípadne zmutovali či sa adaptovali na prostredie tak, že v ňom žijú s pomocou cudzopasných živočíchov. V niektorých oblastiach platia prísne zákony ( tam, kde panuje Poriadok), no v hraničných pásmach, kde už zákony Poriadku neplatia, ide skôr o neustály boj o holé prežitie. Asherov svet je plný všakovakých zvierat a im podobných tvorov, ktorých by ste nechceli stretnúť nikdy v živote, a to ani s celou dobre vyzbrojenou armádou za chrbtom.

UI riadiace svety majú vlastné vedomie, môžu myslieť. Ony nielenže tvoria zákony, ony samy sú zákonom (zreteľné je to napr. v poviedke Garp a Geronamid). Dokážu bez problémov vyhladiť celú civilizáciu, ak je to nevyhnutné pre dosiahnutie spravodlivosti pre väčšinu alebo vyššie dobro. Ich úsudok nie je ovplyvniteľný tak ako u ľudí. Sú nestranní. Kalkulujú, prepočítavajú, predpovedajú najpravdepodobnejší výsledok a podľa toho konajú. Sú vždy krok pred ľuďmi. Sú však často plné emócií. Vedia sa nahnevať, uraziť, ale poznajú aj humor a nadsázku. No tu je na mieste otázka… Sú to skutočné emócie?

Každá vesmírna loď, robot či golem je v podstate samostatná UI. Tieto UI sú schopné tvoriť podmysle, pomocníkov, ktorí sú nastavení na vykonanie nejakej konkrétnej úlohy. Asherov svet je prepracovaný do posledného detailu a všetko v ňom funguje. Každý tvor aj planéta má svoje miesto.

Zbierka Blábol obsahuje desať poviedok. Napriek tomu, že sú samostatné a pre ich pochopenie nie je nutné poznať autorovu predchádzajúcu tvorbu, sú vnútorne prepojené.

Prvá poviedka Řekl tiše Žvatlokač je dobre zvoleným a veľmi príjemným úvodom knihy. Zavedie čitateľa do divočiny ďalekej planéty, kde žije tajomný tvor menom Žvatlokač. Dvaja súrodenci sa do tejto divočiny vyberú na lov exotickej zveri so svojím sprievodcom, chlapíkom topiacim sa v dlhoch. Práve pre rýchlo zarobené prachy je ochotný tolerovať niektoré prešľapy svojich platiacich klientov. No robí dobre? To zistí, keď sa mu situácia nečakane vymkne spod kontroly a jeho život sa v okamihu obráti hore nohami. Kto bude nakoniec lovec a kto lovná zver?

Chceli by ste mať v tele hnilobníka? Na istej planéte by ste bez neho nedokázali existovať. Ale čo sa s vami stane po uplynutí 37 rokov „krásnej“ symbiózy? Ak to chcete zistiť, iste vás zaujme poviedka Hnilobníci.

Garp a Geronamid je v podstate detektívka. Zoznámime sa s hlavnou postavou, investigatívnym novinárom, ktorý pri práci používa tzv. superku. Ten sa jedného dňa stretne s tvrdohlavým policajtom, ktorý je ochotný pre dolapenie zločinca prísť aj o svoju ľudskú podstatu. Títo dvaja sa stanú spoločníkmi pri odhaľovaní ťažkého zločinu. Jednou z postáv, ktorá zamieša karty, je UI. Tá svojím konaním prekvapí aj hlavného hrdinu a vďaka jej neštandardnému rozhodnutiu sa zmení osud celej jednej planéty.

Moře smrti sa odohráva na mrazivej planéte, kde archeológovia v ľadových tuneloch skúmajú tajomnú mimozemskú civilizáciu pochovanú v sarkofágoch. Vo vzduchu visia mnohé otázky. Kto sa o tieto sarkofágy stará? Ako je možné, že sú tunely stále v bezchybnom stave? Pri čítaní napínavého príbehu spojeného s menšou planetárnou katastrofou sa budete nedočkavo hnať za odpoveďami.

Mimozemskú archeológiu považujú viacerí za jednu z najlepších poviedok v tejto knihe a ja súhlasím. Má prepracovanú zápletku aj nečakané momenty. Nájdete v nej polepšeného zabijaka – pieskoadapta aj vyšinutú psychopatickú nájomnú vrahyňu. Dostanete sa na rôzne planéty, stretnete mnohoraké UI, androidov či iné zvláštne bytosti a spolu s hlavným hrdinom budete zachraňovať vzácny archeologický artefakt. Hra nemá pravidlá, všetko je dovolené. Minulosť sa hlási o svoje slovo. Rany pod pás padajú jedna radosť a kto si nekryje chrbát, ľahko si v ňom nájde zabodnutý nôž…

Bezhlavé sny sú rozprávaním o jednej chladnej pomste. Hoci bola spravodlivá (ak pomstu môžeme nazvať spravodlivou), odsúdenec čaká na smrť. Dostane však druhú šancu. Bude to ale skutočný život? Čo ho čaká na osamelej planéte, kde sa stane pre pozemskú UI len pokusným experimentom?

Sníh na poušti je poviedka, s ktorou sa už čitatelia mohli stretnúť. V knihe je však prepracovaná a zaujme najmä hlavným hrdinom, albínom. Ten sa stáva štvancom pre svoju nesmrteľnosť a cena za jeho odrezané semenníky, je skutočne lákavá… Do cesty mu vpadne sexi androidka, ktorej úmysly nie sú také, aké by človek očakával. Je to zaujímavé zamyslenie, pretože kto by nechcel byť večne mladý a nezomrieť?

Mazladapt je jediná story, ktorá ide mimo môjho chápania. Točí sa okolo tajnej misie dvoch agentov, ktorí sa snažia zachrániť nevinných ľudí. Ako to často býva, ohrození budú nakoniec oni sami, avšak je vám to tak akosi jedno a dočítať poviedku do konca vyžaduje isté úsilie. Možno však poviedka potrebuje proste iba iného čitateľa.

Čo by ste však povedali na aukciu mimozemských starožitností a artefaktov? Môžete tu nájsť skutočne všetko, po čom vaša malá ľudská dušička túži. Od golemov cez digitálky až po vesmírne koráby. Čo sa stane, ak náhodou vydražíte skutočný skvost, ktorý vás dokáže priviesť k obrovskej sume peňazí? Budete mať odvahu ísť hľadať skrytý poklad na planétu, ktorá je k vám nepriateľská a hrozí vám smrť? „Risk je zisk…“ povedala si hlavná postava poviedky Adaptogenik.

Čo je Blábol? Túto otázku som si kládla po celý čas, čo som knihu čítala. Odpoveď sa, samozrejme, nachádza až na samom konci. A to v rovnomennom príbehu, v ktorom dvaja vedci (opäť) dobrovoľne riskujú svoj život, aby mohli preskúmať úžasné obrovské tvory žijúce na planéte Masada. Ich zistenia budú nečakané.

Úroveň poviedok je rôznorodá. Ich dej nie je vôbec komplikovaný, skôr priamočiary. Väčšinou hneď od začiatku viete, kto je dobrý a kto zlý. Autor nie je zástancom zbytočných slov a to, čo chce čitateľovi povedať, hovorí rovno, niekedy až stroho. Ani vnútorný svet jeho postáv nie je bohatý na myšlienky a neoplýva emóciami. Napriek tomu dostaneme plnohodnotný čitateľský zážitok, či už ide o bojové scény, prenasledovanie či erotické skúsenosti jeho postáv. Čitateľ sa dočká mnohých momentov prekvapenia a nepredvídaných rozuzlení, ktoré posúvajú dej a udržujú v napätí.

Asher ponúka jednoliaty súzvuk príbehov a postáv, ktoré nimi prechádzajú. Stretávajú a zamotávajú sa navzájom vo svojich vlastných, aj spoločných osudoch a zápletkách. Tu nikto nie je zbytočný a nič nezvyšuje. Čitateľ môže len s očarením sledovať, ako autor buduje svoje príbehy a ako nám pred očami ožívajú fantastické obrazy. Vo vytváraní nebezpečných príšer, ľudských aj iných kreatúr či planét s ich faunou a flórou je Asher priam neprekonateľný. Napriek tomu, že na opisy veľký dôraz nekladie, jeho bytosti vám budú pobehovať pred očami ako živé.

Za zmienku stojí ešte preklad. Väčšinu Asherových kníh prekladal Petr Kotrle. Ten sa skutočne hrdinsky popasoval s, verím že naozaj ťažko preložiteľnou, terminológiou tohto sveta a rôznymi menami. Jeho české ekvivalenty alebo, ak chcete, zodpovedajúce názvy, zapadajú do kontextu poviedok. Nepôsobia rušivo, skôr naopak. Napomáhajú čitateľovej fantázii vytvoriť si ten najlepší obraz toho, čo sme práve čítali. Marek Hrnčíř, ktorý prekladal niektoré z posledných kníh vrátanie Blábolu, odviedol rovnako dobrú prácu na všetkých desiatich poviedkach.

Blábol je zbierka plná vynikajúcich poviedok, ktoré sa dobre čítali a ešte lepšie sa s nimi prenášalo, aspoň v mysli, do vzdialených častí známeho aj neznámeho vesmíru. Je však s ním spojené isté nebezpečenstvo – že Asherove knihy sa stanú návykovými.

Knihu Blábol a jiné příběhy si môžete kúpiť napríklad v Martinuse so zľavou ISIC, pre podrobnosti kliknite na tento link


Blábol a jiné příběhy (orig. The Gabble and other stories)
Žáner: science-fiction
Autor: Neal Asher
Rok vydania: 2016
Vydalo: Polaris
Preklad: Marek Hrnčíř
Počet strán: 264
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–7332–238–0


12. januára 2017
Ena