Recenzia – Natali Fox: Katja 2 – Zrodení z mágie

Katja - Zrodení z mágie

Aj keď toho Katja veľa stratila, našla svoju dlho stratenú sestru. Jej priateľ z tajomného pergamenu Argos sa jej zase naopak začal vzďaľovať.


Natali Fox sa po svojej prvej knihe Katja – Prebudená mágia podujala vydať aj druhý diel tejto fantasy série. Pre druhý diel s názvom Katja 2 – Zrodení z mágie si však vybrala svoju vlastnú beta readerku a korektorku. Vydavateľstvo Enribook, ktoré vydalo prvý diel, zostalo ale pri zrode knihy prítomné, aj keď skôr službami ako zalomenie či tlač. Ako teda toto autorkine rozhodnutie dopadlo?

Treba povedať, že zmena je citeľná hlavne pri jazykovej korektúre. Kniha sa číta o sto percent lepšie ako prvý diel. Hneď od prvej strany čitatelia pocítia rozdiel v štylistike a vďaka tomu sa budú môcť lepšie sústrediť na príbeh samotný.

Druhá časť série je zameraná hlavne na vývoj hlavnej postavy Katje a jej vzťahu k mágii. Aby ju tajomná moc nepremohla, musí v sebe nájsť silu prijať ju. Popri tom sa však musí vysporiadať s osudom svojej rodiny a krajiny.

Séria Katja stále patrí pod YA literatúru a podľa toho sa aj hlavná hrdinka správa. Nie celá druhá kniha je však iba o nej. Autorka časť deja ponúkne aj z pohľadu jej priateľa Argosa. Ten je hľadaný ako vlastizradca a ukrýva sa v Zodane. Táto linka patrí k najlepšie zvládnutým a niektorým čitateľom sa môže stať, že ich bude baviť viac ako Katjine. Výborne dopĺňa prvú časť knihy a celkovo vnáša do udalostí viac svetla.

V knihe sa objavia aj nové postavy, ktoré zamiešajú karty. Stretneme sa tu napríklad s čarodejníkom Svarogom, ktorý sa snaží Katju naučiť ovládať svoje schopnosti. Často sú nám však jeho pohnútky skryté.

Autorke sa podarilo napísať zaujímavé pokračovanie. Jej kniha je postavená hlavne na vzťahoch medzi postavami, pričom sa primárne venuje osudom priateľov a rodiny. V príbehu sa samozrejme objavuje aj láska, no tentokrát je tak trochu v úzadí, keďže Katja nedokáže Argosovi odpustiť a nechce sa vrátiť ani k písaniu si s ním cez čarovný pergamen.

Kniha Katja – Zrodení z mágie ako správne pokračovanie prináša mnoho zvratov a odpovedá na niektoré otázky. Kráľovná Aria pomocou čarov a machinácií pustoší nielen Katjinu krajinu, no vyvoláva vojnu aj medzi Trésiou a Zodanom, pričom jej chápadlá siahajú až na sever do Aluvérie. Autorka však taktiež predstaví nové postavy a dejové linky. Záver druhého dielu je navyše plný akcie a koniec vás zaručene namotá na nasledujúcu knihu.

Hodnotenie: 70 %

Knihu Katja – Zrodení z mágie si môžete kúpiť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

Knihu Katja – Zrodení z mágie si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Katja – Zrodení z mágie
Séria: Katja 2
Žáner: fantasy pre mládež
Autorka: Natali Fox
Vydavateľstvo: vlastný náklad
Rok vydania: 2023
Jazyk: slovenský
Počet strán: 504
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788057045397


Súvisiace linky

Predstavujeme – Natali Fox: Katja – Zrodení z mágie

Recenzia – Natali Fox: Katja – Prebudená mágia

Predstavujeme – Natali Fox: Katja – Prebudená mágia


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


8. augusta 2023
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií