Recenzia: Návnada Chucka Palahniuka

Návnada - obálka (ilustroval Duncan Fegredo)
obrázok z poviedky Hodit blátem (ilustroval Steve Morris)
obrázok z poviedky Nesmysl (ilustroval Tony Puryear)
obrázok z poviedky Schválně co udělá (il ustroval Duncan Fegredo)
obrázok z poviedky Spása (ilustrovala Joelle Joneso vá)
portrét Chucka Palahniuka v knihe (ilustroval David Mack )

Väčšine komiksových fanúšikov netreba spisovateľa Chucka Palahniuka vôbec predstavovať. Ak teraz lovíte v pamäti, hádam stačí pripomenúť jeho slávny Klub bitkárov a budete ihneď v obraze. Hádam…

Nepredvídateľný, originálny, často vulgárny a v neposlednom rade rafinovaný autor. Práve taký je Chuck. Nemusí sadnúť každému, avšak všetci, ktorí sa s jeho tvorbou už stretli, vedia, že v jeho príbehoch treba byť pripravený na všetko. Chuck si nedáva servítku pred ústa. Aj tú najbanálnejšiu vec dokáže rozpitvať na tisíc spôsobov a potom z nej poskladať plnohodnotnú kostru inteligentného príbehu. Vďaka vydavateľstvu Odeon sa do našich končín dostalo niekoľko titulov a väčšinu z nich možno poznáte (Klub rváčů, Program pro přeživší, Strašidla, Denník, Ukolébavka, Snuff či Neviditelné nestvůry). Rôznorodosti autorovho štýlu a neustále sa meniaceho prejavu podľahnete okamžite, aj keď je pravda, že knihy ako Prokletí či Pygmej niektorým môžu robiť ťažkosti. Dostupných kníh je samozrejme oveľa viac a vďaka vydavateľstvu Crew je dokonca k dispozícii komiksový Klub rváčů 2 a najnovšie i (anti)stresová poviedková omaľovánka s rukolapným názvom Návnada.

Ak sa domnievate, že návnadu pre fanúšikov predstavujú iba obyčajné obrázky súce k vyfarbeniu a odvodené z Chuckovej predošlej tvorby, prekvapíte sa. Vydavateľstvo siahlo na veľkoformátovú zbierku ôsmich celkom nových Palahniukových poviedok. Depresívne, morbídne, bláznivé, miestami nechutné a pritom stále majstrovsky napísané diela obohatené o obrázky popredných ilustrátorov tvoria kombináciu, ktorá Palahniukovu reputáciu po neslávnom pokračovaní Klubu bitkárov opäť vyzdvihuje. A to jednak nápadom, tak aj jeho stvárnením, ktoré nemožno nazvať inak než luxusným. Vy, ktorí už Chucka poznáte, vedzte, že sa vrátil v tej najlepšej forme a nešetrí témami ani čitateľmi.

Maľovaný experiment, čiže Návnada, začína krátkym predslovom a končí predstavením autora a jeho dvorných ilustrátorov. Dokopy ich je až desať, pričom jeden z nich (David Mack) prispel iba jedným portrétom a druhý kreslenými iniciálami, otvárajúcimi jednotlivé poviedky. Ako to už býva zvykom, medzi úvodom a záverom sa nachádza jadro, na ktoré sa postupne nabaľujú čoraz odvážnejšie absurdnejšie témy, obsiahnuté v ôsmich poviedkach. Pristúpme teda k jadru veci.

Autor vás navnadí zľahka poviedkou Celý táta. Je o otcovi troch detí, ktorý umrel za banálnych okolností aj napriek svojej povestnej opatrnosti. Nehoda či samovražda? Dopátrať sa k odpovedi vám pomôžu aj dve absurdné úmrtia celebrít (Isadora Duncanová, Tennessee Williams), hodné Darwinovej ceny. A pozor! Prvá výzva pre maliarov: Už v úvode na vás čaká šesť úžasných ilustrácií, pre tento krát od Lee Bermeja.

Aj druhá poviedka Spiknutí je viac-menej ironická. Nechýba jej však originalita ani fantázia, ktorú autor rozvinul na maximum. A pritom je to „iba“ príbeh o neželaných darčekoch. Skúste si predstaviť, že vám otec namiesto vytúženej mačičky daruje fotku, na ktorej má zúbožený africký chlapec v rukách králika s vaším menom, ako prejav vďaky od organizácie Farm Animal Foundation. No hrôza! Teraz si ale predstavte, že po vás dostane meno meteorit, ktorý sa akousi náhodou rozhodol vyhladiť ľudskú rasu. Hlavnou hrdinkou tejto poviedky je malá Sabrina Tabitha St. Martinová, ktorú vďaka blížiacej sa globálnej katastrofe postupne začína nenávidieť celý svet. O darčekoch by vám asi povedala svoje.

Potom je tu poviedka Schválně, co to udělá a dievčatko Heather so svojimi bláznivými rodičmi. Táto poviedka je zo všetkých najdlhšia, čo našťastie automaticky neznamená, že musí byť i nudná – práve naopak! Budete v nej svedkami závistlivých rodičov, ktorí sa po prisťahovaní do Montany rozhodli svoju milú ratolesť odradiť od detských náboženských predstáv. V rámci svojej posadnutosti privedú Heather k náboženskej sekte (Chrám prorokovej krvi), uctievajúcej hady. K tomuto šialene bizarnému príbehu si nezabudnite pripočítať históriu spätú s frajerom Brianom, jednou neverou, následným tehotenstvom a potratom ukrývajúcim nemilé prekvapenie vypointovaného finále.

Ďalší v poradí bude o niečo pikantnejší Nesmysl a rodičovstvo v ňom opäť zohráva dôležitú úlohu. Syn hlavnej hrdinky totiž nemá otca a šikovná mamička sa snaží nájsť niekoho, kto by ho nahradil. Navonok nič neobvyklé, povedali by ste si. Táto mamička je černoška, zháňajúca partnera prostredníctvom klubu Láska, v ktorom sa každý druhý piatok v mesiaci konajú rasové hry. Palahniukovina ako vyšitá! Dokonca i jej ilustrátor Tony Puryear nenápadne naznačuje, že budete mať čo do činenia s akousi erotickou verziou Klubu bitkárov. V klube Láska totiž ľahko narazíte na nadržaných perverzákov preoblečených za Abrahama Lincolna, Malcolma X, Winstona Churchilla, 2 Paca či Adolfov Hitlerov. Hlavnou postavou bude ale Harriet Tubmanová mamička zháňajúca svojho vysneného Woodrowa Wilsona.

V polovici zbierky, keď už je čitateľ navnadený na poriadne úlety, objaví sa odrazu poviedka Ghostwriter. Tento príbeh neprichádza s nechutnosťami, ani s prekvapivou pointou. Je však dostatočne smutný na to, aby ste sa nad ním mohli aspoň zamyslieť. Oplýva hlavne zaujímavou formou. Interpretovaný je totiž ako list pre známeho spisovateľa. Istá Abigail ho na smrteľnej posteli žiada o podivnú láskavosť. Za nemalý obnos peňazí chce od spisovateľa, aby vytvoril niekoľko zaľúbených listov datovaných od roku 1967. V nich má autor predstierať jej milenca Dana. Abigail má o svojej fiktívnej láske jasnú predstavu, ktorá zahŕňa niekoľko zvláštnych požiadaviek. Práve pomocou nich chce svojim dospelým deťom ukázať, že život ktorý viedla, nebol až taký nudný ako v skutočnosti.

Veľa poviedkových zbierok (zrejme aj omaľovánok) je pomenovaných hlavne podľa poviedok vystihujúcich celkovú atmosféru. Krátka a absurdná Návnada prichádza s príbehom Cartera Jellnicka, muža pracujúceho v ochrane svedkov a oplývajúceho schopnosťou komunikovať so zvieratami. Kvôli vražde senátora USA sa s Jellnickom ocitnete na mieste činu v spoločnosti krásnej agentky a očitého svedka, ktorým bude v tomto prípade zlatá rybička. Nejde vyslovene o hlúpy príbeh, aj keď v kontexte poslednej ilustrácie by sa o jeho normálnosti dalo dlho polemizovať.

Predposledný kúsok s výstižným názvom Hodit blátem nie je žiaľ ničím iným, než spriadaním plánu, ako prinavrátiť slávu jednej „nemenovanej“ herečke a popritom jej získať Oskara za pomoci fekálneho marketingu, ktorý má na starosť takzvaný TeamReese. V poviedke sa spomína viacero celebrít. Tou hlavnou bude ale blondínočka, pričom jej skrytú identitu odhaľuje práve obrázok malej čivavy, vykonávajúcej veľkú potrebu na chodníku slávy Reese Witherspoonovej. Škoda len, že exkrementy, s ktorými sa tu pracuje, neboli zapracované do zaujímavejšej a zmysluplnejšej poviedky. Pokiaľ ste sa po avizovaní tejto omaľovánky tešili na vyfarbovanie práve vyvrhnutých útrob a iných výjavov, konečne si prídete na svoje.

Posledný kúsok, pýšiaci sa troma prepracovanými celostránkovými ilustráciami, sa volá Spása. Zaujme hlavne tým, že ho autor zasadil do roku 1912 a opiera sa o udalosti, ktoré otriasli nielen svetom, ale aj najslávnejším zaoceánskym parníkom známym ako Titanic. V ňom sa podľa Chucka Palahniuka odohralo opäť niečo neuveriteľné. Zbohatlík z rodu Buckinghamshirov bol počas havárie k svojmu sluhovi Squamishovi natoľko zhovievavý, že ho behom chvíle preoperoval na ženu a tak mu zabezpečil miesto na záchrannom člne – a kebyže len to…

Množstvo tuzemských fanúšikov zostalo po komiksovom spracovaní druhého klubu bitkárov sklamaných hlavne kvôli Chuckovmu egu a s ním súvisiacou prekombinovanosťou. Čo sa ale Návnady týka, skĺbenie poviedok a antistresových obrázkov navyše vo veľkom formáte vracia Palahniuka opäť na výslnie. Svojím novým experimentom iba potvrdzuje, že je oveľa lepším spisovateľom než z reťaze odtrhnutým scenáristom. Tí, ktorí sa tešíte na maľovanie, budete zrejme trochu sklamaní. Niežeby ilustrácie ani zvolený papier nestáli za to, no veľmi pochybujem, že po prečítaní Návnady budete mať stále chuť znehodnotiť ju svojimi farbičkami, a to aj napriek tomu, že práve v tom tkvie ten nápad…


Návnada
Žáner: omaľovánka s poviedkami na pomedzí fantasy a hororu
Autor: Chuck Palahniuk
Ilustrovali: Lee Bermejo, Kirbi Faganová, Duncan Fegredo, Tony Puryear, Alise Gluškovová, Marc Scheff, Steve Morris, Joëlle Jonesová
Vydavateľstvo: Crew
Rok vydania: 2017
Počet strán: 125
Väzba: pevná
Jazyk: český
ISBN: 9788074495021


26. septembra 2017
Peter Šufliarsky