Recenzia: Nanits Chronicles (komiks)

Nanits Chronicles - obálka

Na pôvodný a viac-menej český komiks Nanits Chronicles sa dá dívať z viacerých strán. A rôznymi očami. Niečo iné uvidí člen komiksovej komunity, ktorý zažil rovnomenný a dnes už zaniknutý multimediálny projekt. Odlišný pohľad bude mať komiksový panic a na svoje stanovisko bude mať právo aj dlhoročný milovník scifi, osobitne postapokalyptickej či cyberpunkovej.

Napriek drsnému príbehu a tmavo ladenej kresbe bude mať najružovejší prístup komiksový harcovník. Bude mu známa appka Nanits Chronicles a z nej bude mať viac informácií o svete, v ktorom sa odohráva aktuálna novinka z vydavateľstva Epocha. Pretože svet, ktorý si vymyslel jeho autor Robert Kaločai vzniká od roku 2006 a za tie roky nabral detaily, ktoré aktuálne dielo nezachytáva a mimokomunitnému čitateľovi chýbajú.

Spokojný by mal byť aj bežný komiksový fanúšik. Nanits Chronicles je výpravné a kvalitne pripravené dielo, ktoré sa bez problémov vyrovná svetovému mainstreamu. Štyristo strán v tvrdej väzbe pôsobí tak, ako má – luxusne. Pod výtvarnou stránkou komiksu sú síce podpísaní rôzni autori, ale každý z nich udržal latku veľmi vysoko. Je tu Slovák Brian Terrero, Kolombijčan Felipe Arciniegas (o. i. autor obálky), Chilan Gabriel Ibarra Nuñez a Španiel David Antón Gomis pod pseudonymom Pusto. Osobne mi najviac sadla prehľadná prvá časť komiksu (Terrero), ale aj Nuñezov surový štýl v Intermezze mal niečo do seba, aj keď atmosféru tlačil príliš do sfér Rajka Miloševića (R. M. Guéra) zo Skalpov.

Z pohľadu čitateľa, ktorý si pamätá tisícky fantastických kníh, je najväčšou slabinou Nanits príbeh. Anotácia začína frázou “originálna komiksová séria”, ale dá sa to chápať iba v zmysle “na české pomery”. Postpokalyptický svet, kde katastrofu spôsobila pandémia a kde sú liekom technológie? Kde je liek (nanity) okamžite zneužitý? Kde posledný ako-tak spravodlivý policajt bojuje proti skorumpovanému systému? Kde je Mars kombináciou spasiteľa a hrozby? Ak by sa k nám tento príbeh dostal pred tridsiatimi rokmi, bola by to bomba. Dnes, keď máme v televízoroch desiatky seriálov s podobným námetom či zápletkou, sa takto na primát hrať nedá.

To by ale až tak nevadilo, hru na originalitu môžeme brať ako marketingovú nálepku. Svet Nanits Chronicles síce nie je novátorský, ale je zaujímavý a dáva priestor pre silné príbehy. Viac zamrzí neprehľadnosť. Príbeh skáče po storočiach (2055, 2177, 2225), ale v každom sú generické a aj podobne nakreslené postavy. Množstvo detailov, ktorými Robert Kaločai svoj svet vyšperkoval, veci nepomáha, čitateľ, ktorý nie je vtiahnutý svetom Nanitov, neraz tápe aj v inak výborne nakreslených scénach. Kto to rozpráva? Bol tu už tento? Nalistujem pár strán dozadu? Má to nejakú spojitosť s… Podobné otázky prídu na jazyk pričasto.

A nakoniec zistíte, že máte pred sebou neuzavretý prvý diel série. Ani jeden z rozohraných príbehov nemá finále a aj keď sa k sebe našťastie aspoň priblížili, uspokojivé to nebolo.

Pre fanúšika sveta Nanits Chronicles je papierové vydanie povinnosť. Aj čitateľ odchovaný hlavnou líniou produkcie DC & Marvel, maximálne občas šmrncnutý Vertigom, by mal byť spokojný, kniha je luxusná v každom smere. Pre bežného čitateľa fantastiky, ktorý si spestruje život komiksom, to asi nestačí. Na to by príbeh potreboval lepšieho rozprávača a náročnejšiu redakciu.

Hodnotenie: 70 %

Komiks Nanits Chronicles si môžete objednať napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 10 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Nanits Chronicles
Autori: Robert Kaločai a Michael Petrus
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2021
Jazyk: český
Počet strán: 400
Väzba: pevná s prebalom
ISBN: 9788027800261


Recenzent Rastislav Weber je otcom Fandom.sk (od roku 1999) a jeho súčasnou sivou eminenciou. Má načítané stovky fantastických kníh (číslo sa blíži k dvom tisíckam) a svoje dojmy občas sprostredkuje v recenzii. A aby autori nešomrali, že nevie, čo kritizuje, má na konte aj jeden román a desiatky poviedok publikovaných v rôznych antológiách a zborníkoch.

Pod týmto linkom nájdete články od Rastislava Webera na Fandom.sk.


19. augusta 2021
Rastislav Weber
Zdroj informácií