Recenzia – Natali Fox: Katja – Prebudená mágia

Natali Fox - Katja - Prebudená mágia

Katja si nepamätá svoju mamu ani svoje dvojča. Žije na hrade s otcom – kráľom Regulom a mladšou sestrou Aurorou. Napriek spokojnému životu sa nedokáže zmieriť s dohodnutým sobášom, a tak uteká preč. Jej predstavy o svete sú však každým krokom čoraz viac konfrontované s realitou a intrigami.


Meno Natali Fox je pseudonymom začínajúcej slovenskej autorky. Napriek tomu, že kniha Katja – Prebudená mágia vyšla pod hlavičkou vydavateľstva, nájdeme v nej mnoho štylistických chýb. Autorka neustále používa prechodník – zastaviac, živiac, vezmúc, končiac. Táto forma sa ale v beletrii často nepoužíva, pretože sa nie všade hodí. V texte nájdeme aj hovorový štýl mimo priamej reči a kvôli podivnému slovosledu dokonca niektoré vety ani nedávajú zmysel. Taktiež si treba zvyknúť, že namiesto slovenského názvu gryf autorka používa poslovenčenú anglickú verziu gryfón, ktorá sa pekelne zle skloňuje a pripomína názov psieho plemena – grifón. Je to škoda, lebo samotný príbeh je inak celkom obstojný.

Kniha rozpráva príbeh o odvážnej, po samostatnosti dychtiacej osemnásťročnej trésijskej princeznej Katji, gryfónovi Briamovi, ktorý s ňou jedinou dokáže komunikovať pomocou myšlienok, a jej kamarátovi z detstva Rodanovi. Katja patrí k YA postavám, nad ktorými nebudete mať až takú silnú potrebu tristokrát pretočiť oči. Mladá princezná si absolútnenedokáže predstaviť život v dohodnutom zväzku s Rodgarom z Okeronu, a tak sa rozhodne odísť a spoznávať svet. Hneď na začiatku úteku je však svedkyňou únosu víly a rozhodne sa na vlastnú päsť zistiť, čo sa stalo. Počas výpravy, na ktorú sa samozrejme vydá aj s Rodanom a Briamom, stretne tajnostkárskeho Argosa a jeho partiu. Snažia sa spolu vychádzať, no každý niečo skrýva a navyše spolu musia pred zvedavými zrakmi utajiť nájdenú víliu spoločníčku.

Intrigy a politika medzi kráľovstvami sú vymyslené veľmi zaujímavo. Svet víl je zjavne inšpirovaný pohľadom, ktorý nastolil už John Keats v básni La Belle Dame sans Merci (Krásna dáma bez súcitu). Les kráľovnej víl Arie patrí k najtajomnejším miestam v knihe a dlho netušíme, čo sa v ňom vlastne deje. Autorka opisuje množstvo magických tvorov, ako sú gryfóni, víly, trpaslíci a čarodejnice, no bližšie ich nerozoberá. Na rozvinutie sveta má však stále ďalšie diely série. Postavy tápu tak isto ako čitateľ. Samotná mágia je tiež opísaná nespoľahlivo, čo ale patrí skôr k samotnej zápletke.

Dej plynie ľahko a akonáhle sa začítate, bude vás zaujímať, ako to dopadne. Príbeh však končí neurčito a trochu pripomína prvý diel Krvavej dedičky od Amélie Wen Zhao. Aj keď príbehu vládnu skôr rodinné vzťahy a politika, potešia sa aj romantické duše. Okrem textu treba spomenúť aj krásnu obálku a ilustrácie, ktoré príbehu dodávajú čaro a vystihujú Katjinu povahu.

Hodnotenie: 65 %

Knihu Katja – Prebudená mágia si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Katja – Prebudená mágia si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Katja – Prebudená mágia
Séria: 1. diel
Žáner: fantasy
Autorka: Natali Fox
Vydavateľstvo: Enribook
Rok vydania: 2022
Jazyk: slovenský
Počet strán: 320
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788089948543


Súvisiaci link

Predstavujeme – Natali Fox: Katja – Prebudená mágia


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


15. apríla 2022
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií